Sunday, 30 September 2012

hectic month

assalamualaikum

aku dah lama tak update blog kan..first sebab ofis dah block segala blogspot. apekenenyetahhhhh
fb elok je pulak tak block...tak paham aku..so segala aktiviti mem'blogwalking' terbatas pada masa tertentu saja..update post pun tak sempat...

second sebab aku bizi gila every week blaja kete dengan bakal FIL . erghhhh.penat rupenye bawak kete ni wehhh..kaki aku kejang tekan clutch. hahahahaha~ last week tak lepas lagi naik bukit. this week dah lepas! yayyyyyyy~ hehehe even puas kene jerit sebab kaki terangkat clutch bila atas bukit tu...
doakan aku LULUS dengan cemerlang hokehhhhh ( dah macam nak exam final haha )


third sebab keje melambak gila gila. class berderet..jumaat hari tu serentak 3 class wehh... kalau harihari macamni alamat memang cepat la aku kurus.=.=*..hehehe. aku dah bulan ke-2 amek HL. yg pasal ni nanti nanti aku update tentang tu okeh..so far okay lah.kalau berdisiplin memang turun berat....

okeh,tu je lah nak bebel .tataaa~






p/s:- erm. maaf entry ni takde gambar. aku malas nak letak.hahahaha.rindu qaseh si budak mata besau....

p/s lagiiiii :-nanti aku update pasal persiapan baju nikah aku.insyaallah by this month nak pegi beli kain..pastu anta tailor yg sama masa tunang ritu dan DIY sendiri patch lace and pearl beading. weehuuuuuu~

Wednesday, 19 September 2012

tentang pelamin impian

assalamualaikum

hehehhe.aku tengah berangan angan sebenarnye ni. pastu sementara ade idea dalam kepala ape lagi. capai pensel dan buku conteng conteng draft kawen aku terusssssss lukis gambaran kasar pelamin impian aku. 



tema : off-white english garden theme 
main idea : tirai belakang cover penuh , taknak ade bingkai etc macam pelamin biasa tu. sofa simple putih . mix colour tone cushion pillow 


aku memang nak upload gambar lukisan aku, tapi tapi tapi....tak bolehhh.huwaaaaaaaaaaaaa~ memory card aku corrupt. sedeyyy.. terpaksa beli baru laaa nampaknya ni, ehehheee.. beli hp baru terus boleh tak encik tunang  ^^,
so korang tengok je lah gambar yg aku cilok dari pakcik google ni.

#kredit to tuan punya gambar 






 yang ni dari sebuah butik perkahwinan. Rizz bridal & decor . perghhh harga boleh tahan gak kalau camni punye design.hahhahahaa. aku kene downgrade sikit laaaa citarasa aku ni. just look a-like je lah. sumber idea aku. tak mampu nak tempah pelamin beribu ribu wehh. pastu bukan nak berumah kt pelamin tu je. 




just love the idea . sofa putih , bunga bunga sakura tu. tirai labuh dan kristal juntai juntai. 





hehehe. akan tercapai ke pelamin impian aku ni ?
we will see...........








till then.tataa


Tuesday, 18 September 2012

BFF's engagement day

assalamualaikum

aku monday blues hari ni. walaupun hari ni selasa tapi aku tetap nak cakap monday blues jugak. hahaha.
perghhhhh~ seyesly tade mood nak pegi keje wehh. bangun pagi terkebil kebil macam tak-percaya kene keje dah. ingatkan cuti lagi weeeeeee ^^,

okeeh. aku nak update sambungan teaser fabric handbouquet hari tu. yahhh~ HB utk si cantik manis dr.intan's engagement day. aku guna chiffon dan cotton crepe ape ke nama kain tah . dan guna material lace dan pearl. tema adalah turqoise dan peach so aku gabung kedua dua warna yang soft dan tambah kan warna cream sket :)




 #sila click pada gambar utk tumbesaran hebattt. hoyeahhhhhhhh!

photobooth. whateverrrrrrr~


 


sweet lisa surihani a.k.a dr. intan wif her fiance dr. danial. tahniah both of u. 
pasni bersedia utk ke fasa seterusnya 




im next ? hahahhaaa...sudah jadi tunang orang punn. tunggu masa nak jadi 'halal' pulak :)





will you marry me ?. ehhh sepatutnya  si encik tunang laa yg cakap kt aku kan kan. =.='
takpe lahh. ngeeee~





ouhh. yang ini adalah size M . standard size vintage fabric flower. 



