Monday, 30 April 2012

review baju tunang

assalamualaikum
memandangkan hari ni free dan tak-tahu-nak-buat-ape so sy nak review sket la tentang baju tunang sy tempoh hari. cehh dah basi dah..kuikuikuii..saje jeeee..isi masa terluang neh..

so far sy amat berpuas hati dgn rekaan baju tu..even idea asalnye telah diconteng conteng oleh auntie tailor tu tapiiii hasilnye not bad jugak kan.ok auntie u mmg takde bakat melukis tapi berbakatt menjahit. sy pulak harap lukisan jeeee santek...menjahit baju koyak punn tak reti huihuihuii~

baju tu sy buat baju kurung moden dengan leher cekak musang ( if tak silap laa nama die gitu ). kain sy request utk kembang payung sket dan macam flowy laa..

sedikit tips utk buat baju yg cantek mengikut pengalaman b2b yg sy suke baca blog blog mereka.. better guna kain chiffon + satin utk lining die.. sebab bila satin semata kain tu nampak berat dan berkilat.. so jadi tak berapa menarik laa bila nmpk peluh ke atau bentuk bentuk yg tak di ingini kan kan. atau pun lace + chiffon punnn lagi cantek ^_^

maaf kualiti gambar kurang memuaskan yer. hihiii..amek guna hp cap ayam je. 


disebabkan baju sy ni kosong semata jadi sy harus tambah sesuatu utk jadikan dia menarik laaa kan kan!
so sy menggunakan khidmat CINTAKAMI utk jahitkan lace n beads di dada dan tangan dan veil sy..sy request utk warna putih memandangkan baju n veil dah penuh warna pink. nanti kalau semua pink tak nampak pulak beza nye kan. ehhh lupa..baju ni bukan warna pink sebenarnye..warna coral..seakan akan pastel pink tapi pekat sket :)

sy teringin nak DIY baju sendiri..tapiiii sy tak reti dan sangat lah malas utk belajar menjahit huhuu~ so berbekalkan idea sy dan kecerewetan sy ni sy tempah je lah pada tailor yg sy suke ;) hee


ni adelah mak nenek andam sy pada hari tersebuttt.. sayangggg mia! huhu~ dia berjaya buat mata sy nampak besarr hahahhahaa.



weehuuuu~ alhamdulillah..satu fasa dh menghampiri..sekarang sedang mencari idea utk baju nikah pulakk.. masih terlalu awal ke? hihihi.. buat pelan pelan je..sikit sikit... banyak baca blog b2b skang sbb seronok nak cari idea dan kongsi dgn awak awak semua :)

ohh bdw.. tahniah pada si cantek manis sy Cik Puan Hanie yg dah selamat bernikah jumaat lepas..alhamdulillah jodoh awak dah sampai...sy doakan semoga jodoh berkekalan sampai ke syurga hendaknya~





secebis nota ;-

JODOH ITU RAHSIA ALLAH S.W.T.

Sekuat mana kita setia.
Sehebat mana kita merancang.
Selama mana kita menunggu.
Sekeras mana kita bersabar.
Sejujur mana kita menerima dirinya.

Jika takdir Allah menentukan yang kita bukan dengan dirinya.
Kita tidak akan bersama dengannya.
... Jika Allah telah menulis jodoh kita dengannya.
Kita tetap akan bersama dengannya.

Kerana tulang rusuk dan pemiliknya takkan pernah tertukar dan akan bertemu pada saat yang tepat menurut ilmuNya, insya-Allah.
Tiada yang kebetulan melainkan semuanya telah dirancang.
Dan sebaik-baik merancang adalah ALLAH S.W.T. ♥


doa sy setiap kali lepas solat  :) moga jodoh kita berpanjangan . aminnnn

Thursday, 26 April 2012

Misi 21April2012

assalamualaikum.
alhamdulillahhhhh~ selesai sudah misi 21April2012....
terima kasih tak terhingga kepada family saya..yg banyakkkkkkkkkk sgt berkorban untuk memastikan segala galanya berjalan lancar
terima kasih juga kepada family encik Tunang..yg datang dr jauhh..semata mata utk menyatukan ikatan antara kedua buah keluarga :)
terima kasih kepada sahabat sahabat baik sy....kehadiran korang sgt sgt bermakna..

terima kasih juga kepada para tetamu yg hadir bagi memeriahkan majlis kami 
perasaan yg sangat sukar digambarkan. saat nama disebut bila ketua adat  mengumumkan pertunangan kami berdua ;)
rasa tak percayaaaaaaaa ! sungguh..macam macam dugaan datang..dlm hubungan ni..
moga DIA panjangkan jodoh di antara kami..sampai ke SYURGA..insyaallah..


