Thursday, 29 November 2012

DIY : vintage polaroid photobooth

assalamualaikum


aku sedang tercari cari tema dan rekabentuk untuk photobooth aku sebenarnye . dan dalam beberapa hari ni rase nye dah dapat ilham . ngeh ngeh ngehhhh~ yang pasti nye aku nak tema english garden @ vintage @ offwhite . 

so i'll come out with the vintage-polaroid-photobooth . weeehuuuu ~ dan semalam lagi dah hunting polaroid camera . punya lah bersemangat hahahaha. ade offer sekarang sebab year end sale kan . so better grab now sebelum terlambat , ehh tapi aku belum beli lagiii pun ... just berangan je dulu laa =.="

ehemmm . so ape ke mende nye vintage polaroid photobooth ni ek ?? okay , jom tengok contoh contoh dari encik google tersayangggg 











so dah pahamm  ? aku nak DIY photobooth tu lebih kurang camtu lahh . ade reben gantung / tali / etc pastu sepit kan polaroid picture dengan sepit kayu . pastu tambah laa backdrop lainn... kain latar belakang ke langsir ke , reben gantung banyak banyak ke . senang dan simple kan kan . tak serabut sangat dan aku rasa boleh guna material yg murah . just have to buy tali yg macam dekat file tu and ikat merentang . pastu sepit je banyak banyak gambar atau alphabet yg sesuai . weeeeeee :))

sekarang yang mahal sikit yang harus di keluar kan bajet adalah polaroid camera je . aku rasa harga polaroid tak de lah mahal sangat . mampu milik lagii ..cuma sekarang yang mahal sikit adelah film die tu je . agakkk mahal laaa. let say semalam aku tanye dalam 1box ade 10 keping je . dan harga utk 1box tu rm25+ cmtu lahh . maybe boleh dapat less if beli banyak i guess .


okayyy what else ? uhmm . aku nak hapdet teaser untuk barang dulang hantaran aku tapi tapi tapiiii belum trasnfer picture dari handphone so later la ye . maybe bila dah siap sikit ke aku hapdet . 
puas hati sebab beli time betul betul sale 50% dekat kedai yang aku selalu beli tu . so bajet memang 50% less then ape yg aku patut spend . penjimatan berganda ganda di situuu . 

rase nye aku patut grab everything now sementara harga memang sedang turun kan kan kannn . tapi tu lah masalahnye , when when whennn la nak pergi hunting lagi =.= "

balik kampung pun sebulan sekali sebab dah takde cuti , in fact sekarang aku sabtu ahad punn kadang kadang kene datang ofis ..duhhhhhhhhh~ banyak sangat conference nye punnn dah nak hujung tahun nii. this sunday aku kene ot sebab Prof. dari australia nak datang , hari isnin ade conference ...fuhhhh , ni pun aku curi curi hapdet . kejap lagi after lunch ade meeting lagiii . arghhhh tensen . tapi dah tanggungjawab kan..hadap je lah . nanti rezeki tak halal pulak buat kerja tak ikhlas ..huhuhu ( peringatan untk diri sendiri )

well said , kejap lagi nak hunting barang barang untuk pre wedd . ehehhh entah jadi ke tak ni . nak buat props sikit . weeeeehuuuuuu~ 
okay dah . ehemmm . till then ya . tataaa







Tuesday, 27 November 2012

saya mahu kurussssssssss !

assalamualaikum

Erm , aku nak share dgn korang tentang program pemakanan sihat aku yg dah almost 5month aku ikut . actually aku baru comsume HERBALIFE . itu pun mula mula tak berapa yakin sangat dengan produk makanan kesihatan cmni , sebab aku dah banyak try macam macam produk kurus ni . hampir pitam punnn ade . Last last aku kene marah dengan encik tunang sebab beliau taknak aku mandul nanti bile byk sgn mkn ubat kurus =.='


