Wednesday, 26 December 2012

perlukan kekuatan........................

assalamualaikum

aku takde semangat sebenarnye sekarang ni....

rasa longlai...rasa stresssssss teramat amat dengan semua ni.

boleh tolong aku tak kawan kawan sume ? 

tolong bagi idea macam mana nk survive untuk jadi b2b yang almost everything DIY ni....

sebab aku dah rasa kejang otot..dan kering hati...nak teruskan semua ni....

sebab aku perlukan kekuatan.....

 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.





doakan aku kuat okay kawan kawan :')) 


Wednesday, 19 December 2012

teaser : dulang hantaran

assalamualaikum

aku banyak nak hapdet entry tapi tak sempat . almaklum end of year kannn . segala bagai audit la inventori check la key performance index laaaa . aihhhhhhhh =.=" ~


aku hadpet teaser dulang hantaran je lah eaaaaa dulu . ehehehee jangan marah aa . aku beli hari tu dulang hantaran berkaki warna putih yang jenis besi tu . aku beli 11 ke 10 , tak ingat sebab beli pastu trus simpan je dalam bilik tak bukak bukak dah .

pastu aku rembat  roses dan hydrangea warna cream peach dalam 6 jambak kot . boleh laa..kali ni aku tak nak guna banyak sgt bunga , sebab aku nak guna reben banyak banyak . 

so dah try buat reben , dan aku dapat cara baru untuk buat reben dengan cantikkkkk ! tak payah ikat ikat dah . just pintal dengan dawai bunga telur tu je kt tengah tengah . lagi jimat sebab die tak banyak guna reben tu . 

pastu mak aku bekenan pulak dengan beca besi warna putih jugak yg comel comel . ehehehhee~ rembat gak dalam beberapa bijik . tak tahu lagi nak letak ape , mak aku cadang nak letak bunga rampai ( aku taknak pun sebenarnye letak bunga rampai lagiii ) . ikut kan je lahhh , sebab aku dah janji dengan mak aku kali ni aku serah pada dia hantaran ni . sebab aku dah banyak sangat benda nak pikir dan buat . ni pun tengah proses menjahit lace dan manik pada veil sanding . 









ohhh bdw , aku decide untuk buat sendiri veil sanding ( at first aku ingat nak buat veil nikah je dan veil sanding beli siap ) . last last aku terjumpa kain warna cunnnnn sangat yang aku suka , so.... why not???
sebab lace untuk nikah ade lebih lagi dan daripada membazir .....guna je hahahhaa . agak agak ade orang perasan tak nanti lace kt veil nikah dan sanding serupa je ?? errkkkkkk =.="

later aku hapdet picca ongoing process veil tu okay .




okeh . dahhh ! hahaha tata~










p/s :- would you be my bridesmaid ?? will reveal soon . eheh


Wednesday, 12 December 2012

about the guestbook table

assalamualaikum

yayyyyy~ guestbook table almost 60% done . tinggal nak print labels dan beli frame dan bunga je lagi . weeehuuuuu !

lega sikit rase........malam tadi lepas balik keje takde ape nak buat kat rumah so menDIY lagiiii . aku dah beli instax fujifilm camera dah hari tu . ade less sket , tak de lah murah sangat compare tu online yg ade jual . tapi aku taknak beli barang yang aku tak tahu camne nak handle first time dengan online . heheheh~ sebab nanti nak tengok cmne orang tu keluar kan bateri kat mana , masuk film kat mana , semua semua lahh . 


watak baru dalam almari 
 instax fujifilm camera : rm228 . ok laa , tapi ade lagi murah aku rase dari ni
plain film : rm25 for 10pcs





hasil tangkapan yg pertama guna kan my baby pink ni :)
her name is qaseh amni ramadhani 



well sangat teruja first time guna camera instant ni . dan orang yang rajen meng 'snap dan menghabiskan film adelah encik tunang . =.=" sume bende die nak amek...hahahhaaa...


dan , untuk guestbook pulak aku guna sticky album je . hardcover kt luar dan dalam sticky warna black

mula mula dh buat draft dah untuk print guestbook , tapii last minit nak buat style album polaroid pulak...
so aku akan print kertas bentuk poskad banyak banyak dan guest boleh tulis wish dalam tu dan stick dlm album sekali dgn gambar :))




         before                                                                   after


aku hias sket bagi nampak vintage di situ , mula mula taruk kain lace . tapi mcm serabut sangatttt . dan tak kene dengan word block tu . then tukar dgn tali coklat tu . ok takkk ???

ape nak tambah lagi ek...

#typo di situ , ehehhhh sepatutnya "guest" . tu laa dh kelam sangat nk buat . sampai eja pun salah . lepas tampal dan snap baru prasan =.="



dan untuk hiasan meja aku guna botol kicap ni je . melambak kt umah dengan botol mayonis lagi . so cuci kasi bersih buang semua label .....dannnnn...jeng jeng jenggg......
                                                                              


lace yg tak jadi taruk kat guestbook aku guna untuk hias botol . hahahahaha janji boleh je kan . pasni tinggal isi air dan fresh flower je





okeh . almost done , lepas ni nak DIY balang candy booth . balang aku dah beli hari tu dengan kakak ipar encik tunang . ronda ronda sekali :) ehehehhehee

candy booth nak hias ape ek ??
ke tak payah hias sangat sebab dan sarat dengan balang kaca , meja aku pun bukan besar . guna meja bulat kecik tu je
just beli frame putih je kot 

aku rasa ade jual kat page fb gadisjumaat

setel . eheh !




ape lagi nak kene buat ???
ohhhh nak patch laces kt veil dan shawl pulak ...
errrrr~ banyak nye lagi tak siap....
=.=*

sempat ke

sempat ke...

sempat ke.........





ade lebih kurang 7 minggu je lagiiiiiiii !