p/s : peringatan utk diri sendiri. pesan ketua adat. "bertunang bukan tiket utk berdua dua'an:)"










Tuesday, 17 April 2012

facial treatment

assalamualaikum
hey kamu kamu semua..today last day keje yeaaahoooooo ! esok mmg official PUBLIC HOLIDAY bagi rakyat negeri Perak dan pastu sy akan bercuti sampai selasa mgu dpn hohoo. lame kan? saje je amek cuti lame lame sbb nye nk spend masa jugak dgn family..bkn senang nk balik..sebulan skali je..jauhh tu~ hehee
dannn..hari yg ditunggu tunggu pun bakal menjelang tiba..bukan hari raya yee..hari pertunangan sy dgn encik sayang. huhu.. makin lama makin terasa berdebar pulak, cehhhhh..bukan nk bernikah lg pun..kalau nk nikah sok tak tahu lah cmne berdebar nye pulak. hahahaa!

semalam sy buat facial treatment di rumah sendiri..alaa budget takde weh nk buat kt saloon. so buat sendiri je lah..seminggu ni..semalam sy baru guna 'Acai Berry mask' yg dibeli di GUARDIAN . hehehh..mask ni utk mencerahkan kulit yg terasa kusam tak bermaya dan melembutkan tekstur kulit. cewahhh. cakap macam ala ala beauty consultant je.hohoho~ okay sebenarnye sy ni jenis ikut mood kalau bab bab jaga kulit ni. ade mood rajen la mask scrub bagai. kalau dtg mood tak rajen..biar je muka tu berkerak hahahaha. tak la smpai cmtu skali kan.. just cuci guna pencuci muka biasa je laa..




dulu suka sapu lidah buaya kt kulit muka..sejukkk je rasa..especially bila time penat dan kulit rasa tak bermaya je.. so cara die senang je..amek je daun lidah buaya kt tepi rumah kamu tu..potoh setengah..pastu buang kulit luar die.. so dalam tu akan ada lapisa macam jeli dan berlendir la sikit.. yg tu laa yg kamu kamu akan sapu kt muka.. bau agak tak best sikit kot if yg fresh nye ni..lain la kalau kita beli comercial punya macam kt ELIANTO tu.. dh siap dalam bekas cantik lagi..tapi so far sy tak pernah laa guna yg kt elianto tu lagii..baik guna yg fresh je..hehhee..jimat  kan :)

pastu ade jugak try guna putih telur tu sapu kt muka buat mask..woowwww! kulit terasa tegang gila after tanggalkan mask tu wa cakap lu. ngeh ngeh ngehh. cara nye punnn senang..amek je telur dlm fridge tu..pastu pecah kan sket kulit die..slow slow keluarkan putih telur die je..yg kuning tinggalkan kt dalam..simpan balik..boleh guna buat masak ke kan. hehe. best guna putih telur ni if nak rasa kulit tu anjal je..tegang je..tak payah cucuk tang sana cucuk tang sini..nanti muka je tegang..leher kedut..kikikiiii..takpun jadi kejang semacam je pipi tu..opsss ~huhuu

satu lagi guna timun..yg ni sy tak pernah cuba lagi..heheee..nak cuba buat la balik rumah ni..cara nye punn senang jugak.. amek timun pastu blend..pastu campur dgn susu segar...tak pun camput je dgn putih telur tu..then sebelum nk guna tu make sure dh simpan dlm peti ais dulu lah..baru rasa sejukkkk je muka tu nanti..hehhee..
nenek sy banyak ajar sy petua petua org dulu dulu..cmne nk cantikkan muka laa..anti kedut laa..sihat dalaman la.macam macam air rebusan die suruh sy minum..tapi sy tak sukaaaaaaa..hahaha..selalu bagi alasan macam macam bila die suruh sy minum air ape tah. kunyit + temu pauh + lempuyang ke ape bende nye pun sy tak tau laaa.. yekkkk..rasa die tak sedappp.. cuba suruh sy minum tropicana twister ke..susu coklat ke..boleh laa..hehhee..

okayy..so itu sahaja segmen kita hari ini yaa puan puan. semoga bertemu kembali di lain waktu..hari yang sama.. di tibiiiiii....sepuluh..
hehhee.. tak sabar sabar nak jejak kan kaki kat rumah ;)..blog ini akan bercuti selama 6 hari..selasa depan jumpa lagi yee..tunggu entry terbaru..heee.. tataaaaaa~