Pastu bile aku nak pegi kursus kawen dengan best friend aku , aku tengok kawan aku yg dulu blaja dekat india dah kurus gila dan cun . eh ehh ehhh ritu bukan main comel lagi , sebab dia bila balik malaysia memang balas dendam makan tak hingat donia punya . ahahaha . korang mesti familiar dengan si blogger doktor gigi ni kan . intanberlian ... ehehhee. then masa ustaz sibuk bagi ceramah tentang rumahtangga , dia pun sibuk ceramah dan promote HL dia tu kat kawan kawan dia . ahahhahaa~ 

sebulan pastu aku still berdegil gak taknak ikut cakap BFF aku ni , konon aku nak exercise gila gila laaa  . tapiii disebab kan badan aku berat dan mudah mengah , aku jogging tak sampai 10minit dah tak larat wehh ! sumpah gila masa tu aku give up dengan diri sendiri . rasa putus asa pun ade jugak . bila balik try jeans tak muat lagiii aku down . pehhhhh =.='


erm , berat aku start consume mula mula HL tu 65kg . lepas je bertunang berat naik gila gila , bahagia sangat kottt . grrrrrrrrr~ masa tu pergi kenduri adik BFF aku si intan ni pun rasa rendah diri sebab baju tunang aku dah tak muattttttttttttt dan ketat ! erghhh tapi pakai je sebab konon nak sedapkan hati aku still maintain kurus lagi lahhh kan .

sekarang berat aku 60kg . after almost 5month consume HL ni , yepp memang tak banyak pun turun....tapi aku puas hati jugak . sebab aku takde diet keras gila pun , nasi makan jugak , coklat makan jugak , kek makan jugak tapi aku perasan nafsu makan aku tak macam bela saka dah . mentekedarah tak ingat dunia . then aku perasan jugak aku dah tak mengah bila jalan cepat atau naik tangga . aku exercise jugak hari hari aku pegi keje jalan kaki . infact tempat keje dengan rumah tak jauh punnn ade lah dalam 200 meter je tapi peluh keluar jugak..aku jogging jugak sometimes , dan main badminton jugak kalau ade masa tu .






dan hasil setelah 5bulan 
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

kawan kawan ofis cakap ade nampak kecik sikit . orang first tegur aku dah kecik sket adalah Dr. anatomy tempat aku ni , die dah lama bercuti sebab injured kaki . last die nampak aku adelah 2bulan sebelum aku cnsume HL tu , so balik je cuti die terserempak aku pagi tu dan dengan muka happy nye die tegur " u look small dear " . ahahahhahaa~ time tu aku rasa cam nak melonjak lonjak je sebab ade jugak orang tegur aku dah kurus . sebelum ni asyik semua cakap aku dh gemukkkk =.="


erm , aku akan teruskan program HL aku ni , even takde lah kurus sangat drastik mcm orang lain tapi so far aku puas hati dengan HL . aku ade lagi 3bulan lebih kurang je lagi sebelum naik pelamin . harap harap laaa aku dapat kurang kan lemak lemak yg ade ni lagi .. 
ehh tapi encik tunang tak kisah pun . die cakap kalau dh nak gemuk biar je lah . tapi aku rasa perlu jugak aku kurangkan sikit berat badan berlebihan , bukan untuk berbangga atau riak , tapi supaya aku tak mengah dan cepat penat kalau buat kerja . lepas ni nak buat kerja rumah tak la asyik penat je kan . ehehhe kate nak jadi isteri mithali 


ohh bdw , aku ambil F1 + F2 dan teamix , dan baru sebulan aku try herbal aloe

f1 + f2 = shake whey soya dan ape ape perisa yang korang suke , ade coklat , strawberry , vanilla etc
aku ambil setiap pagi dan malam , ganti sarapan nasi lemak roti canai sume tu , dan percaya lahhh ! memang kenyang sampai tengahari 
tengahari aku makan nasi macam biasa , cuma kurang kan kuantiti nasi , kalau dulu macam bukit ..sekarang aku ambil satu senduk setengah , atau suku pinggan .
teamix = serbuk tea yg bancuh dengan air sejuk dan rasa die sedappppp :) ade perisa peach jugak
# kalau aku minum teamix ni memang aku tak cepat rasa penat , dan aku perasan die macam energy booster jugak , sebab ade sekali tu aku amek malam dan lepas tu aku tak boleh tido ! mata terkebil kebil tak ngantuk dan tak letih even dah pukul 1 pagi

herbal aloe = yg ni berfungsi sebagai cleanser . cuci usus korang ! so hasil nye lebih mudah buang air besar . tapi bukan cerry berry tauu . HL ni tak buat korang sakit perut selalu macam sesetengah teh herba tu , die bukan laxative , dan rasa die masam masam . aku selalu bancuh teamix dan campur dgn aloe ni utk 2liter air . yepppp ! mkn HL satu je , kene banyak minum air masak . dulu aku kurang minum air , tapi sekarang alhamdulillah :) kulit pun dah tak kering macam dulu lagi





ni cara aku untuk dapatkan berat ideal , korang mesti ada cara tersendiri jugak kan ? sharing is caring :)
semoga aku berjaya capai target berat badan ideal aku nanti . insyaallah 
kurus untuk sihat . bukan kurus untuk cantik 
cantik tu bonus , buat kita lebih berkeyakinan , kan? 
ok then . nanti aku cerita lagi bab HL ni
tataaaaaaa~