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
tetibe nak pitam pikir . 

ingatkan lambat lagi...boleh bersenang lenang goyang kaki lagiii

errr...kene siapkan laju laju .
okeh . nak sambung buat laaa . dah tataaaa ~




Monday, 10 December 2012

teaser DIY hb : felt roses handbouquet

assalamualaikum

ehemm , agak lama aku tak hapdet kan . aku bukan menyepi , tapi sedang menyiapkan kerja kerja underground untuk adik kakak ipar encik tunang ( paham takkk ?? ) yang akan bertunang awal Januari ni . so agak ke bizi an sikit lahh , aku akan hadpet tentang progress wedding aku dlm entry lain , now aku nak share tentang satu lagi trend handbouquet yang sedang meletup letup di pasaran . yeahhhhh~

okeh meh aku cite tentang felt roses hb , senang je nak buat nye....tapi agak leceh la sebab kene gam satu satu . aku lagi prefer buat pearl hb tu , tapi yg tu sakit jari sampai luka luka . yang felt ni main gam banyak , abis lekit sume jari dengan gam.... 
tapi syok buat sebab comel sangatttttt ! jatuh cinta pulak dengan felt roses ni . aku belum decide lagi nak buat hb jenis ape untuk sanding aku nanti . sedang berfikir fikir , tapi felt roses ni macam comelll sangat . aku sukeeeeeeeeeeee~

okeh . nak tutorial tak kawan kawan sekalian ??? ehehhehe . macam biasa aku amek tuto dari google saje eh , malas nk snap gambar satu satu . leceh nak pegang sebelah tangan je bila guna android camera ni .

sumber dari SINI

# credit to source




 #1 . bahan bahan yang korang perlukan ialah : kain felt , gunting , gam uhu , dawai 
( aku tak guna dawai )

    

#2  . gunting bentuk bulat , kalau ade acuan lagi senang . kalau tak korang buat la seakan akan bentuk bulat melalui bentuk petak





 #3 . bila dh bentuk bulat , korang gunting pulak dalam die jadi bentuk spring atau coil






 #4 . pastu start mengulung dari luar ke dalam , bahagian bawah tapak pastikan serata yer . jangan rapat sgt gulung sbb nanti bunga jadi tak kembang . sambil gulung sambil gam ye kawan kawan 






#5 . pastu dah siap gam kan pada dawai atau aku guna gabus bulat gam kan je terus . senang





#6 . dah siapppppp ! taraaaaaaaaaaaaaaaaa~





meh tengok hasil aku , tapi teaser je dulu sebab kene tunggu tuan punya rasmi kan dulu baru boleh publish ;))


anyone interested ? aku boleh ambil tempahan gak . harga paling murah punye . takda amek huntung pun 


later aku apdet pasal instax fujifilm camera dan photobooth dan candy booth progress untuk wedding aku hokehh .

stay tuneeeee babe . tata !


Tuesday, 4 December 2012

its our 4th Anniversary todayy !

assalamualaikum

hari ni 5hb Disember 2013 dan hari ni adalah hari ulangtahun kami . masuk empat tahun dah aku dan encik tunang kenal rupanya .

3 tahun berkasih sayang , 1 tahun bertunang , dannn insya allah akan menuju ke hubungan yang halal tak lama lagi...

banyak yang terjadi sepanjang tempoh 4tahun tu , dan ternyata jodoh kami kuat lagi . hampir hampir berpisah jugak dulu , tapi mungkin dia memang jodoh aku...dan aku jodoh dia.... akhirnya kembali lagi bersama 

aku tak dapat bayangkan hidup tanpa dia , yang banyak bantu aku jatuh bangun aku , sakit pening aku , susah senang aku , segala gala nya untuk aku .
aku selalu susah kan dia , selalu marah dia , selalu cari salah dia...tapi dia tetap bersabar dengan kerenah aku ni . 

betul orang cakap , sedangkan lidah lagi tergigit..... 
sama jugak dengan kami ..tak semua nya indah , ada masa pedih , ada masa sakit , ada masa terharu ....dan paling banyak ialah manis :)

aku tau , aku bukan sesempurna mana pun , tapi bagi dia aku dah cukup sempurna dah . tak perlu kan apa apa lagi .


aku tak dapat bagi apa apa hadiah pun . 
cuma yang aku mampu bagi ialah aku akan jadi isteri yang terpaling setia ada di sisi tak kira apa pun dia .
aku akan jadi kawan baik , teman yang selalu sedia mendengar segala keluh kesah dia . 
aku akan jadi ibu yang penyayang untuk zuriat dia .
in sya allah


semoga hubungan kita kekal hingga ke jannah .

aminn .









Sunday, 2 December 2012

berserah...

