Tuesday, 28 August 2012

suprise bufday cake

assalamualaikum
semalam aku tak sangka plak budak budak umah aku nak buat seprais kat aku . mula mula aku tak bajet ape ape la kan. kami bersembang sembang lama kt meja makan tu . makan serdak kuih raya yang hadoo. tibe tibe sorang keluar dari bilik bawak kek siap ade lilin 3 batang  ( ehhh. aku belum 3series lagi okehhh ) kat atas tu . eh apsal bukan 25 batang dik ?? hehehee. alaa lilin je pun.bukan boleh makan. kan kan kan.





ape ape pun terima kasih banyak kat korang , wani , shaz , mira , nadia , ohh..ade sorang lagi...kinah...tapi mlm tu die takde :( 


 happy birthday to me . sweet 25. ehehhee.sweet lagi ke? semoga tahun ini dan tahun tahun berikutnye menjadi kan aku insan yang lebih dewasa dan matang :) insyaallah....



p/s : to #nadia . happy birthday jugak okehhh. kite share tarikh yang sameeee. weehuuuuuu~

Monday, 27 August 2012

raya wehhhhhhhh~

assalamualaikum..
ehemm ehemm. amacam raya korang tahun ni ? hehehe. baru lepas timbang berat badan sendiri ke tu.. pasni berderet deret openhouse korang nak kene tempuh..bersedia dengan tali pinggang keselamatan koranggg
=.=' merepek je aku ni

okeh , aku raya pertama petang tu dah pengsan . minum ais banyak sangat sat g demam terus.hohohoho~ esoknye terus kene nebu*..adoiyaiii...sudahnye tak beraya aku tahun ni..raya dalam bilik je :( sobbs sobbss..
ohh.tapii best raya tahun ni sebab bufday aku wehh.hikhikk.ala takde pun kek bagai..tapi cukup bermakna bila orang yang kita sayang tak-lupa-wish-kita   even dia boleh marahmarah aku dulu before wish tuu wuwuwuuu


firsttime tahun ni semua ade :)) maaf kualiti gambar tak berapa terang . tukang amek gambar tak puas hati die takde dalam gambar



bila dah sakit tu secara otomatiknye gambar raya pun tak berapa nak ade lah kannn. siannnn aku kan kan..huhu.betul betul gambar pagi raya lepas sesi salam salam nangis nangis mintak maaf tu je ade . lain lain ade dalam bb aku ni dan aku sangatttttlah malas nak transfer. hahahaa boleh pulakk kan.



erkkk..openhouse openhouse jugak.tapi aku sedang dalam proses berdiet kembali..sebelum pelamin aku roboh nanti ekekekeee~

so far..progress for my wedding amatlah slow..sebab aku malasss.fuhfuhfuhhh..bile nak datang mood ni ek.lagipun aku rasa still boleh relaks lagi sebab awal lagii.just beberapa perkara yg perlu aku siap awal tu je lah. draft ..draft.. draft.. bile draft dah siap bos boleh pilih then set and go for it. weehuuuu~ senang kan kan kan.
cakap sekarang nampak laa senangg. aku ni suke betul buat kerja last minute . grrrrr >.<"


ohh ye. hari tu seminggu sebelum raya aku pergi survey kain untuk baju nikah kat JAKEL ipoh. fuhhhhhh~ sale abis wa cakap lu....aku dah rase nak rembat je french lace yang gile sale masa tu, tapi mengenangkan nanti kene marah dengan encik tunang sebab tak tunggu die so aku batal kan aje niat tu sambil keluar dari jakel tu pura pura tak berkenan ape ape.

wehhh korangg..aku rasa konpiusss sungguh dalam diri aku ni.

tema warna nikah aku nanti..erkk. bila set dalam diri nak warna lain.tapi bila pergi kedai jumpa warna lain berkenan warna lain pulakkk..grrrrr =.=" dilema betul. mane satu aku nak niii.


sudahnye , mengadu kat encik tunang 

aku : awk , nak tau tak list warna tema nikah kite ( ni bukan pertanyaan , tapi pemberitahuan )

dia : nak....... ( takde feeling )

aku : okehh awk tgk ni ek ape sy list, pastu awk pilih mane satu
#1 : offwhite + dusty pink 
#2 : offwhite + turqoise
#3 : coffee + aqua 
#4 : cream + dusty pink

die : warna ape tu 

aku : alaaa. turqoise tu mcm hijaubiru , lain tu blablabla..

 die : entah lahh..tak tengok warna nye...susah..

 aku : alaaa..so nanti kite pergi tengok sama la eh yang ?

die : iyelahh..kite pergi sama nanti..

aku : okehh. :) yayy!



erkkkk.die pun tak tahu wana apekebende yang aku nak sume tu..hihihiii..sangat comel okehh  *sila muntah
 
 okehh. abis dah idea nak merepek panjang panjang. byeee!



p/s : selamat hari raye aku ucapkan kepada yang sudi baca blog aku dan sudi jadi followers aku wehhh. silent reader pun thankyou jugak kat korang . maaf andai aku tersalah kata tersilap bicara dalam menghasilkan entry aku yang superduper  merepek ni.  thanks ya ! 