Wednesday, 21 November 2012

of her wedding shoe~

assalamualaikum

ehemm . aku taktahu nak start beli dah ke belum kasut nikah merangkap kasut sanding aku nih . terlalu awal ke . majlis ade lah dalam 3bulan lebih kurang je dari sekarang , tolak itu ini yg banyak belum setel aku takut tak sempat je nak pegi hunting kemudian hari . huhuhuu , pastu boleh ke kasut kawen beli online je ? hahaha gila pemalas aku nak pegi cari . kat zalora kan banyak cantik cantik . banyak jugak yg menepati citarasa aku . tapi macam tak puas kalau beli kasut tak cubasarung-mintaksize-besar-kecik-takjadibelilah kan kan . hehehhe~

aku nak share dengan korang ciri ciri kasut idaman aku . weewiiittt~ setakat ni yg aku rasa cun dolce lah . design die elegant , simple , adorable , yet affordable lagi bagi aku .

 both ni dolce . range dlm rm90-150 . affordable kan ?
boleh tambah sendiri manik atau butang tengah tengah tu . kira DIY jugak lahhh




aku suke peep toe utk kasut nikah / sanding nih sebab die macam polos gitu kaki mu bila pakai . ahakss. sebenarnye alasan nak tutup kaki yg buruk

tak berapa gemar kasut muncung buaya tu . leper pastu belakang terdedah . tak ke rasa jalan macam nk tercabut je kasut tu nanti . uhuuu..kaki aku dah le comel je...





nice kan ? butterfly tu i admired the mostttttttttttttttttttttt ! kalau lah dapat sebijik macam tu *blink blink eyes*

ehhhh. aku berangan cinderella ke kasut putih je ni. hahahaha. agak laa.nak ambil gambar kasut putih bebanyak. gambar atas rumput, gantung kat kipas siling, gambar pegang kasut , wahahahahahahaha
mood : kelautttt =.="


ehemmm . dh lama tak keluar shopping dengan my mum . hehehhh...nak ajak die teman cari kasut nikah lah weekend nih . rinduuuu :))

nak setel vendor untuk pelamin dulu . nextttttttttt


ohh ya ;)
untuk sesiapa yg duduk di ipoh . ade satu kedai kat area gerbang malam , dekat dengan kamdar . sincraft ke ape nama die , warna pink kedai tu . boleh tahan jugak barang kat kedai tu punye harga . i mean ade yg murah dah sesetengah barang tu tempat lain  lagi murah .


           jar bottle macam dlm gambar ni rm22.50 for 30 pcs . so satu about rm0.75 je . murah kan ?
sekarang ni asyik survey kedai barang kawen je . huhuhuhu~


okeh . wish for my dream wedding shoe to become true . weeeeeeeeeee . tata!

Tuesday, 20 November 2012

baju nikah on the making

assalamualaikum

ehemm . aku teruja sangat sebenarnye bila ade diantara b2b yg sekian lama aku follow perkembangan mereka di blog dan akhirnya dah punn selamat menjadi isteri orang . tahniahhh pada yang berkenaan tu.. semoga kalian direstui dan dipanjangkan jodoh sehingga ke jannah . aminnn :))

dan aku , masih menghitung hari....heheh..makin banyak perkembangan dan persiapan yg bakal dibuat . salah satu nye baju nikah la. actually belum pun hantar tailor lagi..sebab encik tunang sangat sangat sangat sibuk dengan urusan beliau dan aku pulak tak reti nak ke sana hahaha . maap...
ohhh aku dah lulus test kereta yeayyyyyy! lepas ni boleh la drive sendiri nk kemana mana pun , tak payah susah kan encik tunang lagi da . ciannn die berkejar kejar ke sana ke sini  . mekasih jugak laa pada future FIL aku yg tak give up ajar bakal menantu die yg sorang ni belaja kete . hehehh..die garang wooo! tapi baik :) garang sebab sayang kan? 