assalamualaikum

aku tak tahu nak gambar kan bagaimana perasaan aku sekarang ni...nak suka ke nak sedih ke....
entah...
tak-tahu-bagaimana nak menulis pun..tak dapat nak gambarkan dengan kata kata

pasrah
redha
dengan apa yang akan jadi nanti
mungkin ini satu bentuk dugaan atau pun ada hikmah disebalik itu
aku kene terima apa jua keputusan yang dah dibuat

maaflah , entry ni merapu dan merepek. takde gambar pulak tu
kenapa aku cakap macam orang kecewa ? bukan sebab tak jadi kawen , tapi sebab nak kawen 

tapi kene terima banyak kejutan , banyak perkara yang aku tak sangka
payah nak share dekat blog ni , sebab aku tahu ramai yang berkaitan akan baca

entahh..
ini blog aku dan ini medium aku luahkan ape yang terbuku tersirat dalam hati
bukan aku membenci tapi aku dah tepu untuk terima apa apa pun lagi...
biar lah masa tentukan segalanya
apa apa pun aku kene terima hakikat yang "dia" akan jadi salah seorang ahli keluarga nanti jugak . 
apa apa pun akan tetap aku jumpa jugak bila balik raya . silap silap kene masak rendang sama sama kt dapur =.= "


aku pun bukan sempurna bukan baik sangat pun
aku pun manusia biasa jugak , punya perasaan macam macam
kalau kau pernah terluka dengan perbuatan aku , begitu juga aku 
ya , orang senang akan berkata .. sudah lah, memaafkan lebih baik...
yupp. aku dah lama maafkan 
in fact aku dah tak nak ada perasaan pape pun . bukan benci bukan suka
jadi perasaan apa ?
kosong

kosong

kosong

itu yang aku rasa .
maaflah , pada sesiapa yang berkenaan . aku pun ada hati perasaan jugak .



kalau kau rasa aku jelik , maaf lah
kalau kau rasa aku tak sebaik kau , maaflah
aku hanya jadi diri aku
aku bukan manusia pendendam 
tapi sebab dah terlalu banyak aku terkena , hati jadi tepu


pesan aku satu 

stay away from my life
aku tak kacau kau
kau jangan kacau aku 
boleh ?



terima kasih
 

persiapan diri menjadi isteri solehah

assalamualaikum

aku taknak cakap banyak...cukup sekadar aku kata kan yg aku beruntung.....kerana mempunyai bakal suami yang sentiasa mengingatkan aku di saat aku leka , di saat aku lalai , di saat aku hampir terbuai dengan dunia...... 



tak mampu nak berkata apa apa lagi... aku perlu siapkan diri jugak untuk rohani..bukan setakat persiapan benda je...persediaan ke alam rumahtangga tu lagi penting.....

buat awk , terima kasih sebab sudi ingatkan saya.........................tak mampu nak balas segala apa yg awk dah lakukan demi saya...
kesabaran awak
keprihatinan awak
kesetiaan awak
sifat bertanggungjawab awak...

buat saya menangis 
takde apa yang mampu saya balas untuk segala gala nya yang dah awak korbankan untuk sy

terima kasih




aku share kat sini bukan bertujuan utk riak takbur atau menunjuk , aku nak share dengan semua bakal bakal isteri di luar sana . ini panduan untuk aku semestinya 



persediaan untuk bakal isteri 


 kredit untuk sumber asal tuan punya blog *mohon izin share ilmu*


Dari Aisyah ra. yang menceritakan; Aku bertanya Rasulullah; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang perempuan ?". Jawab Nabi; "Suaminya". Aku bertanya lagi; "Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang lelaki?". Jawab Nabi; "Ibunya". (HR al-Hakim)

Pada suatu hari seorang wanita bernama Zainab yang bergelar Khatibatin-nisa’ telah menemui Rasulullah SAW lalu berkata: "Aku telah diutus oleh kaum wanita kepada engkau. Jihad yang diwajibkan oleh Allah ke atas kaum lelaki itu, jika mereka luka parah, mereka mendapat pahala. Dan jika mereka gugur pula, mereka hidup disisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki. Manakala kami kaum wanita, sering membantu mereka. Maka apakah pula balasan kami untuk semua itu ?" Bersabda Rasulullah saw. "Sampaikanlah kepada sesiapa yang engkau temui daripada kaum wanita, bahawasanya TAAT KEPADA SUAMI SERTA MENGAKUI HAKNYA adalah menyamai pahala orang yang berjihad pada jalan Allah, TETAPI SANGAT SEDIKIT DARIPADA GOLONGAN KAMU YANG DAPAT MELAKUKANNYA." (HR Al-Bazzar dan Ath-Thabrani)

Nabi saw. bersabda, “Apabila seorang wanita redha atas kehamilannya dari suaminya yang sah, sesungguhnya dia mendapat ganjaran pahala seperti ibadah puasa dan mengerjakan ibadah-ibadah lainnya di jalan Allah dan jika dia merasa berat, letih atau lesu, tidaklah dapat dibayangkan oleh penghuni langit dan bumi, betapa kesenangannya disediakan oleh Allah di hari akhirat nanti. Apabila anaknya lahir, maka dari setiap teguk air susu yang dihisap oleh anak, si ibu mendapat kebajikan pahala. Apabila si ibu berjaga malam (kurang tidur kerana anak) maka si ibu mendapat ganjaran pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba sahaya kerana Allah.” (HR Ibn Hibban)

Seorang wanita datang bertanya kepada Rasulullah saw. dan bertanya, “ Sesungguhnya sepupuku meminangku, maka sebelum aku berumah tangga , ajarkanlah kepadaku, apakah hak suami terhadap isterinya ? Rasulullah saw. menjawab: “ Sesungguhnya hak suami terhadap isterinya sangatlah besar, sehingga apabila mengalir darah hidung atau nanah suaminya, lalu dijilat isterinya, masih belum terbayar hak suaminya itu. Dan jika sekiranya manusia dibolehkan sujud kepada manusia, nescaya aku perintahkan si isteri untuk sujud kepada suaminya.” (HR. Al-Hakim)

Nabi saw. bersabda, "Jika seorang suami memanggil isterinya datang ke katilnya (iaitu untuk hubungan kelamin) dan dia menolak, dan menyebabkan suaminya tidur dalam kemarahan, malaikat-malaikat akan mengutuknya hingga waktu pagi. (HR Bukhari)