Sunday, 15 April 2012

berdebar ~

assalamualaikum
hello kamu kamu semua . hari ni dtg keje dgn perasaan yg sgt malas. huhuhuu..hati dh lama terbang pulang..jasad je still ada kt sini nk settle kan sume keje sebelum bercuti.
uhm , hampir 80% persiapan dah sempurna..tinggal sikittt je lagi :). harap harap semua nya berjalan dgn lancar. ohh.sebelum tu, sy nak minta maaf lah if bila sy buat entry ni ke atau post ttg  hidup sy ni ade yg meluat ke menyampah ke. takde niat pun nk bercerita pd satu dunia, cuma nk berkongsi sedikit je cebisan kisah perjalanan hidup sy ni dgn kamu kamu semua yg sudi :) . yg tak sudi atau yg menyampah tu sila la main jauh jauh ye. hehee. tak semua pun kita boleh share kan. takde niat nk riak ke atau ape pun...mungkin ade yg kita terlepas pandang ke atau ape ape so ade orang yg boleh tegur kan. tapi tegur dgn cara yg baik lah. bukan mengutuk belakang. tu menambahkan pahala sy. terima kasih ye..




okay laa..malas nk type entry panjang panjang. lagi beberapa hari je lagi ni..huhu. tak sabar nk berjumpa dgn famili saudara mara semua. itu the most important.gathering~ menyatukan ikatan hati antara kita.insyaallah

 p/s:- hadiah paling bermakna selain sy dilahirkan di dunia ni adalah bila tiba masa nya NANTI sy SAH jd isteri awk :)

Thursday, 12 April 2012

upgrading process

assalamualaikum

errr. ni cuma satu entry yg nak cepat.
blog upgrading process akan dijalankan dalam masa seminggu dua ni.
harap bersabar ye kamu kamu semua yg menanti kan post terbaru dr sy. cehhh ! bajet superstar.blog ciput je nih.
till then , tataaa

Tuesday, 3 April 2012

countdown

assalamualaikum

entry yg terlambat . sepatutnya update semalam tapi ade meeting pulak aihhh~
ngeh ngeh ngeh *bajet kau orang penting sgt haha!

uhm , nothing much to say . im counting the date and yesss...can't wait !!
semoga DIA permudahkan segala urusan kami....amin (",)

Sunday, 1 April 2012

test make up !

assalamualaikum
mgu lepas sy on leave smp selasa untuk balik kg prepare ape yg patut sebelum hari nye nanti. sbb nye sy tak dapat balik balik lagii lepastuuu~
penat bergaduh dgn ibu siapkan hantaran.huhuhu. tapi ape ape pun sy sayangggggggg ibu sy yg susah payah tolong sy gubah hantaran. yayy~ even bercanggah idea haha. dia nak macam tu sy mahu cmni. susah jugak kalau mak anak kreatif sgt nihh kan. hohoho=.='.
tgk jelah hasilnye nanti ye cmne. jgn terkejut kalau korang tgk ehh kenapa yg tu susun mcm tu..yg ni susun mcm ni..ehehh..paham paham je lah. fair and square! sy buat separuh ibu buat separuh.weeehuuuuu~
pastu sempat jugak pegi jalan jalan shopping last minit dgn my mum ke 'kampung jawa'..pekan lama yg dulu nya sebelum ada tesco ke giant ke monster ke. maka bila tiba hari raya ibu ayah pakcik makcik sy akan bawa anak anak mereka berrshopping disini..sangat nostalgia.

kat kampung jawa ni ade satu kedai cendol dan rojak kt tepi sungai melaka yg sangat sinonim dgn rakyat melaka. sy taktahu ape nama kedai tu tapi last pegi masa sy kecik with my arwah ayah and arwah atuk. makan sate dgn rojak dgn cendol.sedapp bangat..
pastu hari tu  pegi lagi skali with my mum tempat dh berubah..kedai tuu beranjak sikit dari tapak asal but still near the sungai melaka. sungai punn dh cantek dahh..kedai punn of coz dh bertambah baik..siap ade surau sebelah tu untuk memudahkan pelancong atau sape sape umat islam yg dtg ke situ nk menunaikan solat :)
sy tak berkesempatan pulak nk solat kt situ sbb awal lagi nak masuk waktu zohor masa tu..yelahh..keluar rumah awal gile pukul 8 setengah. pas hntar angah ke bustand kami terus pegi situ . ( sorry adik we didn't bring u along...ngeh ngeh ngehhh ).. sampai je situ kedai punnn belum bukak lagi hohooo=.='