semalam cuba buat 3D fabric flower untuk di tepek pada baju nikah aku nanti..dan aku rasa baju sanding aku pun baju yg sama jugak. sedang berfikir fikir lagi...sebab aku taknak membazir sewa baju pengantin kt butik tu..boleh cut the cost kan kan . lagipunnn penat je buat besungguh sungguh baju tapi pakai sekejap . sebab aku nikah dan sanding pada hari yg sama...so better pakai lama sket baju tu kan..ehehhee..
entah lah , dah tanya encik tunang dan beliau setuju :) tapi aku pulak macam berbelah bagi lagi..pikir kan ape orang kata nanti. takut takut diorg cakap mak aku tak mampu ke atau belah laki takbagi duit belanja ke nak sewa baju..huhuhuuu~ tau je lah mulut orang kan..seronok je mengata..semua tak kena pada mata diorang.
aku pun sebenarnye dari hari tu dh ckp kat mak aku taknak pakai baju dua tiga helai. sebab aku malas gilaa nak tukar tukar baju wehhh. penat okehh, confirm berpeluh peluh nanti..pastu malas gila nak touch up make up sebab tukar baju kann.harus la tukar sket make up sesuai dgn baju . ke takkk? 


aihhh dilema betul nak kawen ni kan. tapi..islam itu menggalakkan kesederhanaan, cuma masyarakat kita je ni terikut ikut sangat dengan budaya. takut orang mengata lah ape lah..


okehh. banyak betul membebel..just now aku nak tunjuk sumber inspirasi baju nikah aku. dari buddy bead soul dan bead me please . mereka ni sungguh talented kan . mesti korang pun familiar dengan hasil kerja tangan diorang yang superduperrr gorgeous. meleleh air liur aku tengok kehalusan jahitan buatan tangan diorang nihh




 see. cantik kannn ? dan versi aku pulak aku nak tunjuk korang DIY fabric flower  ni . aku pun taktahu nama bunga ni ape . jommm layan je lah k




sumber asal Anjie's blog


#1 . korang cari ape ape ukuran bentuk bulat dulu . saiz adalah besar - sederhana besar - sederhana kecik - kecik . ikut korang nak buat berapa layer bunga korang nanti

#2 . pastu tekap pada kain korang dan trace bulatan tu pada kain . then  gunting ikut ukuran bulat yg korang dah lukis tadi . gunting elok elok okeh
 #3 . pas dah siap gunting banyakbanyak korang bakar tepi tepi kain tu . guna lilin tapi make sure jangan sampai hangus dan terbakar jari 

 #4 . dah siap banyakbanyak camni kan...susun ikut besar-kecik kelopak kelopak bunga tu

 #5 . then jahit tengah tengah bunga ni . 

#6 . pastu tambah kan inti die tengah tengah tu utk cover jahitan tadi. takkisah lah manik ke ape ape ke pun 



dah siapppppp~


meh tengok versi aku pulak


santek takkkk , hahaha ni baru dapat 3 ketul setelah buat hampir sejam okehhh. berpeluh peluh sebab takboleh pasang kipas . aihhhhhhhh =.="


aku perlukan kata kata semangat sekarang , betul ke ape yg aku buat nih . boleh ke pakai baju nikah dan terus sanding je nanti ? dan baju nikah aku warna putih .....

hummm.....






till then.tata~


Friday, 16 November 2012

save the date babe !

assalamualaikum

ehemmm. aku tak berapa sihat nak buat entry panjang panjang hari ni .
cuma nk luahkan perasaan lega sebab perkara menetapkan tarikh dah selesai , tapi belah perempuan je dulu . sebab nye belah lelaki tak sure lagi....mereka bercadang untuk menyatukan sekali majlis belah lelaki ni dengan kembar ( yessss my encik tunang have a twin brother ) anak mereka ini . ehehh.aku ? entah laaa...ikut aje  ( pasrah.....=.=")


ape ape pun , aku cuma berharap lepas ni semua hal hal berjalan dengan lancar....macam hari tu :) im happy bcoz they're getting okay with each other. orang kata tak kenal maka tak cinta , kann ?


aku dah siapkan lama draft save the date nih. tunggu nak reveal je...once dah sah tarikh then baru boleh tunjuk n tayang kannn... so . ehemm...memang bukan 100% idea aku pun . just edit je dari google template . ade orang ke pedulik ? hahahaha..



ehhhh. border takde pulak. hahahhaa. sebab b/ground putih. aku suke sebab ade dua ekor burung kt atas tu. aku edit guna picasa je . caye tak ?? huhuhu..sebab tak boleh dload software adobe photoshop..wuwuuuu :(
takpe lah, janji boleh guna kan kan kan . ehehehh~ 
lain lain masih simpan sebagai draft . 
akan di proceed dan di print once printer dah ade . sebab nye printer yg ade sume dah rosak..wuwuwuu..time nak guna ni lahh sume rosak kan. haduiii duit lagi 




yayyy . save the date done ! 
next............................tungguuuu
eheh.tata~

