Tuesday, 31 January 2012

wordless wednesday


                                        a picture paint a thousand words                          

Sunday, 29 January 2012

anak kecil itu..

asalamualaikum..
pagi ni..terasa sedih sangat sangat....humm..br sy phm..betapa susahnya seseorang ibu..atau bapa atau orang yg setelah bersusah payah menjaga kita sejak kita kecil sampai dewasa ni..untuk melepaskan anak nya kepada orang lain..atau menjadi hak orang lain.... betapa mereka tak bersedia dan sampai bila bila pun mungkin belum cukup bersedia untuk melepaskan anak mereka ni kepada tangan lain..walaupun mereka tahu...sudah sampai masanya 'anak kecil' ini membesar...menjalani kehidupan seperti orang lain yang berhak..memilih yang terbaik untuk hidup mereka. Tak dinafikan..mereka pasti akan memilih yang paling layak untuk mengambil alih tempat mereka atau yang boleh di harapkan dan diamanahkan untuk menjaga permata kesayangan mereka ni..tapi..berilan kesempatan untuk  'anak kecil' ini diberi peluang untuk hidup dengan cara nya sendiri...cuma satu pengharapan dari nya..agar direstui dan diberkati perjalanan hidup 'anak kecil' ini.. Moga nanti dia akan beroleh rahmat dariNYA dalam meneruskan hidup..dan membesar di bumi Allah ini..



# ibuku..usah khuatir anakmu ini akan melupakan mu..TIDAK sekali kali dia melupakan asal usulnya
#ayahku..terima kasih atas segala gala tunjuk ajar yang sempat kau ajarkan pada anak mu ini..moga tenang dikau disana.
#buat adik adikku..kedua nenda ku..dan semua yang menyayangiku..aku kan tetap seperti dulu.. orang yang kamu semua kenali..takkan berubah walau sedikitpun..insyaallah....
#buat bakal suami ku...bimbinglah aku..ajarkan aku..tenangkan lah hatiku..dengan kasih sayangmu yang tak berbelah bagi..
semoga aku menjadi anak yang solehah dan isteri yang mithali....amin...

Friday, 27 January 2012

kerinduan..

assalamualaikum..

Al-Fatihah buat arwah ayah..yang telah kembali ke pangkuan PenciptaNya 5 tahun yang lalu.. andai dia ada lagi....pasti...
Semoga ayah tenang di sana . aminn....

Thursday, 26 January 2012

nak kurusssss !

assalamualaikum
huhh . tgk tajuk entry ni macam terdesak sgt je bunyi kan? yeahh. so true ! sy mmg terdesak nak kurus..hahahaha..tapiiii hati sgt senang maka selera makan sangat kembang . *errr. ayat ape tu . Just now im craving for ice cream and chocolate and all the sweetss thing . ohh tutti frutti jugak !! .grrrrrr~ cmne nak kurus ni camni.




So, permulaan untuk diet ni sy cuba untuk TAK makan malam lagi , just minum segelas susu dan kurma dan buah je . dannn breakfast adalah sgt penting even if u are on a diet okay . sy ade masa 2 bulan lebih je lagi untuk kelihatan awesome di hari pertunangan nanti....ohhh  my..sy harus kuatkan azam dan semangat ! yeahhhh . padahal tghari td dah mkn chicken chop + chicken apekebende tah + brownies and chocolate icecream on top . gile kentang sy makannnnn =.=' . isk isk iskk.. hahahhaa. pasni kene kurangkan makan plus boleh la berjimat cermat . bak kata encik sayang 'selera makan nak hebat je' huhuuu.. maaf ye..sy mmg suke makan..tak boleh control level insulin sy bila nampak makanan bermacam macam depan mata . hohoho~ heavennn.
ok lah . esok kene start diet ni.. ehhh..mlm ni. hahahhaaha~ tata