Nabi saw. bersabda, ”Jika seorang suami itu memanggil isterinya kerana berhajat kepadanya, maka pergilah kepadanya walaupun ketika itu dia sedang membakar roti.” (HR Ahmad, al-Nasa-ie dan al-Tirmizi)

Nabi saw. bersabda, ”Seorang isteri itu belum menunaikan hak Allah selagi dia tidak menunaikan hak suaminya, jika suami berhajat kepadanya sedangkan dia berada di belakang tunggangan, maka janganlah dia menolak.” (HR Ath-Thabrani)

Firman Allah swt. "... perempuan yang solehah mestilah taat dan memelihara kehormatan dirinya ketika ketiadaan suaminya dengan perlindungan Allah…” (an-Nisaa’: 34)

Nabi saw. bersabda, “Dan sebaik-baik wanita(isteri) ialah mereka yang boleh mengembirakan engkau apabila kamu melihatnya, dan yang mentaati kamu apabila kamu menyuruhnya, dan dia memelihara maruah dirinya dan harta engkau ketika ketiadaanmu". (HR Nasa'i, Baihaqi, Ahmad dan al-Hakim )

Nabi saw. bersabda, “Aku melihat ke dalam Syurga maka aku melihat kebanyakan penghuninya adalah fuqara’ (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam Neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penghuninya adalah wanita.” (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, “Allah tidak akan melihat kepada wanita yang tidak mensyukuri apa yang ada pada suaminya dan tidak merasa cukup dengannya.” (HR Nasa’i)

Nabi saw. bersabda, “Wanita yang meminta cerai pada suaminya tanpa sebab (yang syar’ie) maka haram baginya mencium wangi Syurga.” (HR Abu Daud dan At-Tirmizi )

Nabi saw. bersabda menjelaskan tentang wanita penghuni Neraka, “ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggak-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bunggul unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga pada hal wanginya boleh dihidu dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (HR Muslim dan Ahmad)

Di dalam kisah solat gerhana matahari, Rasulullah saw. dan para sahabat melakukan solat gerhana dengan solat yang panjang , Rasulullah saw. melihat Syurga dan Neraka. Ketika beginda melihat Neraka beginda bersabda kepada para sahabatnya: “ … dan aku melihat Neraka maka tidak pernah aku melihat pemandangan seperti ini sama sekali, aku melihat kebanyakan penghuninya adalah kaum wanita. Para sahabat pun bertanya : “Mengapa (demikian) wahai Rasulullah?” Baginda saw. menjawab : “Kerana kekufuran mereka.” Kemudian ditanya lagi : “Apakah mereka kufur kepada Allah?” Baginda menjawab : “Mereka kufur terhadap suami-suami mereka, kufur terhadap kebaikan-kebaikannya. Kalau kamu berbuat baik kepada salah seorang di antara mereka selama waktu yang panjang kemudian dia melihat sesuatu pada dirimu (yang tidak dia sukai) nescaya dia akan berkata : ‘Aku tidak pernah melihat sedikit pun kebaikan pada dirimu.’ ” (HR Bukhari)

Ketika beginda selesai berkhutbah hari raya yang berisikan perintah untuk bertakwa kepada Allah s.w.t. dan anjuran untuk mentaatiNya. Baginda pun bangkit mendatangi kaum wanita, baginda menasihati mereka dan mengingatkan mereka tentang akhirat kemudian baginda bersabda : “Bersedekahlah kamu semua. Kerana kebanyakan kamu adalah kayu api Neraka Jahanam!” Maka berdirilah seorang wanita yang duduk di antara wanita-wanita lainnya yang berubah kehitaman kedua pipinya, dia pun bertanya : “Mengapa demikian, wahai Rasulullah?” Baginda menjawab : “Kerana kamu banyak mengeluh dan kamu tidak taat terhadap suami.” (HR Bukhari)

Nabi saw. bersabda, "Apabila seorang isteri menjaga solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan taat kepada suaminya, maka ketika berada di akhirat dikatakan kepadanya: Masuklah kamu ke dalam syurga dari pintu mana saja yang kamu suka". (HR Ahmad)

Nabi saw. bersabda, “Mana-mana perempuan yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha padanya, maka dia akan masuk syurga”. (HR At-Tirmidzi)








jangan KAU paling kan aku dari CINTA mu YA ALLAH..
dan kurniakan aku DIA yang juga CINTA kan mu..
amin...

Thursday, 29 November 2012

DIY : vintage polaroid photobooth

assalamualaikum


aku sedang tercari cari tema dan rekabentuk untuk photobooth aku sebenarnye . dan dalam beberapa hari ni rase nye dah dapat ilham . ngeh ngeh ngehhhh~ yang pasti nye aku nak tema english garden @ vintage @ offwhite . 

so i'll come out with the vintage-polaroid-photobooth . weeehuuuu ~ dan semalam lagi dah hunting polaroid camera . punya lah bersemangat hahahaha. ade offer sekarang sebab year end sale kan . so better grab now sebelum terlambat , ehh tapi aku belum beli lagiii pun ... just berangan je dulu laa =.="

ehemmm . so ape ke mende nye vintage polaroid photobooth ni ek ?? okay , jom tengok contoh contoh dari encik google tersayangggg 











so dah pahamm  ? aku nak DIY photobooth tu lebih kurang camtu lahh . ade reben gantung / tali / etc pastu sepit kan polaroid picture dengan sepit kayu . pastu tambah laa backdrop lainn... kain latar belakang ke langsir ke , reben gantung banyak banyak ke . senang dan simple kan kan . tak serabut sangat dan aku rasa boleh guna material yg murah . just have to buy tali yg macam dekat file tu and ikat merentang . pastu sepit je banyak banyak gambar atau alphabet yg sesuai . weeeeeee :))

sekarang yang mahal sikit yang harus di keluar kan bajet adalah polaroid camera je . aku rasa harga polaroid tak de lah mahal sangat . mampu milik lagii ..cuma sekarang yang mahal sikit adelah film die tu je . agakkk mahal laaa. let say semalam aku tanye dalam 1box ade 10 keping je . dan harga utk 1box tu rm25+ cmtu lahh . maybe boleh dapat less if beli banyak i guess .