saje je aku letak qoute . kot kot ade ke yang nak order ? hihiiii. kalau ade yg bekenan yg nak aku buat kan utk korang boleh jeeee :p . harga jgn risauu .


ohh emgie. hari tu balik dan stat bincang bincang dengan all my families bout my BIG day . errkkk. akward pulak rsenye bila all the topics disccuss is about me. huhuu. segan dan malu tibe tibe dengan makcik pakcik yg selama ni aku rapat. dari kecik sampai lah besar dan tibe tibe aku dah nak jadi isteri orang......sedih pulak hati ni......

will i be a good wife ? will i be a great mummy ? a perfect daughter in-law ? 


#prayforalltobegoodandperfectlyasplanned. insyaallah.....

Friday, 14 September 2012

teaser : percubaan pertama fabric handbouquet

assalamualaikum
ehhehe. 1st time aku type entry kt kg, selalu malas gileee.tak tau kenapa bersemangat nak update psl nih!
 aku sangat amatur okeee dalam bab bab menjahit ape sume ni. memang sangat lah tak suka. tapi entah kenapa sejak dua menjak nak kawen ni sifat sifat keibuan terserlah.hahahahhaa~


takmoh cerita banyak. nama pun teaser kan..tapi aku tade lah kejam sgt letak gambar sipi sipi je...tak boleh update penuh. tunggu dirasmikan esok. aku buat fabric flower handbouquet utk BFF aku yg nak bertunang esokkkkk~ weeeeee. aku yg excited hohoho! 

harap harap die suke :) hasil kerja aku yg comot momot nih 







sifu sifu sekalian. amacam ?? my 1st handbouquet. oke takk..




okeh dah. nak siap siap g kenduri kawen kawan skolah rendah. 
selamat penganting baru NURIMAN & KHOLIJAH
may both of u together till jannah. amin 


Wednesday, 12 September 2012

boleh blah !

assalamualaikum
seharian semalam aku susah nak tido . hanya di sebabkan seseorang tu..entah lah, aku tak suka sebenarnya type entry pasal benda-tak-best ni. tapi aku rasa ni je lah tempat aku luahkan ape yang tersirat dan terpendam dalam hati. even maybe the fact takkan 100% semua aku cerita but yet, still boleh rasa lega sikit....

aku pun baru je berjinak jinak dengan dunia ber-blogging ni..tapi rasanya sepanjang penulisan bebas berkarya aku dalam blog aku ni tak de pulak mengutuk atau bertujuan meng-aibkan sesiapa..aku rasa semua ayat aku berlapik lapik laa jugak...

bak kata pepatah
" cakap siang pandang pandang , cakap malam dengar dengar " ( ehhh ade kene mengena ke pepatah tu ek?hahaaa ampunnn cikgu BM )



ehh.kalau orang cakap pasal ko dan semua orang tau , ape ko rasa ??? even bukan bertujuan untuk mengutuk secara direct ke just sekadar nak bergurau ke ape kejadah ke tapi still. terasa hati jugak...ade ke aku mintak semua orang suka aku ?? takkkk. infact aku pun ade jugak tak suka orang . we can't pleased everyone rite. 
maybe itu pendapat ko kan...okay. well said...aku pun ade pendapat aku jugak..your fashion sense is sooooo terrible ! 


okey. dah malas nak KUTUK banyak banyak. nanti free free je ko dapat pahala kan.only one word to say.
boleh blah ! 


wordless wednesday

miss those moment . me on the 10pm counter clockwise ;))

Tuesday, 11 September 2012

colour combo wedding theme

assalamualaikum
aku just nak share colour combo yang aku rasa aku nak untuk jadi tema wedding aku . yeahhh.muktamad.hahahahhaa~

tapi still tak boleh decide nak customade sendiri baju nikah saje ke atau both nikah + sanding .atau pun bertandang sekali. huhuhu. that one will decide later. sebab aku rasa after that baju tu sume leh guna lagi..takpun boleh sewa if the condition is good . kan kan kannn? berpandangan jauh tak aku. 

susah gak nak cari kain dengan warna yang betul betul aku nak..susah..maybe satu kedai jumpa satu je..yang matching nye kene cari kedai lain...

aku suka warna pastel/vintage/masam untuk jadi wedding theme aku. tapi harus ada tone untuk bezakan yang mana satu mak pengantin , yang mana satu adik pengantin dan seumpamanya. kalau sume sama warna tu boria hehehe. tak syok lah kan. pastu pengantin sendiri kene laaa lebih menonjol dari yg lain kan ? harussss lah kan !  

