Wednesday, 26 December 2012

perlukan kekuatan........................

assalamualaikum

aku takde semangat sebenarnye sekarang ni....

rasa longlai...rasa stresssssss teramat amat dengan semua ni.

boleh tolong aku tak kawan kawan sume ? 

tolong bagi idea macam mana nk survive untuk jadi b2b yang almost everything DIY ni....

sebab aku dah rasa kejang otot..dan kering hati...nak teruskan semua ni....

sebab aku perlukan kekuatan.....

 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.





doakan aku kuat okay kawan kawan :')) 


Wednesday, 19 December 2012

teaser : dulang hantaran

assalamualaikum

aku banyak nak hapdet entry tapi tak sempat . almaklum end of year kannn . segala bagai audit la inventori check la key performance index laaaa . aihhhhhhhh =.=" ~


aku hadpet teaser dulang hantaran je lah eaaaaa dulu . ehehehee jangan marah aa . aku beli hari tu dulang hantaran berkaki warna putih yang jenis besi tu . aku beli 11 ke 10 , tak ingat sebab beli pastu trus simpan je dalam bilik tak bukak bukak dah .

pastu aku rembat  roses dan hydrangea warna cream peach dalam 6 jambak kot . boleh laa..kali ni aku tak nak guna banyak sgt bunga , sebab aku nak guna reben banyak banyak . 

so dah try buat reben , dan aku dapat cara baru untuk buat reben dengan cantikkkkk ! tak payah ikat ikat dah . just pintal dengan dawai bunga telur tu je kt tengah tengah . lagi jimat sebab die tak banyak guna reben tu . 

pastu mak aku bekenan pulak dengan beca besi warna putih jugak yg comel comel . ehehehhee~ rembat gak dalam beberapa bijik . tak tahu lagi nak letak ape , mak aku cadang nak letak bunga rampai ( aku taknak pun sebenarnye letak bunga rampai lagiii ) . ikut kan je lahhh , sebab aku dah janji dengan mak aku kali ni aku serah pada dia hantaran ni . sebab aku dah banyak sangat benda nak pikir dan buat . ni pun tengah proses menjahit lace dan manik pada veil sanding . 









ohhh bdw , aku decide untuk buat sendiri veil sanding ( at first aku ingat nak buat veil nikah je dan veil sanding beli siap ) . last last aku terjumpa kain warna cunnnnn sangat yang aku suka , so.... why not???
sebab lace untuk nikah ade lebih lagi dan daripada membazir .....guna je hahahhaa . agak agak ade orang perasan tak nanti lace kt veil nikah dan sanding serupa je ?? errkkkkkk =.="

later aku hapdet picca ongoing process veil tu okay .




okeh . dahhh ! hahaha tata~










p/s :- would you be my bridesmaid ?? will reveal soon . eheh


Wednesday, 12 December 2012

about the guestbook table

assalamualaikum

yayyyyy~ guestbook table almost 60% done . tinggal nak print labels dan beli frame dan bunga je lagi . weeehuuuuu !

lega sikit rase........malam tadi lepas balik keje takde ape nak buat kat rumah so menDIY lagiiii . aku dah beli instax fujifilm camera dah hari tu . ade less sket , tak de lah murah sangat compare tu online yg ade jual . tapi aku taknak beli barang yang aku tak tahu camne nak handle first time dengan online . heheheh~ sebab nanti nak tengok cmne orang tu keluar kan bateri kat mana , masuk film kat mana , semua semua lahh . 


watak baru dalam almari 
 instax fujifilm camera : rm228 . ok laa , tapi ade lagi murah aku rase dari ni
plain film : rm25 for 10pcs





hasil tangkapan yg pertama guna kan my baby pink ni :)
her name is qaseh amni ramadhani 



well sangat teruja first time guna camera instant ni . dan orang yang rajen meng 'snap dan menghabiskan film adelah encik tunang . =.=" sume bende die nak amek...hahahhaaa...


dan , untuk guestbook pulak aku guna sticky album je . hardcover kt luar dan dalam sticky warna black

mula mula dh buat draft dah untuk print guestbook , tapii last minit nak buat style album polaroid pulak...
so aku akan print kertas bentuk poskad banyak banyak dan guest boleh tulis wish dalam tu dan stick dlm album sekali dgn gambar :))




         before                                                                   after


aku hias sket bagi nampak vintage di situ , mula mula taruk kain lace . tapi mcm serabut sangatttt . dan tak kene dengan word block tu . then tukar dgn tali coklat tu . ok takkk ???

ape nak tambah lagi ek...