okayyy what else ? uhmm . aku nak hapdet teaser untuk barang dulang hantaran aku tapi tapi tapiiii belum trasnfer picture dari handphone so later la ye . maybe bila dah siap sikit ke aku hapdet . 
puas hati sebab beli time betul betul sale 50% dekat kedai yang aku selalu beli tu . so bajet memang 50% less then ape yg aku patut spend . penjimatan berganda ganda di situuu . 

rase nye aku patut grab everything now sementara harga memang sedang turun kan kan kannn . tapi tu lah masalahnye , when when whennn la nak pergi hunting lagi =.= "

balik kampung pun sebulan sekali sebab dah takde cuti , in fact sekarang aku sabtu ahad punn kadang kadang kene datang ofis ..duhhhhhhhhh~ banyak sangat conference nye punnn dah nak hujung tahun nii. this sunday aku kene ot sebab Prof. dari australia nak datang , hari isnin ade conference ...fuhhhh , ni pun aku curi curi hapdet . kejap lagi after lunch ade meeting lagiii . arghhhh tensen . tapi dah tanggungjawab kan..hadap je lah . nanti rezeki tak halal pulak buat kerja tak ikhlas ..huhuhu ( peringatan untk diri sendiri )

well said , kejap lagi nak hunting barang barang untuk pre wedd . ehehhh entah jadi ke tak ni . nak buat props sikit . weeeeehuuuuuu~ 
okay dah . ehemmm . till then ya . tataaa







Tuesday, 27 November 2012

saya mahu kurussssssssss !

assalamualaikum

Erm , aku nak share dgn korang tentang program pemakanan sihat aku yg dah almost 5month aku ikut . actually aku baru comsume HERBALIFE . itu pun mula mula tak berapa yakin sangat dengan produk makanan kesihatan cmni , sebab aku dah banyak try macam macam produk kurus ni . hampir pitam punnn ade . Last last aku kene marah dengan encik tunang sebab beliau taknak aku mandul nanti bile byk sgn mkn ubat kurus =.='


Pastu bile aku nak pegi kursus kawen dengan best friend aku , aku tengok kawan aku yg dulu blaja dekat india dah kurus gila dan cun . eh ehh ehhh ritu bukan main comel lagi , sebab dia bila balik malaysia memang balas dendam makan tak hingat donia punya . ahahaha . korang mesti familiar dengan si blogger doktor gigi ni kan . intanberlian ... ehehhee. then masa ustaz sibuk bagi ceramah tentang rumahtangga , dia pun sibuk ceramah dan promote HL dia tu kat kawan kawan dia . ahahhahaa~ 

sebulan pastu aku still berdegil gak taknak ikut cakap BFF aku ni , konon aku nak exercise gila gila laaa  . tapiii disebab kan badan aku berat dan mudah mengah , aku jogging tak sampai 10minit dah tak larat wehh ! sumpah gila masa tu aku give up dengan diri sendiri . rasa putus asa pun ade jugak . bila balik try jeans tak muat lagiii aku down . pehhhhh =.='


erm , berat aku start consume mula mula HL tu 65kg . lepas je bertunang berat naik gila gila , bahagia sangat kottt . grrrrrrrrr~ masa tu pergi kenduri adik BFF aku si intan ni pun rasa rendah diri sebab baju tunang aku dah tak muattttttttttttt dan ketat ! erghhh tapi pakai je sebab konon nak sedapkan hati aku still maintain kurus lagi lahhh kan .

sekarang berat aku 60kg . after almost 5month consume HL ni , yepp memang tak banyak pun turun....tapi aku puas hati jugak . sebab aku takde diet keras gila pun , nasi makan jugak , coklat makan jugak , kek makan jugak tapi aku perasan nafsu makan aku tak macam bela saka dah . mentekedarah tak ingat dunia . then aku perasan jugak aku dah tak mengah bila jalan cepat atau naik tangga . aku exercise jugak hari hari aku pegi keje jalan kaki . infact tempat keje dengan rumah tak jauh punnn ade lah dalam 200 meter je tapi peluh keluar jugak..aku jogging jugak sometimes , dan main badminton jugak kalau ade masa tu .






dan hasil setelah 5bulan 
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

kawan kawan ofis cakap ade nampak kecik sikit . orang first tegur aku dah kecik sket adalah Dr. anatomy tempat aku ni , die dah lama bercuti sebab injured kaki . last die nampak aku adelah 2bulan sebelum aku cnsume HL tu , so balik je cuti die terserempak aku pagi tu dan dengan muka happy nye die tegur " u look small dear " . ahahahhahaa~ time tu aku rasa cam nak melonjak lonjak je sebab ade jugak orang tegur aku dah kurus . sebelum ni asyik semua cakap aku dh gemukkkk =.="


erm , aku akan teruskan program HL aku ni , even takde lah kurus sangat drastik mcm orang lain tapi so far aku puas hati dengan HL . aku ade lagi 3bulan lebih kurang je lagi sebelum naik pelamin . harap harap laaa aku dapat kurang kan lemak lemak yg ade ni lagi .. 
ehh tapi encik tunang tak kisah pun . die cakap kalau dh nak gemuk biar je lah . tapi aku rasa perlu jugak aku kurangkan sikit berat badan berlebihan , bukan untuk berbangga atau riak , tapi supaya aku tak mengah dan cepat penat kalau buat kerja . lepas ni nak buat kerja rumah tak la asyik penat je kan . ehehhe kate nak jadi isteri mithali 