sumber dari google : #kredit to tuan punya gambar


ni contoh warna pastel . but then warna aqua lembut tu sangat cun. match sangat dengan pelamin dan handbouquet tu
yang ni warna warna masam . means warna die light light je sume. kategori warna pastel jugak rasenye. lebih kurang je..kan ?


okeh ni warna combo aku . maybe takde lah guna semua warna kot..but tak kan lari dari guna warna warna ni lah nanti...insyaallah ;))

 from left : pink pucat untuk aku combine dgn next colour sebelah die tu hijau  idk what colour is that actually
untk baju nikah  ( maybe ) atau pun warna hijau aqua.less more laa..


then for the bridesmaid maybe that on the left turqoise mix with black laces . 

my fabric handbouquet pun maybe from this source of colour jugak . coffee + chocolate + peach and some cream lace :))



macam tak sabar je dah nak kawen. hahahaha *gatal


syok jugak berangan ni. hahahaa..ohh..rasanya aku taknak letak hantaran alquran jugak kot. baca dlm entry aku yang INI tentang pernikahan ustaz don & husna tu . penerangan die ade kat situ . bukan meniru bulat bulat....
kami beli jugak alquran sebagai janji sebab aku memang minta encik tunang belikan alquran dan tafsir sebagai bekalan untuk ilmu akhirat nanti...dan aku pulak belikan dia buku AKU TERIMA NIKAHNYA dari Ustaz Hasrizal . insyaallah...bekalan selepas kahwin pun penting jugak kann...bukan persiapan sebelum dan semasa je..


well then . aku belum update entry pasal tuto bunga fabric kan. hehehee...sorry.. tak upload lagi gambar dr hp.malassssss~ 
maapkan lah kemalasan hamba ini.
okeh.dahh.tataaa

rubber stamp or thankyou tag ?

assalamualaikum

ohh. hari ni post sampai 2 entry yek. hehehee..korang baca je lah ek. tak suka baca klik je button X warna merah kt atas tu ngehngehngeh~

haritu ada jugak sembang dengan encik tunang about our wedd preparation . yelahhh aku tak lah beria sangat dalam merealisasikan perkahwinan impian ni. tetap besederhana..in fact kalau boleh aku nak cut mana yang tak berkenaan tu pun..tapi hati dua dua belah kene jaga kan, tak semestinya ape yang kite taknak tu mak bapak kita / bakal mak bapak kita taknak jugak..so haruslah berbincang kan.

aku just share idea about our goodie bag dengan encik tunang, ape yang aku cadang nak buat dan ape pro and cont nye. macam  idea goodie bag ni...ade dua bende harus di lakukan..either kene DIY tahnkyou tag ke atau buat rubber stamp je. yeap. aku memang suke thankyou tag moreeee but then cost die even buat sendiri pun agak costly jugak compared to buat ke customized rubber stamp dan pastu cop cop cop sesukahati . modal just tempah rubber stamp tu dan ink. berbanding dengan thankyou tag aku kene beli sticker paper lagi, ink lagi...pastu kene beli punch hole yang scallop tu...hemm...

i just want something simple yang lepas tu tak rasa membazir sangat sebab orang buang je lepas tu...ade ke yang nak simpan tag gambar dan nama  pengantin dalam purse diorang atau gantung kat mana mana ?? takde kan kan, kecuali laa family takpun suami sendiri....huhuuuu~ lagi lagi ade gambar muka pengantin.cehh! interprem lebih...


infact dua dua aku dah start cuba buat sendiri design die dannn. i love moreee the rubber stamp outcome. nampak lagi vintage pun ada. tema aku pun ala ala vintage jugak. ( celah mana vintage pun aku tak sure huhu )

so meh layan hasil design rubber stamp aku. ni pun edit sana sini. :))

which one do better ??






aku saje taknak letak tarikh sebab boleh recycle cop lepas ni. means lepas kawen pun boleh guna.hehe.
cop kat anak pun boleh jugak =.=' tau laa tu anak sape.hohoo 
okeh taklawak.dah.tu je. sila main jauh jauh.kbai



Monday, 10 September 2012

yesss. im mad about lace !

assalamualaikum

aku demam sekarang ni.demam mengidam nak jahit bead and lace pada baju aku hahahaha. ehhh ehh ehh.entah kenapa sejak dua menjak kerajinan meluap luap.hehee.