#typo di situ , ehehhhh sepatutnya "guest" . tu laa dh kelam sangat nk buat . sampai eja pun salah . lepas tampal dan snap baru prasan =.="



dan untuk hiasan meja aku guna botol kicap ni je . melambak kt umah dengan botol mayonis lagi . so cuci kasi bersih buang semua label .....dannnnn...jeng jeng jenggg......
                                                                              


lace yg tak jadi taruk kat guestbook aku guna untuk hias botol . hahahahaha janji boleh je kan . pasni tinggal isi air dan fresh flower je





okeh . almost done , lepas ni nak DIY balang candy booth . balang aku dah beli hari tu dengan kakak ipar encik tunang . ronda ronda sekali :) ehehehhehee

candy booth nak hias ape ek ??
ke tak payah hias sangat sebab dan sarat dengan balang kaca , meja aku pun bukan besar . guna meja bulat kecik tu je
just beli frame putih je kot 

aku rasa ade jual kat page fb gadisjumaat

setel . eheh !




ape lagi nak kene buat ???
ohhhh nak patch laces kt veil dan shawl pulak ...
errrrr~ banyak nye lagi tak siap....
=.=*

sempat ke

sempat ke...

sempat ke.........





ade lebih kurang 7 minggu je lagiiiiiiii !

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
tetibe nak pitam pikir . 

ingatkan lambat lagi...boleh bersenang lenang goyang kaki lagiii

errr...kene siapkan laju laju .
okeh . nak sambung buat laaa . dah tataaaa ~




Monday, 10 December 2012

teaser DIY hb : felt roses handbouquet

assalamualaikum

ehemm , agak lama aku tak hapdet kan . aku bukan menyepi , tapi sedang menyiapkan kerja kerja underground untuk adik kakak ipar encik tunang ( paham takkk ?? ) yang akan bertunang awal Januari ni . so agak ke bizi an sikit lahh , aku akan hadpet tentang progress wedding aku dlm entry lain , now aku nak share tentang satu lagi trend handbouquet yang sedang meletup letup di pasaran . yeahhhhh~

okeh meh aku cite tentang felt roses hb , senang je nak buat nye....tapi agak leceh la sebab kene gam satu satu . aku lagi prefer buat pearl hb tu , tapi yg tu sakit jari sampai luka luka . yang felt ni main gam banyak , abis lekit sume jari dengan gam.... 
tapi syok buat sebab comel sangatttttt ! jatuh cinta pulak dengan felt roses ni . aku belum decide lagi nak buat hb jenis ape untuk sanding aku nanti . sedang berfikir fikir , tapi felt roses ni macam comelll sangat . aku sukeeeeeeeeeeee~

okeh . nak tutorial tak kawan kawan sekalian ??? ehehhehe . macam biasa aku amek tuto dari google saje eh , malas nk snap gambar satu satu . leceh nak pegang sebelah tangan je bila guna android camera ni .

sumber dari SINI

# credit to source




 #1 . bahan bahan yang korang perlukan ialah : kain felt , gunting , gam uhu , dawai 
( aku tak guna dawai )

    

#2  . gunting bentuk bulat , kalau ade acuan lagi senang . kalau tak korang buat la seakan akan bentuk bulat melalui bentuk petak





 #3 . bila dh bentuk bulat , korang gunting pulak dalam die jadi bentuk spring atau coil






 #4 . pastu start mengulung dari luar ke dalam , bahagian bawah tapak pastikan serata yer . jangan rapat sgt gulung sbb nanti bunga jadi tak kembang . sambil gulung sambil gam ye kawan kawan 






#5 . pastu dah siap gam kan pada dawai atau aku guna gabus bulat gam kan je terus . senang





#6 . dah siapppppp ! taraaaaaaaaaaaaaaaaa~





meh tengok hasil aku , tapi teaser je dulu sebab kene tunggu tuan punya rasmi kan dulu baru boleh publish ;))


anyone interested ? aku boleh ambil tempahan gak . harga paling murah punye . takda amek huntung pun 


later aku apdet pasal instax fujifilm camera dan photobooth dan candy booth progress untuk wedding aku hokehh .

stay tuneeeee babe . tata !