ohh bdw , aku ambil F1 + F2 dan teamix , dan baru sebulan aku try herbal aloe

f1 + f2 = shake whey soya dan ape ape perisa yang korang suke , ade coklat , strawberry , vanilla etc
aku ambil setiap pagi dan malam , ganti sarapan nasi lemak roti canai sume tu , dan percaya lahhh ! memang kenyang sampai tengahari 
tengahari aku makan nasi macam biasa , cuma kurang kan kuantiti nasi , kalau dulu macam bukit ..sekarang aku ambil satu senduk setengah , atau suku pinggan .
teamix = serbuk tea yg bancuh dengan air sejuk dan rasa die sedappppp :) ade perisa peach jugak
# kalau aku minum teamix ni memang aku tak cepat rasa penat , dan aku perasan die macam energy booster jugak , sebab ade sekali tu aku amek malam dan lepas tu aku tak boleh tido ! mata terkebil kebil tak ngantuk dan tak letih even dah pukul 1 pagi

herbal aloe = yg ni berfungsi sebagai cleanser . cuci usus korang ! so hasil nye lebih mudah buang air besar . tapi bukan cerry berry tauu . HL ni tak buat korang sakit perut selalu macam sesetengah teh herba tu , die bukan laxative , dan rasa die masam masam . aku selalu bancuh teamix dan campur dgn aloe ni utk 2liter air . yepppp ! mkn HL satu je , kene banyak minum air masak . dulu aku kurang minum air , tapi sekarang alhamdulillah :) kulit pun dah tak kering macam dulu lagi





ni cara aku untuk dapatkan berat ideal , korang mesti ada cara tersendiri jugak kan ? sharing is caring :)
semoga aku berjaya capai target berat badan ideal aku nanti . insyaallah 
kurus untuk sihat . bukan kurus untuk cantik 
cantik tu bonus , buat kita lebih berkeyakinan , kan? 
ok then . nanti aku cerita lagi bab HL ni
tataaaaaaa~


Wednesday, 21 November 2012

of her wedding shoe~

assalamualaikum

ehemm . aku taktahu nak start beli dah ke belum kasut nikah merangkap kasut sanding aku nih . terlalu awal ke . majlis ade lah dalam 3bulan lebih kurang je dari sekarang , tolak itu ini yg banyak belum setel aku takut tak sempat je nak pegi hunting kemudian hari . huhuhuu , pastu boleh ke kasut kawen beli online je ? hahaha gila pemalas aku nak pegi cari . kat zalora kan banyak cantik cantik . banyak jugak yg menepati citarasa aku . tapi macam tak puas kalau beli kasut tak cubasarung-mintaksize-besar-kecik-takjadibelilah kan kan . hehehhe~

aku nak share dengan korang ciri ciri kasut idaman aku . weewiiittt~ setakat ni yg aku rasa cun dolce lah . design die elegant , simple , adorable , yet affordable lagi bagi aku .

 both ni dolce . range dlm rm90-150 . affordable kan ?
boleh tambah sendiri manik atau butang tengah tengah tu . kira DIY jugak lahhh




aku suke peep toe utk kasut nikah / sanding nih sebab die macam polos gitu kaki mu bila pakai . ahakss. sebenarnye alasan nak tutup kaki yg buruk

tak berapa gemar kasut muncung buaya tu . leper pastu belakang terdedah . tak ke rasa jalan macam nk tercabut je kasut tu nanti . uhuuu..kaki aku dah le comel je...





nice kan ? butterfly tu i admired the mostttttttttttttttttttttt ! kalau lah dapat sebijik macam tu *blink blink eyes*

ehhhh. aku berangan cinderella ke kasut putih je ni. hahahaha. agak laa.nak ambil gambar kasut putih bebanyak. gambar atas rumput, gantung kat kipas siling, gambar pegang kasut , wahahahahahahaha
mood : kelautttt =.="


ehemmm . dh lama tak keluar shopping dengan my mum . hehehhh...nak ajak die teman cari kasut nikah lah weekend nih . rinduuuu :))

nak setel vendor untuk pelamin dulu . nextttttttttt


ohh ya ;)
untuk sesiapa yg duduk di ipoh . ade satu kedai kat area gerbang malam , dekat dengan kamdar . sincraft ke ape nama die , warna pink kedai tu . boleh tahan jugak barang kat kedai tu punye harga . i mean ade yg murah dah sesetengah barang tu tempat lain  lagi murah .


           jar bottle macam dlm gambar ni rm22.50 for 30 pcs . so satu about rm0.75 je . murah kan ?
sekarang ni asyik survey kedai barang kawen je . huhuhuhu~


okeh . wish for my dream wedding shoe to become true . weeeeeeeeeee . tata!