rupe nye menjahit ni boleh hilang kan kebosanan aku jugak kan. cuti sabtu ahad tu..balik kerja malam tu bukan ade buat ape paper work.kalau ade punn bolayann. esok pagi kat ofis baru buat...im not the type who bring it on that officework at home.. nope! so bila dah kahwin nanti insyaallah laki aku takkan terabai..tapi kalau buat research work tu maybe terabai sikittt ye :)) hihiiii..sikit je. kadang kadang idea tak kan datang masa tengah ofis hour tu. die datang tengah tengah malam. so harus lah time tu capai dan buat cepat cepat kan. 

ok stop membebel.just now nak cerita pasal LACES. sekarang memang tengah in trend psl lace kan. patch kan je kat baju kurung yang kosong..dan walla !! serta merta jadi mcm the touch of famous designer.hehee~

jom kita tengok sumber inspirasi aku dalam mencari idea untuk baju nikah aku, baju utk brides maid dan etc.


sumber dari fb mazlianul mazlan .

 i think she is one of new fresh designer but walla ! her idea was soooo simple yet elegant



hey. black lace is so stunning kan ? 


and this one from designer yang sangat famous. again the black lace tu so eye's catching





okeh. sangat cantekkkkkkkkkkk




kat mana ade jual border lace yang murah kat ipoh ni ye ? banyak kat jln TAR..but then sangat jauh untuk aku kesana mencari cari....anyone can help me....:)

Friday, 7 September 2012

DIY round paper fan-tastic baby !

assalamualaikum

terserlah ke kpop an pada tajuk aku disitu . wahahaha lantak lerr labu . okeh malas cerita banyak , aku tau ramai dah tau tapi aku baru tahu cara-cara nak buat round-paper-fan ni ye kengkawan ( sila gelak berjemaah )

actually ( wahhh speaking ko ! ) aku rasa nak DIY  round paper fan ni untuk photobooth aku nanti. tempat untuk amek  gambo secara santai.kat pelamin tu acara bergambar secara sopan.ecececceehh.. bukan ape..yang ni aku nak buat santai sket supaya kengkawan aku yang ting-tong sume nye leh berposing dan bergambo sesuka hati mereka tanpa merosakkan pelamin sewa aku nanti . hahaaaa~ 

senang je cara nak buatnye punn.. bahan bahan yang korang perlu kan ? hanya lah ini :-

1. wrapper paper  * ape ape colour ikut suke korang
2. gunting
3. gam
4. tangan yang rajen + mood kasih sayang yang tinggi


aku amek tuto kat SINI . tak reti sangat nak buat sendiri tuto nihhh.nanti lah tunggu aku rajen sangat baru aku buat yeh



kredit to sumber asal dari google












dannn hasilnye seperti ini






korang boleh lah letak kat mini pelamin gak.kalau nak DIY sendiri pelamin lah kan. aku taklah kot. sewa je senang. tak larat sume nak buat sndri. letih makk. silap silap esoknye aku pengsan pas nikah tu hahahaaa~

  maaf cilok gambar . kredit to tuan punya gambar ye
 sangat sesuai dengan colour pilihan aku.turqoise dan pink. ehehehehheee~




ok dah. tu aje.busan duk ofis sensorang lunch jumaat ni. masa panjang wehh. tak keluar makan sebab ade jamuan raya department . petang ni ade satu lagi jamuan. sendat perut o.0'

openhouse dept punye pasal

assalamualaikum

grrrrr~ sape suruh makan banyak kann. padan muka aku . berat naik 1kg..huhuhuu..baru turun 2kg..sehari je dh naik 1kg. mana tak nye. open department sehari je dh dua tiga jemputan . tak pegi karang kecik ati....aihhhh~ aku ni ade pantang sikit..pantang jumpe makanan..hahahaa...

oh yess.. aku sedang dalam proses menurunkan berat lemak. #note di situ..lemak ye bukan badan.hahaha..petang petang start jogging balik..cari stamina aku yang dah lama kelautttt~ plus aku sekarang sedang menjalani program pemakanan sihat. ..hehehe..aku baru start dlm 2 minggu. so hasilnye tunggu lahh nanti ye macam mana. agak payah nak berdiet musim raya ni wehh. kuatkan semangattttt! 