Tuesday, 4 December 2012

its our 4th Anniversary todayy !

assalamualaikum

hari ni 5hb Disember 2013 dan hari ni adalah hari ulangtahun kami . masuk empat tahun dah aku dan encik tunang kenal rupanya .

3 tahun berkasih sayang , 1 tahun bertunang , dannn insya allah akan menuju ke hubungan yang halal tak lama lagi...

banyak yang terjadi sepanjang tempoh 4tahun tu , dan ternyata jodoh kami kuat lagi . hampir hampir berpisah jugak dulu , tapi mungkin dia memang jodoh aku...dan aku jodoh dia.... akhirnya kembali lagi bersama 

aku tak dapat bayangkan hidup tanpa dia , yang banyak bantu aku jatuh bangun aku , sakit pening aku , susah senang aku , segala gala nya untuk aku .
aku selalu susah kan dia , selalu marah dia , selalu cari salah dia...tapi dia tetap bersabar dengan kerenah aku ni . 

betul orang cakap , sedangkan lidah lagi tergigit..... 
sama jugak dengan kami ..tak semua nya indah , ada masa pedih , ada masa sakit , ada masa terharu ....dan paling banyak ialah manis :)

aku tau , aku bukan sesempurna mana pun , tapi bagi dia aku dah cukup sempurna dah . tak perlu kan apa apa lagi .


aku tak dapat bagi apa apa hadiah pun . 
cuma yang aku mampu bagi ialah aku akan jadi isteri yang terpaling setia ada di sisi tak kira apa pun dia .
aku akan jadi kawan baik , teman yang selalu sedia mendengar segala keluh kesah dia . 
aku akan jadi ibu yang penyayang untuk zuriat dia .
in sya allah


semoga hubungan kita kekal hingga ke jannah .

aminn .









Sunday, 2 December 2012

berserah...

assalamualaikum

aku tak tahu nak gambar kan bagaimana perasaan aku sekarang ni...nak suka ke nak sedih ke....
entah...
tak-tahu-bagaimana nak menulis pun..tak dapat nak gambarkan dengan kata kata

pasrah
redha
dengan apa yang akan jadi nanti
mungkin ini satu bentuk dugaan atau pun ada hikmah disebalik itu
aku kene terima apa jua keputusan yang dah dibuat

maaflah , entry ni merapu dan merepek. takde gambar pulak tu
kenapa aku cakap macam orang kecewa ? bukan sebab tak jadi kawen , tapi sebab nak kawen 

tapi kene terima banyak kejutan , banyak perkara yang aku tak sangka
payah nak share dekat blog ni , sebab aku tahu ramai yang berkaitan akan baca

entahh..
ini blog aku dan ini medium aku luahkan ape yang terbuku tersirat dalam hati
bukan aku membenci tapi aku dah tepu untuk terima apa apa pun lagi...
biar lah masa tentukan segalanya
apa apa pun aku kene terima hakikat yang "dia" akan jadi salah seorang ahli keluarga nanti jugak . 
apa apa pun akan tetap aku jumpa jugak bila balik raya . silap silap kene masak rendang sama sama kt dapur =.= "


aku pun bukan sempurna bukan baik sangat pun
aku pun manusia biasa jugak , punya perasaan macam macam
kalau kau pernah terluka dengan perbuatan aku , begitu juga aku 
ya , orang senang akan berkata .. sudah lah, memaafkan lebih baik...
yupp. aku dah lama maafkan 
in fact aku dah tak nak ada perasaan pape pun . bukan benci bukan suka
jadi perasaan apa ?
kosong

kosong

kosong

itu yang aku rasa .
maaflah , pada sesiapa yang berkenaan . aku pun ada hati perasaan jugak .