Tuesday, 13 November 2012

DIY : about her pearl hb

assalamualaikum

masa dah makin hampir . aku rasa blank jugak mula mula . tak tahu nak mula dari mana , dan apa , dan bagaimana . semua dah push aku utk cari pelamin sewa baju itu ini khemah segala bagai . pening  pening .. belum masuk bab bab doorgift lagi ...

erghh . okay , aku di sini saat ini bukan nak membebel , tapi nak share dgn korang on DIY-ing lagi , pearl handbouquet . ohh yeahhh ! aku dapat idea ni secara jujur nya melalui b2b yg lain jugak , sifu sifu yang handal bab bab men-DIY segala benda , hatta pelamin pun sendiri bikin jugak . aku tak kot....karang mahu pengsan masa akad nikah tu gara gara tak cukup tido hakhak =.="

korang boleh ke blog b2b comel Que Sera Saila untuk info lebih padat dan tepat . on exactly how to DIY pearl hb ni.


bawah ni gambar sumber dari pakcik google tersayanggggg 







aku pulak ? ongoing process.penat wooo memintal dawai ni . jari luka lagi tapi tak mematahkan semangat aku pun ngehngehngeh~ sambil tengok BCL . bukan bunga citra lestari ehhhh , even die watak utama dalam cite sinetron ni...aku perasan sejak dua menjak nak jadi bini orang ni aku agak sensitif lah . bukan agak , memanggggg sangat sensitif . dulu pun ye jugak tapi lately laaaaagiiiiii senang touching , apsal ehh ? hormon ke hape? aku tak boleh kene marah sket , tak boleh orang tak layan sket , tak boleh tengok cite sedih touching sket dah meleleh airmata . hello bukan buat buat okehhhh. dah die nak terkeluaq ayaq mata tu how come nak tahan??? cer cite cer cite . 







okeh sambung balik . aku nak tunjuk kat korang ( dengan nada riak .ahahahaha ) aku punye progress untuk pearl hb ni. 


setakat ni ade la dalam seratus lebih tangkai pearl dah berjaya dipintal . yeayyyyy~
akan memintal dan terus memintal sampai cukup jadi sejambak pearl . wahahahaha.

ritu dah beli warna putih pearl ni. tadi cari lagi warna peach creamy sket untuk bagi warna timbul sket bila padan dengan baju nikah aku yg superrr offwhite tu . kang kalau sume putih tak nampak pulak hb aku yg cute ni. penattt buat. ehhehehehe~


bila nak siap ni eh ?
.
.
.
.
.
.
.
.


tungguuuuu..tahun depan.adehhhhh..banyak nak kene buat lagi :((
okeh dah . lain kali aku sambung lagi okeh. to be continue.....



Tuesday, 6 November 2012

DIY wedding card : vintage postcard style

assalamualaikum

uhm . mula mula aku tak berapa yakin sangat nk DIY kad kawen nih . keje rumit weyh.bukan senangggg.nak printing banyak banyak tu.cari kertas kualiti tapi murah lagi.pikir idea kad lagii.. tapi berbekalkan semangat cekal yang ada dan pastu aku tengok bakal bakal abang ipar aku semua punnn buat kad sendiri :) sungguh jimat di situ.

aku mintak pendapat mak aku dulu then die cakap boleh je buat sendiri , dengan syarat die nak tengok dulu design kad tu . ehehhh~ bisa di atur mummy . maka aku dengan gigihnye perah otak cuba cari idea dan kelainan dalam memdekorasi kad kawen kami . 
ohhh encik tunang aku pun cakap buat kad untuk dua dua belah pihak sama je. dan aku dah pun tunjuk pada encik tunang draft idea kad kawen kami. and he say yesssss~ wehuuu. 
ohh bdw sangat lah simple kad kami. bajet ciput je pun. janji ade tulis nama dan tarikh dan pelan umah . kannnn ? lain lainnn tak penting . cuma aku masukkan element english dan vintage sikit di situ. sesuai dengan tema kawen aku gak . english-vintage-style. tapi takde lah english sangattt. buat pun kat umah kampung je. mampu ke nak buat kat FLAMINGO =.="


aku jenis tak suke bukak lipat lipat kad kawen kalau aku dapat kad kawen orang , malassssssssss ! nak terus tengok nama dan tarikh dan lokasi. itu je. aku takkan baca tulisan tulisan berjela ape kebende sume tu,pantun segala macam mak nenek ade dalam kad tu. aihhhhhhhhhhhhhhhh~ semak je tengok.pastu lagi aku tak berkenan banyak banyak warna ade . aku rasa macam kad raya pun ade gak.
pastu ade gambar sirih pinang ape kebende sume tu. tak suke tak suke jugakkkkk!