Wednesday, 25 January 2012

hand bouquet

assalamualaikum.
ok agak teruja mengupload new entry hari ni sampai dua . hohoho~ sy nk share tentang hand bouquet atau dalam bahasa pasarnye 'bunga pegang pengantin'. Sebenarnye bende ni tak la termasuk dalam must have item yang perlu atau wajib ada dalam sesuatu majlis, tapi lebih kepada penyeri si pengantin perempuan tu lahh..untuk nampak lebih manis dan ayu je~ hehee.. so far, sy pernah DIY hand bouquet ni untuk majlis pernikahan kakak kepada BFF sy. tapi maaf tiada gambar dalam simpanan. huhuu..masa tu tema orange and cream..so sy guna bunga rose warna orange dan mix sket dgn hijau hijau dan bunga putih kecik2. pastu ikat la reben warna orange jugak. siapppp~ sangat cepat buat masa tu sebab orang sebelah dah datang . hahahaha. terlambat siapkan=.='
So..memandangkan tema sy ni pink putih..sy nak guna warna pink+darkpink+lil bit of white. hee..pilihan bunga yang ada pulak..selain roses..dah ramai orang guna kan..sy nak cuba guna carnation . sebab pomander ball sy pun buat bunga carnation. on the process lagi..utk siapkan pomander tu. Tapi...carnation agak sukar utk ditemui...melainkan kita kene tempah awal awal lah kat kedai bunga kan. harga die dah tentu mahal sket . huhuhuu..takpelah.sy cuba survey dulu harga pasaran~








segar nyeeeee bunga ni kan kan. huhu..berangan sambil pegang bunga ni sambil tersenyum depan cameraman. cewahh~humm..bunga tu mesti sedikit kontra dgn warna baju kan..kalau sama je tone colour nye..xberapa menonjol la pulak nanti...
ohh..bunga meja makan pun harus ada ke? alamak.sy tak berapa pasti pulak..kalau nak..boleh jugak kot...penyeri hidangan..tapi ni cuma majlis tunang je..tak payah la kot..hee:))
ok lah . penat dah type ni. tataaa~

Tuesday, 24 January 2012

C N Y holiday !

assalamualaikum..
hari ni datang ofis dan terasa sangat lengang . ohh! kenapa? sebab ramai yg cuti lagiiiii. huhuu. takpe lah. sronok sebab cuti dihabiskan dengan orang orang yg tersayang . yeahhh.  bila cuti..musim orang kahwin kann. ofcoz laa..so balik je hari tu ..pagi sabtu yang dingin BFF dh text ' hoi tak bangun lagi kawan kawan ku sekalian ?? jom pegi wedding anis !' . ohh suke suke je die ckp sy tak bangun lagiiii.haihhh~ so siap siap siap dan tungguu..eh..lama nau ( loghat orang melaka) die ni tak sampai sampai lagi . lepas make up pun dh cair sebab tgk cite jepun tentang tsunami sangat sedih ( airmata meleleh) seriusss sedihhh...kene touch up sket patu BFF pun dtg . haaa. sib baik umah pengantin dekat je .

                    tgk.. pengantin buat aksi ala ala comel pulakkk..
    ex-skpd sekalian . masing masing tunggu turn naik pelamin





hohohoo..sangat hepii sebab jumpa ex-skoolmate . sume nye berseri seri..amek berkat pengantin bak kata intan..masing masing tunggu turn nak naik pelamin..ade yg dh siap bagi kad lagi..amboiii..jimat duit setem ye. hehe~ buat si pengantin berbaju turqoise..sy doakan anda dan pasangan berbahagia dan berkekalan hingga ke liang lahad..aminnnn..






pastu..the next day..ehh..silap...the next next day pstu celebrate and suprise belated bufday party buat si BFF 'cik Intan berlian kita..tuuu...dalam pada mengantuk sebab tak cukup tdo tolong adik siapkan tempahan kuih..sempat lagi buat muka bajet cute.hehehee..
p/s ; aku sayang sayang sayanggg korang sampai mati beb . dunia akhirat~~ BFForever