kalau kau rasa aku jelik , maaf lah
kalau kau rasa aku tak sebaik kau , maaflah
aku hanya jadi diri aku
aku bukan manusia pendendam 
tapi sebab dah terlalu banyak aku terkena , hati jadi tepu


pesan aku satu 

stay away from my life
aku tak kacau kau
kau jangan kacau aku 
boleh ?



terima kasih
 

persiapan diri menjadi isteri solehah

assalamualaikum

aku taknak cakap banyak...cukup sekadar aku kata kan yg aku beruntung.....kerana mempunyai bakal suami yang sentiasa mengingatkan aku di saat aku leka , di saat aku lalai , di saat aku hampir terbuai dengan dunia...... 



tak mampu nak berkata apa apa lagi... aku perlu siapkan diri jugak untuk rohani..bukan setakat persiapan benda je...persediaan ke alam rumahtangga tu lagi penting.....

buat awk , terima kasih sebab sudi ingatkan saya.........................tak mampu nak balas segala apa yg awk dah lakukan demi saya...
kesabaran awak
keprihatinan awak
kesetiaan awak
sifat bertanggungjawab awak...

buat saya menangis 
takde apa yang mampu saya balas untuk segala gala nya yang dah awak korbankan untuk sy

terima kasih




aku share kat sini bukan bertujuan utk riak takbur atau menunjuk , aku nak share dengan semua bakal bakal isteri di luar sana . ini panduan untuk aku semestinya 



persediaan untuk bakal isteri 


 kredit untuk sumber asal tuan punya blog *mohon izin share ilmu*


Dari Aisyah ra. yang menceritakan; Aku bertanya Rasulullah; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang perempuan ?". Jawab Nabi; "Suaminya". Aku bertanya lagi; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang lelaki?". Jawab Nabi; "Ibunya". (HR al-Hakim)

Pada suatu hari seorang wanita bernama Zainab yang bergelar Khatibatin-nisa’ telah menemui Rasulullah SAW lalu berkata: "Aku telah diutus oleh kaum wanita kepada engkau. Jihad yang diwajibkan oleh Allah ke atas kaum lelaki itu, jika mereka luka parah, mereka mendapat pahala. Dan jika mereka gugur pula, mereka hidup disisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki. Manakala kami kaum wanita, sering membantu mereka. Maka apakah pula balasan kami untuk semua itu ?" Bersabda Rasulullah saw. "Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya TAAT KEPADA SUAMI SERTA MENGAKUI HAKNYA adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, TETAPI SANGAT SEDIKIT DARIPADA GOLONGAN KAMU YANG DAPAT MELAKUKANNYA." (HR Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

Nabi saw. bersabda, “Apabila seorang wanita redha atas kehamilannya dari suaminya yang sah, sesungguhnya dia mendapat ganjaran pahala seperti ibadah puasa dan mengerjakan ibadah-ibadah lainnya di jalan Allah dan jika dia merasa berat, letih atau lesu, tidaklah dapat dibayangkan oleh penghuni langit dan bumi, betapa kesenangannya disediakan oleh Allah di hari akhirat nanti. Apabila anaknya lahir, maka dari setiap teguk air susu yang dihisap oleh anak, si ibu mendapat kebajikan pahala. Apabila si ibu berjaga malam (kurang tidur kerana anak) maka si ibu mendapat ganjaran pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba sahaya kerana Allah.” (HR Ibn Hibban)

Seorang wanita datang bertanya kepada Rasulullah saw. dan bertanya, “ Sesungguhnya sepupuku meminangku, maka sebelum aku berumah tangga , ajarkanlah kepadaku, apakah hak suami terhadap isterinya ? Rasulullah saw. menjawab: “ Sesungguhnya hak suami terhadap isterinya sangatlah besar, sehingga apabila mengalir darah hidung atau nanah suaminya, lalu dijilat isterinya, masih belum terbayar hak suaminya itu. Dan jika sekiranya manusia dibolehkan sujud kepada manusia, nescaya aku perintahkan si isteri untuk sujud kepada suaminya.” (HR. Al-Hakim)

Nabi saw. bersabda, "Jika seorang suami memanggil isterinya datang ke katilnya (iaitu untuk hubungan kelamin) dan dia menolak, dan menyebabkan suaminya tidur dalam kemarahan, malaikat-malaikat akan mengutuknya hingga waktu pagi. (HR Bukhari)