Tuesday, 20 November 2012

baju nikah on the making

assalamualaikum

ehemm . aku teruja sangat sebenarnye bila ade diantara b2b yg sekian lama aku follow perkembangan mereka di blog dan akhirnya dah punn selamat menjadi isteri orang . tahniahhh pada yang berkenaan tu.. semoga kalian direstui dan dipanjangkan jodoh sehingga ke jannah . aminnn :))

dan aku , masih menghitung hari....heheh..makin banyak perkembangan dan persiapan yg bakal dibuat . salah satu nye baju nikah la. actually belum pun hantar tailor lagi..sebab encik tunang sangat sangat sangat sibuk dengan urusan beliau dan aku pulak tak reti nak ke sana hahaha . maap...
ohhh aku dah lulus test kereta yeayyyyyy! lepas ni boleh la drive sendiri nk kemana mana pun , tak payah susah kan encik tunang lagi da . ciannn die berkejar kejar ke sana ke sini  . mekasih jugak laa pada future FIL aku yg tak give up ajar bakal menantu die yg sorang ni belaja kete . hehehh..die garang wooo! tapi baik :) garang sebab sayang kan? 

semalam cuba buat 3D fabric flower untuk di tepek pada baju nikah aku nanti..dan aku rasa baju sanding aku pun baju yg sama jugak. sedang berfikir fikir lagi...sebab aku taknak membazir sewa baju pengantin kt butik tu..boleh cut the cost kan kan . lagipunnn penat je buat besungguh sungguh baju tapi pakai sekejap . sebab aku nikah dan sanding pada hari yg sama...so better pakai lama sket baju tu kan..ehehhee..
entah lah , dah tanya encik tunang dan beliau setuju :) tapi aku pulak macam berbelah bagi lagi..pikir kan ape orang kata nanti. takut takut diorg cakap mak aku tak mampu ke atau belah laki takbagi duit belanja ke nak sewa baju..huhuhuuu~ tau je lah mulut orang kan..seronok je mengata..semua tak kena pada mata diorang.
aku pun sebenarnye dari hari tu dh ckp kat mak aku taknak pakai baju dua tiga helai. sebab aku malas gilaa nak tukar tukar baju wehhh. penat okehh, confirm berpeluh peluh nanti..pastu malas gila nak touch up make up sebab tukar baju kann.harus la tukar sket make up sesuai dgn baju . ke takkk? 


aihhh dilema betul nak kawen ni kan. tapi..islam itu menggalakkan kesederhanaan, cuma masyarakat kita je ni terikut ikut sangat dengan budaya. takut orang mengata lah ape lah..


okehh. banyak betul membebel..just now aku nak tunjuk sumber inspirasi baju nikah aku. dari buddy bead soul dan bead me please . mereka ni sungguh talented kan . mesti korang pun familiar dengan hasil kerja tangan diorang yang superduperrr gorgeous. meleleh air liur aku tengok kehalusan jahitan buatan tangan diorang nihh




 see. cantik kannn ? dan versi aku pulak aku nak tunjuk korang DIY fabric flower  ni . aku pun taktahu nama bunga ni ape . jommm layan je lah k




sumber asal Anjie's blog


#1 . korang cari ape ape ukuran bentuk bulat dulu . saiz adalah besar - sederhana besar - sederhana kecik - kecik . ikut korang nak buat berapa layer bunga korang nanti

#2 . pastu tekap pada kain korang dan trace bulatan tu pada kain . then  gunting ikut ukuran bulat yg korang dah lukis tadi . gunting elok elok okeh
 #3 . pas dah siap gunting banyakbanyak korang bakar tepi tepi kain tu . guna lilin tapi make sure jangan sampai hangus dan terbakar jari 

 #4 . dah siap banyakbanyak camni kan...susun ikut besar-kecik kelopak kelopak bunga tu

 #5 . then jahit tengah tengah bunga ni . 

#6 . pastu tambah kan inti die tengah tengah tu utk cover jahitan tadi. takkisah lah manik ke ape ape ke pun 



dah siapppppp~


meh tengok versi aku pulak


santek takkkk , hahaha ni baru dapat 3 ketul setelah buat hampir sejam okehhh. berpeluh peluh sebab takboleh pasang kipas . aihhhhhhhh =.="


aku perlukan kata kata semangat sekarang , betul ke ape yg aku buat nih . boleh ke pakai baju nikah dan terus sanding je nanti ? dan baju nikah aku warna putih .....

hummm.....






till then.tata~


Friday, 16 November 2012

save the date babe !

assalamualaikum

ehemmm. aku tak berapa sihat nak buat entry panjang panjang hari ni .
cuma nk luahkan perasaan lega sebab perkara menetapkan tarikh dah selesai , tapi belah perempuan je dulu . sebab nye belah lelaki tak sure lagi....mereka bercadang untuk menyatukan sekali majlis belah lelaki ni dengan kembar ( yessss my encik tunang have a twin brother ) anak mereka ini . ehehh.aku ? entah laaa...ikut aje  ( pasrah.....=.=")


ape ape pun , aku cuma berharap lepas ni semua hal hal berjalan dengan lancar....macam hari tu :) im happy bcoz they're getting okay with each other. orang kata tak kenal maka tak cinta , kann ?


aku dah siapkan lama draft save the date nih. tunggu nak reveal je...once dah sah tarikh then baru boleh tunjuk n tayang kannn... so . ehemm...memang bukan 100% idea aku pun . just edit je dari google template . ade orang ke pedulik ? hahahaha..



ehhhh. border takde pulak. hahahhaa. sebab b/ground putih. aku suke sebab ade dua ekor burung kt atas tu. aku edit guna picasa je . caye tak ?? huhuhu..sebab tak boleh dload software adobe photoshop..wuwuuuu :(
takpe lah, janji boleh guna kan kan kan . ehehehh~ 
lain lain masih simpan sebagai draft . 
akan di proceed dan di print once printer dah ade . sebab nye printer yg ade sume dah rosak..wuwuwuu..time nak guna ni lahh sume rosak kan. haduiii duit lagi 




yayyy . save the date done ! 
next............................tungguuuu
eheh.tata~

Tuesday, 13 November 2012

DIY : about her pearl hb

assalamualaikum

masa dah makin hampir . aku rasa blank jugak mula mula . tak tahu nak mula dari mana , dan apa , dan bagaimana . semua dah push aku utk cari pelamin sewa baju itu ini khemah segala bagai . pening  pening .. belum masuk bab bab doorgift lagi ...