jadi , the most simple everrr idea pop up in my mind . postcard style wedding card . sekeping sahaja.depan belakang, tak banyak kaler dannn simple. yeaahaaaa~ i like. 





aku tunjuk gambar contoh je la ek. nanti dah siap betul betul kad versi aku baru aku update.









okeh. sangat ke-english-an di situ kannn. aku nye versi ade la ciri ciri kemelayuan sikit...ade la salam dan walimah mukadimah sikit. ehehehh tak pasal pasal kene tepuk dahi dengan mak aku kalau aku bubuh 
save the date  tu je.




versi aku? tunggu lagi 3bulan aku update.ehehhehee kejam tak kejam tak.
okeh dah. now baju nikah encik tunang dah in progress. selamat dihantar ke tailor beliau. baju aku je belummmmmmmmmmm~ huwaaa. terlambat sampai dan kedai dah tutup.aku mana ade lesen lagi nak pegi hantar, harapkan encik tunang tersayang je lah, ehehehhee.so haruss tunggu beliau tak sibuk (konon) baru dapat pegi hantar. harap harap aku dapat teruskan misi menjahit sendiri lace dan pearl di baju nikah. eheh!



till then babe.take care lovelies

Thursday, 1 November 2012

DIY doorgift : cake in a jar

assalamualaikum


well , aku banyak berfikir idea utk doorgift . tapi sebab nenek aku banyak tak setuju dengan cadangan doorgift aku maka aku buat keputusan nak buat jugakkkkkkkkk ! khas untuk para VVIP ( rombongan pengantin lelaki + kawan kawan rapat ) je.

so untuk para tetamu yg lain ade lain doorgift yang aku taknak amek tauuuu. itu terpulang pada family aku utk decide . taknak msuk campur nanti bergaduh hahahahahaha~ kadang kadang konpius jugak sape yg nak kawen sebenarnye..sampai baju aku pelamin aku sume nenek aku nak tentukan. aihhhh...bagi la peluang utk aku pilih ape aku nak... kan =.="

well then , mula mula nak bagi cd zikir DIY tu..tapi mak aku cakap tak payah..so aku tengah berfikir nak teruskan jugak atau tak.hahaha..kalau buat pun memang terhad la..hanya utk family terdekat sahaja utk bagi lepas akad nikah..doorgift yg pertama .

pastu end up aku rasa aku nak give something yg ade nilai vntage di situ yet, tak membazir..so aku rasa cake in a jar would be nice and PERFECT for that.

dan aku dah tau cara cara buat kek coklat kukus cheese . walla ! senang gilaaaa and sedap beb. adik aku sorg dh makan hampir separuh kek tu...hahaha~ dan untuk pertama kali nye encik tunang puji kek aku . ehehehehhee~ terasa macam nak melonjak lonjak je bile dapat pujian. nasib baik boleh control lagiii . LOL


so meh bagi sikit roungh idea on how to do . yang ini resepi aku malas nak letak . sebab banyak resepi korang boleh cari dan make your own cake in a jar . aku just nak bagi tuto on how to do je ;)

sumber asal #tipjunkie.com/




1. korang lapis jar tu dengan non stick spray atau minyak etc
 

2. sediakan jar  korang

3 . tuang aduan 1/4 atau 2/4 . ikut suke korang nak tebal mana . 
 

  4.  pastu dah sejuk keluarkan kek dari jar dan potong kepada beberapa bahagian

#cadangan aku : kalau korang jenis malas nak keluar pastu masuk kan balik dan potong , korang buat layer by layer . means korang bake sikit sikit . ade pahammmmm ?



 5. yang ni thankyou tag . ikut kreativiti korang camne pun


6. dah siap kek ! frosting tu boleh google recipe red velvet cake 

7 . hasil akhir setelah siap deco . perfecttttttttttttttt~








tgk satu lagi ni. yummy and nice deco . simple kan ? tapi ade element vintage di situ





so . dah dapat idea ? gudluck ok . selamat mencuba :))