huhh.nampak gaya nye petang ni kene tambah round lahh jogging.ganti balik jumlah kalori yang dh masuk dengan keluarkan balik :) 

in fact.hilang 0.5-1kg dalam masa seminggu adalah yang terbaik ye kengkawan.dont lose ur weight more than that...slow and steady....janji berterusan..insyaallah...


doakan aku berjaya lepasi halangan dan dugaan. hehee.tataaaa

Wednesday, 5 September 2012

DIY cover cd zikir untuk tetamu

assalamualaikum
aku agak moody hari ni . semalam pun...sakit kepala teramat sangat..penat sume ade..lately kerja agak tekanan..banyak class, banyak research banyak melayan kerenah orang orang yang selfish. ape die ingat die sorang takde masa? die sorang busy ke?? aku pun busy jugak tapi takde lahh pikir diri sendiri je.......haihhhh *=.=



tapiiii..aku menghepi kan diri dengan buat kerja kerja underground macam ni lahh.. DIY project untuk wedding..ngeh ngeh ngeh.. cari idea nk realisasikan perkahwinan impian ^^,
aku dapat idea untuk bagi tetamu masa akad nikah nanti cd zikir yang buat sendiri.yeappp.fully DIY, just beli cd...pastu donlod ( ni kategori pirate ke ek...huhuu )pastu buat die punye case yang ikut tema kita dan citarasa kita . weehuuuuu~ jom tengok tutorial yang aku amek dari blog SINI



mula mula..ape bahan yang korang perlukan ialah :-

1. wrapping paper 
2. reben 
3. gunting
4. pembaris
5. pensel
6. hiasan lain *optional




 pastu gunting ikut template die . template boleh donlod kat SINI





 pastu ikut je macam step by step yg die tunjuk kat gambar ni..senang kan ? 








lastly.......






dah siap..taraaaaaa~ cute kan ?? senang lak tu. aku nak cari tempat jual cd borong banyak yang murah skang ni. any suggestion? jangan segan segan komen kay. 




dah abis.taataaaa




Tuesday, 4 September 2012

brown paper bag + candy buffet table ??

assalamualaikum

heyyhoooo kengkawan sume ! hari ni nak share idea untuk goodie bag perkahwinan korang . sangat simple dan yet so in-trend sekarang. rasenye ramai dh guna paperbag ni..dan maybe korang dapat idea roughly on how to-customize it . nak deco camne paperbag korang tu kan. aku suke idea ni. which is good and jimat kan kos jugak.kalau pandai beli dan cari tempat yang jual murah..makin banyak makin murah pastu DIY sendiri memang sangatlahhh menjimatkan! tehehee~



 kredit to tuan punya gambar  




yang ni guna kain satin then buat bentuk bunga camtu . creatif kan?

dan part yang aku suke.....


 # sumber dari blogger jejari runcing

 
ehh.apsal aku suke bende warna shocking pink sejak dua menjak ni ekk...grrr~

so. amacam? dah dapat idea sket tak camne nak deco korang punye brown paper bag yang biase tu jadi luarrrrrbiasa . 




pastu semalam dalam keadaan busy ke sana ke sini sempat gak aku buat sign untuk letak kat candy buffet table ( angan angan tinggi jeeeee aku nih ! ) dan satu lagi untuk guestbook table . guestbook aku dah siap draft. buat kat powerpoint jek.huhuhuu~ tinggal nak pegi print pastu binding pastu deco mana yang patut.









 nah ! aku bagi sekali yang tak edit lagi untuk korang . tinggal letak je huruf kat dalam tu . macam biasa warna pink yer. maap..mata saya berkenan kat warna ni sebab cute


pastu ingat semalam nak DIY banting untuk wedding gak.tapi encik tunang terkejut bila aku cakap aku nk design banting kawen kitorang.awal sangat ek...tehehehee.mood tengah ade ni baik buat je..pastu simpan je la dlm folder tuu..biar jadi pekasam.sampai masa keluar kan pegi print je. kan kan kann.^^,


hummm. aku nak share dengan korang tuto DIY bunga rose dari kain net/chiffon/etc. tapi tunggu aku upload dulu gambar dari hp kesayangan ni yek. sekarang masih tak sempat.nak cepattttttttt! kejap lagi ade praktical class untuk budak phase1 pulak.haihhhhh~letih.


okay. openhouse tak abis abis lagi. jumaat ni je pagi petang malam ade...erkkkkk~ kene pilih salah satu je...cemana nihhhh =.='


dah.tataa~