Monday, 16 January 2012

persiapan rohani dan mental

assalamualaikum..
bila ckp bab kahwin..ramai yg suke..yela..boleh berhias cantik..dpt mcm mcm hadiah..tapi...bersediakah kita dalam menghadapi alam berumahtangga tu? dulu satu..kini berdua..ape ape pun mesti dimulakan dengan perbincangan kata sepakat dari kedua dua belah pihak.. bukan main redah je.. sy akui..sy memang selalu buat keputusan sendiri..sebabnye..sy ni anak 1st.. dah biasa buat semuanya ikut kata sendiri..kadang kadang ape yg mak cakap pun sy tak ikut...tp..sy dah belajar sesuatu.. naluri ibu tu...sangat tepat..yesss! so true.. dan.. sekarang ni..sy harus belajar utk menerima pendapat orang...sy beruntung dpt encik bakal yg selalu tegur sy..bilamana sy buat silap..selalu ingatkan sy betapa sy tak boleh hidup dengan fikir tentang diri sendiri je.. orang lain tolak tepi.. hummm..susah nak ubah tu..ye lah..sikap yg dh sebati dlm diri kita kan. bukan senang nk buang. tapi..demi kebahagiaan dan demi masa depan kami..sy akan cuba yg terbaik :))insyaallah.. orang kate..sedangkan lidah lagi tergigit....betul lah tu. dalam hidup ni..mesti ada forgive and forget...ikhlas hanya allah yang tahu...belajar dari kesilapan adalah asas kehidupan. kan? bila kita tak buat salah..kita takkan tahu benda tu betul ke tak..tapi..jangan la ulang kesalahan tu lagi..tu saje je tuuu..
sy perlu banyakkan membaca..ilmu tentang alam berumahtangga..rohani..fizikal..mental...persiapan dalam diri dan ilmu tu penting jugak kan ? sebab sy rasa lepas kahwin lagiiii banyak tanggungjawab yg bakal digalas. bukan nye fikir tentang persiapan sebelum je..selepas dan seterusnye tuuu lagi penting..
sy rasa..buku ni sesuai bukan saja utk isteri..atau suami..atau mereka mereka yg mahu menimba pengetahuan tentang ilmu berumahtangga mengikut garis panduan islam.. sy kagum dgn cara penyampaian Ustaz Hasrizal Abd Jamil ni..santai..bahasa yg digunakan mudah difahami..dan yg paling penting..sy rs sesuai dgn keadaan sekarang..dimana isteri dan suami bekerja. sy pernah baca buku Aku Terima Nikahnya dulu..dan buku Trilogi ni merupakan gabungan ketiga tiga buah buku beliau yang telah diterbitkan berasingan sebelum ni..kire buku kompilasi la..

TRILOGI AKU TERIMA NIKAHNYA merupakan gabungan buku best seller Aku Terima Nikahnya, Bercinta Sampai ke Syurga dan Murabbi Cinta. Ia diterbitkan dengan hard cover bersama tajuk depan dengan  Gold Hot Stamping bersama dan teks dalam yang dicetak dwi warna. Turut dihiasi dengan petikan-petikan daripada setiap artikel untuk kemudahan pembaca. Dihasilkan dengan sasaran menjadikannya sebagai cenderamata dan hadiah perkahwinan, juga sesuai sebagai koleksi peribadi.
Dicetak dengan jumlah yang terhad, TRILOGI AKU TERIMA NIKAHNYA sudah menerima tempahan daripada Popular Bookstores dan MPH dengan kuantiti 1000 naskhah setiap satunya. Insya Allah bakal berada di pasaran pada bulan November 2010 dengan harga RM55.
                                                              Abu Saif @ www.saifulislam.com

#sy nak beli lah .heee. untuk hantaran kepada encik bakal .nanti boleh baca sama sama :))

teaser D.I.Y

assalamualaikum.

oohh..sy baru tau bunga bulat tu org panggil pomander ball...heee~
alahaiii..sy ni ketinggalan btul.. takpe takpe...
walau ape pun..sy dh tau cara cara utk buat sndri bunga nih. heee. crepe paper dh beli. gabus bulat pun dh beli. reben pun dh...tungguuuuu hasilnye okayy..


ada byk cara rupenye utk buat bunga die..bunga carnation..bunga rose..humm..so sy akan try yg.......paling senang ! heehee. sy nak mix 3tone colour. pink cair.pink pekat dan putih. cun kan?
tunggu je la hasilnye. opps. nk bgtau,sy ni suke buat kraf2 cmni. tp kurang sabar sikit :))
ok. tataaa

Sunday, 15 January 2012

hmmm...ape ek?

ok..setelah dengan itu maka..(ayat pening)

sy harus  memikirkan tema dan hantaran yg bakal diberi kepada pihak lelaki nanti...ibu dan sy cadang utk pilih tema pink. mula2 sy nak pink kelabu..tapi..ibu berjaya mempengaruhi sy utk bertukar kepada pink putih. ala ala english style lah..hehee..cantik jugak taste ibu :))
kami pun pegi lah ke kedai barang hantaran .pilih pilih dan pilih..ohh! sungguh rambang mata . tgk bunga bermacam macam warna. hahaha. ok.sy suka kan simple but nice..