Nabi saw. bersabda, ”Jika seorang suami itu memanggil isterinya kerana berhajat kepadanya, maka pergilah kepadanya walaupun ketika itu dia sedang membakar roti.” (HR Ahmad, al-Nasa-ie dan al-Tirmizi)

Nabi saw. bersabda, ”Seorang isteri itu belum menunaikan hak Allah selagi dia tidak menunaikan hak suaminya, jika suami berhajat kepadanya sedangkan dia berada di belakang tunggangan, maka janganlah dia menolak.” (HR Ath-Thabrani)

Firman Allah swt. "... perempuan yang solehah mestilah taat dan memelihara kehormatan dirinya ketika ketiadaan suaminya dengan perlindungan Allah…” (an-Nisaa’: 34)

Nabi saw. bersabda, “Dan sebaik-baik wanita(isteri) ialah mereka yang boleh mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu". (HR Nasa'i, Baihaqi, Ahmad dan al-Hakim )

Nabi saw. bersabda, “Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.” (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, “Allah tidak akan melihat kepada wanita yang tidak mensyukuri apa yang ada pada suaminya dan tidak merasa cukup dengannya.” (HR Nasa’i)

Nabi saw. bersabda, “Wanita yang meminta cerai pada suaminya tanpa sebab (yang syar’ie) maka haram baginya mencium wangi Syurga.” (HR Abu Daud dan At-Tirmizi )

Nabi saw. bersabda menjelaskan tentang wanita penghuni Neraka, “ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggak-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bunggul unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga pada hal wanginya boleh dihidu dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (HR Muslim dan Ahmad)

Di dalam kisah solat gerhana matahari, Rasulullah saw. dan para sahabat melakukan solat gerhana dengan solat yang panjang , Rasulullah saw. melihat Syurga dan Neraka. Ketika beginda melihat Neraka beginda bersabda kepada para sahabatnya: “ … dan aku melihat Neraka maka tidak pernah aku melihat pemandangan seperti ini sama sekali, aku melihat kebanyakan penghuninya adalah kaum wanita. Para sahabat pun bertanya : “Mengapa (demikian) wahai Rasulullah?” Baginda saw. menjawab : “Kerana kekufuran mereka.” Kemudian ditanya lagi : “Apakah mereka kufur kepada Allah?” Baginda menjawab : “Mereka kufur terhadap suami-suami mereka, kufur terhadap kebaikan-kebaikannya. Kalau kamu berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka selama waktu yang panjang kemudian dia melihat sesuatu pada dirimu (yang tidak dia sukai) nescaya dia akan berkata : ‘Aku tidak pernah melihat sedikit pun kebaikan pada dirimu.’ ” (HR Bukhari)

Ketika beginda selesai berkhutbah hari raya yang berisikan perintah untuk bertakwa kepada Allah s.w.t. dan anjuran untuk mentaatiNya. Baginda pun bangkit mendatangi kaum wanita, baginda menasihati mereka dan mengingatkan mereka tentang akhirat kemudian baginda bersabda : “Bersedekahlah kamu semua. Kerana kebanyakan kamu adalah kayu api Neraka Jahanam!” Maka berdirilah seorang wanita yang duduk di antara wanita-wanita lainnya yang berubah kehitaman kedua pipinya, dia pun bertanya : “Mengapa demikian, wahai Rasulullah?” Baginda menjawab : “Kerana kamu banyak mengeluh dan kamu tidak taat terhadap suami.” (HR Bukhari)

Nabi saw. bersabda, "Apabila seorang isteri menjaga solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan taat kepada suaminya, maka ketika berada di akhirat dikatakan kepadanya: Masuklah kamu ke dalam syurga dari pintu mana saja yang kamu suka". (HR Ahmad)

Nabi saw. bersabda, “Mana-mana perempuan yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha padanya, maka dia akan masuk syurga”. (HR At-Tirmidzi)








jangan KAU paling kan aku dari CINTA mu YA ALLAH..
dan kurniakan aku DIA yang juga CINTA kan mu..
amin...