sementara tunggu tu kami pun breakfast la dulu..pekena mee goreng mamak yg panassss pedasss terangkat beb ! my mum order rojak yg sangattt banyak isi yg sedap dan rangupppp. hehe. (o.0) tp sy punye mee abis di makan my mum masa sy tgh syok bercerita dgn dia..huhuhuu..tu lahh org cakap masa mkn jangan bercakap...aihhhhhh~
pas makan ronda ronda laa window shopping kt situ. boleh tahan jugak harga..if nak survey kain langsir ke cadar tilam pengantin ke baju harian ke bunga bungaan ke bakul hantaran ke.. kt sini mmg cheaper than mana mana tempat lain. sy cuma cari sikit je barang..yg lain dah ada.. sebelum tu dh beli.. puas hati laa jugak dgn barang yg kami dapat beli dan harga nya yg tak la mahal sgt. budget itu sangat penting. lain la kalau ade sponsor dari sape sape ke macam majlis tunang artis tu kannn. baju je dh rm 10+++. hehehee..belum masuk hantaran bagai tu..weee. takpelah.. besederhana lah kamu dalam segala hal. ikut kemampuan..kan kan :)

pastu..petang tu pulak..sesi test make up pulak dgn my BFF cik mia..hehee..rumah dia dgn rumah sy sekangkang monyet je pun. so ptg tu after solat dan dah siap siap masak utk family sy pegi la rumah cik BFF nih..my mum laa kene hantar sbb sy mane reti drive. nak naik motor bolehh tapiiiii berebut dgn adik nk guna motor . mencii! huhuuu.. so terpaksa la ibu sy melayan kerenah anak gadis dia sorang nih..rupa rupanya dia pun ade agenda tersembunyi..lepas je hantar sy..dia nak pergi shopping lagiii kt kedai bunga.
aigooo mummy ape lagii tah dia nak beli...huhuuu..mesti balik nanti sy tgk hantaran tu dh jadi lain..aihhh=.='
dengan hati tak berapa tenang memikirkan ape laaa rupa hantaran sy balik nanti..masuk dlm rumah cik BFF tgk tgk meriah nye rumahhh..semua adik beradik dia adaa termasuk...ehh? macam kenal je. sejak bila cik BFF tambah sorang lagi adik lelaki? hehehe.. pastu sampai sampai je cik BFF ckp
" rann mia tak mandi lagii okehh. tunggu mia mandi dulu tau ! "
errr..hahahaha...sangat comel BFF sy ni.lantak lah mia..nak mandi ke taknak mandi ke....janji make up u cantik.hohoo~

nak tgk hasil kerja tangan cik BFF ? meh klik SINI 




amacam. okay tak geng?? huhuhu..malu laa.mata sepet sangat. dah macam orang jepun pun ada . kene suruh cik BFF besarrrr kan lagi mata sy nih ! yeahhoo. ade ape ape komen dari anda sila la ye:) sy menanti dgn tangan terbuka.

ohhh bdw , nanti cuti cuti malaysia sila la berkunjung ke negeri MELAKA BERSEJARAH  ye kawan kawan. melawat melaka bererti melawat malaysia. wahhh. boleh jadi agent pelancongan sy nih!
ok dah . tataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~

darah manis

assalamualaikum..
pagi isnin yg tenang..heheee...dtg ofis dgn semangat yg lain macam ! yeahh.haha..last last last week sangat tak bersemangat atau senang cite takde mood lansung nak buat kerja =.='
alhamdulillah..everything going better now :)) . thanks to those whose support me no matter what.. really appreciate it..bila tiba saat macam ni kan..yg menduga hati budi orang kan..baru boleh nampak true colour seseorang tu...

by the way..tgk tajuk tu..hehee..darah manis ni bukan bermaksud sy menghidap kencing manis okay kamu kamu semua. tidak sama sekaliiiii...darah manis ni ayat orang melayu bagi panggilan bila seseorang tu sedang dalam fasa bertunang ke..nak berkahwin ke..cmtu lahh.. so..mereka selalunya akan dinasihat kan begini,
'elok elok tu..nak kemana mana....awk tu tgh darah manis...'
haaa..lebih kurang cmtu lahh..nasihat yg akan diberi...sy mula mula blurrr jugak..ape kebende nye..darah manis?? oo..rupe nye..bermaksud macam kita perlu lebih berhati hati dgn setiap tindakan kita..perilaku kita..ape saja yg kita buat...sebab nya macam macam boleh terjadi dlm tempoh tu....sebelum majlis tu...
precaution yg perlu kita buat..lebih berganda ganda....heeeee~

sy sedar sy manusia biasa yg mmg tak lepas dari buat kesilapan.. tapi siapa kita untuk hakimi orang dgn kesilapan yg pernah dia lakukan kan?? kamu kamu kamu tak pernah buat silap ke? hehhh. takpe lah ape orang nak kata pun.. yg penting sy bangkit balik dan teruskan hidup.. sy tak lari pun dari kesilapan tu.. i face it...on my own..with all ppl surround me who loves me and trust me . THANK YOU .
entry ni bukan nak sape makan cili die terasa pedas ke atau ape punn. i myself learned alot from it.. big smile and thank to Allah because he gives me one more chances to rebuilt myself and become a better person.
dan untuk awak jugak..may we forever together till jannah...aminn...