erghh . okay , aku di sini saat ini bukan nak membebel , tapi nak share dgn korang on DIY-ing lagi , pearl handbouquet . ohh yeahhh ! aku dapat idea ni secara jujur nya melalui b2b yg lain jugak , sifu sifu yang handal bab bab men-DIY segala benda , hatta pelamin pun sendiri bikin jugak . aku tak kot....karang mahu pengsan masa akad nikah tu gara gara tak cukup tido hakhak =.="

korang boleh ke blog b2b comel Que Sera Saila untuk info lebih padat dan tepat . on exactly how to DIY pearl hb ni.


bawah ni gambar sumber dari pakcik google tersayanggggg 







aku pulak ? ongoing process.penat wooo memintal dawai ni . jari luka lagi tapi tak mematahkan semangat aku pun ngehngehngeh~ sambil tengok BCL . bukan bunga citra lestari ehhhh , even die watak utama dalam cite sinetron ni...aku perasan sejak dua menjak nak jadi bini orang ni aku agak sensitif lah . bukan agak , memanggggg sangat sensitif . dulu pun ye jugak tapi lately laaaaagiiiiii senang touching , apsal ehh ? hormon ke hape? aku tak boleh kene marah sket , tak boleh orang tak layan sket , tak boleh tengok cite sedih touching sket dah meleleh airmata . hello bukan buat buat okehhhh. dah die nak terkeluaq ayaq mata tu how come nak tahan??? cer cite cer cite . 







okeh sambung balik . aku nak tunjuk kat korang ( dengan nada riak .ahahahaha ) aku punye progress untuk pearl hb ni. 


setakat ni ade la dalam seratus lebih tangkai pearl dah berjaya dipintal . yeayyyyy~
akan memintal dan terus memintal sampai cukup jadi sejambak pearl . wahahahaha.

ritu dah beli warna putih pearl ni. tadi cari lagi warna peach creamy sket untuk bagi warna timbul sket bila padan dengan baju nikah aku yg superrr offwhite tu . kang kalau sume putih tak nampak pulak hb aku yg cute ni. penattt buat. ehhehehehe~


bila nak siap ni eh ?
.
.
.
.
.
.
.
.


tungguuuuu..tahun depan.adehhhhh..banyak nak kene buat lagi :((
okeh dah . lain kali aku sambung lagi okeh. to be continue.....



Tuesday, 6 November 2012

DIY wedding card : vintage postcard style

assalamualaikum

uhm . mula mula aku tak berapa yakin sangat nk DIY kad kawen nih . keje rumit weyh.bukan senangggg.nak printing banyak banyak tu.cari kertas kualiti tapi murah lagi.pikir idea kad lagii.. tapi berbekalkan semangat cekal yang ada dan pastu aku tengok bakal bakal abang ipar aku semua punnn buat kad sendiri :) sungguh jimat di situ.

aku mintak pendapat mak aku dulu then die cakap boleh je buat sendiri , dengan syarat die nak tengok dulu design kad tu . ehehhh~ bisa di atur mummy . maka aku dengan gigihnye perah otak cuba cari idea dan kelainan dalam memdekorasi kad kawen kami . 
ohhh encik tunang aku pun cakap buat kad untuk dua dua belah pihak sama je. dan aku dah pun tunjuk pada encik tunang draft idea kad kawen kami. and he say yesssss~ wehuuu. 
ohh bdw sangat lah simple kad kami. bajet ciput je pun. janji ade tulis nama dan tarikh dan pelan umah . kannnn ? lain lainnn tak penting . cuma aku masukkan element english dan vintage sikit di situ. sesuai dengan tema kawen aku gak . english-vintage-style. tapi takde lah english sangattt. buat pun kat umah kampung je. mampu ke nak buat kat FLAMINGO =.="


aku jenis tak suke bukak lipat lipat kad kawen kalau aku dapat kad kawen orang , malassssssssss ! nak terus tengok nama dan tarikh dan lokasi. itu je. aku takkan baca tulisan tulisan berjela ape kebende sume tu,pantun segala macam mak nenek ade dalam kad tu. aihhhhhhhhhhhhhhhh~ semak je tengok.pastu lagi aku tak berkenan banyak banyak warna ade . aku rasa macam kad raya pun ade gak.
pastu ade gambar sirih pinang ape kebende sume tu. tak suke tak suke jugakkkkk!

jadi , the most simple everrr idea pop up in my mind . postcard style wedding card . sekeping sahaja.depan belakang, tak banyak kaler dannn simple. yeaahaaaa~ i like. 





aku tunjuk gambar contoh je la ek. nanti dah siap betul betul kad versi aku baru aku update.









okeh. sangat ke-english-an di situ kannn. aku nye versi ade la ciri ciri kemelayuan sikit...ade la salam dan walimah mukadimah sikit. ehehehh tak pasal pasal kene tepuk dahi dengan mak aku kalau aku bubuh 
save the date  tu je.




versi aku? tunggu lagi 3bulan aku update.ehehhehee kejam tak kejam tak.
okeh dah. now baju nikah encik tunang dah in progress. selamat dihantar ke tailor beliau. baju aku je belummmmmmmmmmm~ huwaaa. terlambat sampai dan kedai dah tutup.aku mana ade lesen lagi nak pegi hantar, harapkan encik tunang tersayang je lah, ehehehhee.so haruss tunggu beliau tak sibuk (konon) baru dapat pegi hantar. harap harap aku dapat teruskan misi menjahit sendiri lace dan pearl di baju nikah. eheh!



till then babe.take care lovelies