and then kami ke gedung kain untuk pilih kain baju tunang nanti... im inspired from her colour.. very nice and soft and sweet..


 see..cantik kan? but takde mini pelamin and so on.. simple je..dalam bilik...sebabnyee...sy maluuu..hehe..masa merisik itu pun dah mengigil..ni kan pulak bertunang..huhu~
ohhh..and untuk bilik.. sy guna cadar kait ibu masa dia bertunang dulu..hee..such a memories..i'll gonna use my mom's bedsheet..just perlu tambah hiasan yang simple.

haa...ibu dh cakap dia nak letak bantal kecik kecik warna pink cmni..dan sy akan D.I.Y bunga bulat tu.. perlu cat bilik dgn warna ni. combination of two sweet petal and bright pink. tugas itu akan digalas oleh adik lelaki sy lah.hohoho~
uhmm..make up pulak? my BFF a.k.a cik mia jamia akan make up kn sy nanti...sronokkkkknye..sy saaayyaaangggg semua..u guys sgt byk membantu...
oke..cukup dah. tataa~~

hati bunga bunga

assalamualaikum..
uhm..rasa baru kejap je kita sambut tahun baru...tapi pejam celik pejam celik.januari hampir ke penghujungnya..
huhuuu...dan..makin banyak tanggungjawab yg perlu digalas sepanjang tahun ini.. first of all...sy dh tamat tempoh probation 6bulan bekerja ditempat baru..heeee..yippiieee~~ harap harap lah dapat confirm terus..insyaallah..dan... pihak lelaki telah datang bertandang atau erti kata lainnye..sy telah dirisik pada 9hb januari yg lepas...alhamdulillahhh...semua nya berjalan lancar..setelah berbincang dgn kedua belah pihak..mereka bersetuju utk mengikat tali pertunangan di antara anak teruna dan anak dara mereka ni....7hb april 2012...
ohhh..sy ingatkan biasa biasa je..last skali.. bakal mak mertua sy nak sarungkan cincin.....wuwuwuu..nervous gila masa tu..dgn muka berminyak comot2 sebab xsedia apa..ambil gambar.huhu..entah macam mana laaa rupa sy masa tu kan. 
humm..adik perempuan sy tak dapat balik masa tu..so that she call me and said " alonggggggg..best tak?" hahaha..kelakar betul soalan beliau. adik lelaki sy pulak..sedih..dia kata nanti sy dah tak balik lagi.. entah pape..macam sy ni nak pergi mana je kan?
ape ape pun... sy dah besar...huhuu.hampir jadi tunang orang...dan insyaallah bakal isteri..rasa sayu pulak...bila ibu...adik adik...humm....
doakan semua nya berjalan dengan selamat dan lancar dan penuh berkat ya :))
ok. dah.sy hampir menangis ni. tata

Monday, 2 January 2012

fasa baru

selamat kembali bekerja dgn penuh semangat baru hohoho! sbnrnye ...sgt sgt sgttt lah mls utk pegi kerja hari ni.. bkn monday blues dh..tuesday blues..huhuu..
uhmm.. okay..cuti sy dihabiskan dgn duduk dirumah dan menonton tv. pegi kenduri kawen. itu sahaja. ohh. sy tak pegi clebrate new year ...harap maklum..dannn... keluar bersama encik bakal pegi window shopping . sgt la sesak n rmai org..phewww~
hmm..byk yg kami bualkan..ttg masa depan..tibe2 terasa mcm cepat sgt masa berlalu.. tak sedar pun sy dh meningkat ke alam dewasa..bkn lagi alam remaja.... umur punnn dh cecah suku abad.. apa yg boleh sy cakapkan..insyaallah..DIA akan membantu hambanya...dlm mengerjakan sesuatu tuntutan..dan perkara2 yg baik.. percaya dengan setiap apa yg berlaku ada hikmahnya..encik bakal risau...sbb keadaan kewangan yg xberapa kukuh lagi...tp sy percaya dgn beliau..insyaallah..
#betapa beruntungnya kita bila ada seseorang yang sentiasa menegur kita jika kita melakukan kesilapan ,
betapa bertuahnya kita jika dalam kesulitan sekalipun ada seseorang yg berusaha membuat kita bangkit dan meneruskan hidup tanpa menoleh kebelakang sedikit pun..

abis dah..tata