Monday, 13 August 2012

berbuka puasa...lagiiii @dubliners cafe

assalamualaikum
yayyyy. tinggal lebih kurang 3-4 hari je lagi kite nak sambut raya beb. woot wooot~ aku tahun ni sumpah mood raye takde sangat. dengan tiket bas abih ( padan-muka-sape suruh-takmo-beli-awal ) pastu baju raye boleh pulak takkk siaappppp. eh eh ehhh..aku dah anta awal tuu. baju paling simple adelah baju aku tau! tu pun tak siap ke..hadoiiihh. terpaksa laa beli baju siap barang sehelai dua pasni. ingat nak jimat ;( harussss save sebanyak mungkin untuk kawen wehh. 
......



takpe lah. tak de rezeki tu untuk aku tahun ni kott..harap harap ade lah berita gembira pulak pasni. takmo dah berita tak-best..wuwuwuuuu..
( harap harap ade bonus raya. weehuuuu ! )


okeh, sebenarnye nak citer citer dengan korang nih. sape sape yang duk ipoh tu..boleh laaa datang berbuka puasa kat dubliners cafe kt area greentown ni. best woo. makanan die sumpah sedap. ikut tekak aku ler.. tapi encik tunang yang agak cerewet pun boleh cakap sedap dan puas hati. so aku rasa memang terbukti sedap lahh.



amek gambo dari google . malu aihh nak snap pic chef nih. hehe tapi die baik wooo. mesra pelanggan.




untuk ramadhan ni. diorang buat buffet iftar . korang boleh check kat fb diorang atau call terus untuk reserved tempat . kat bawah ni info antara menu yang ade untuk buffet tu .


Buffet Ramadhan 2012

Antara menu:
Nasi goreng,ikan thai sos,kailan ikan masin, ayam halia,daging black pepper, roast chicken, lasagne,schnitzel daging,fries, colselow,potato salad, kuih muih, air dan lain- lain..
Price : Dewasa RM27 / kanak-kanak (umur 8 – 12 tahun) RM15
Hours : Monday – Saturday only. From 11.30am-3.30pm & 5.30pm-10.30pm






aku booked 2 hari awal sebelum tu. so diorang boleh choose tempat ikut pilihan kita. nak tepi ke tengah ke romantik site sket ke hehehe. tapi masa aku datang awal sket pada hari nak berbuka tu boleh pulak nama aku ( nama encik tunang sebab die yang bayar hehe ) takde! eh eh ehh.. nasib baikk puasa dan nasib baikk bos a.k.a chef die ade..so die yang arrange kan seat kitorang.. fuhhhhhh~


amek dari google jugak . aku paling suke bende alah ni wehh. selalu dapat makan seketul. hari tu buffet aku sorang je dah sental 3 ketul. hahahaha.


lepas sessi shopping mopping barang kami punn singgah la kat cafe tu nak tumpang solat asar..ohh dalam tu ade tempat solat disediakan tau. so korang jangan risau boleh makan pastu solat terawih skali pastu sambung makan punn tarak-hal-punya
p/s:- sebenarnye barang encik tunang saje sebab aku dah beli awal awal online hahahaha tapi dapat jugak mengepowww encik tunang barang sebarang dua barang ( errkkk banyak betul aku ulang perkataan barang. ) .  penat betul  berjalan sampai kaki aku rasa nak tercabut sebab pakai wedges teman si dia .




 muka budak gumuks suka makan. encik tunang cakap tangan aku dah macam kaki die =.="




antara hasil rembatan kencang kami. ini baru round #1 okehhh..round round seterusnya tak sempat snap sibuk makannn. hahahaha~





fuhhhhhh. kenyang gila toksah nak cakap lahh. aku dah macam orang mengandung 5bulan je pastu.buruk sungguh perangai. ohhh. tapi sume makanan yang kami ambik habis tauuu. licinnnnn! sebab kalau makanan tak abih kene charged~ huhuhuu.. encik tunang awal awal lagi dah warning dah. jangan ambik banyak sangat kang tak pasal pasal kene double charge.teheheheeee. 


erkkkk~ tapi sekarang persoalan utama di sini ialah..aku ni balik raya ke takkkkkk ? huwaaaaaaaaaaaaa~ makkkkk..nak makan ketupat....sobss..


okeh dah. pasni tuan punya blog bercuti seminggu. kalau aku rajen aku hapdet. kalau tak jangan rindu rindu okehh. balik cuti raya aku hapdet. tataaaaa~

Tuesday, 7 August 2012

sesi berbuka puasa

assalamualaikum
sedar tak sedar hari ni dah masuk hari ke- 19 umat islam berpuasa kan kann..sekejappp je ramadhan hampir berlalu. tup tup esok dah nak rayaaaa dah . errr tapi tahun ni lambat sket datang mood nak raya tu . nape ek?? sebab dah tak-dapat-duit-raya lagii kot..wuwuwuuuuu~

haiyoooo. tahun ni aku lah yang kopak..adik sepupu ramai..anak buah pun bertambah dah hohohoo..
ecececeee..bakal anak buah insyaallah..oleh kerana kakak ipar encik tunang telah selamat melahirkan baby pada 10 ramadhan yang lepas.. alhamdulillah..baby girl ..hihiii.. comel sungguh nama diberi oleh mama dan papa nye. Qaseh Amni Ramadhani..semoga membesar menjadi anak solehah nanti amni... 

Jadi secara tak-lansung nye berbuka lah sekali di rumah bakal MIL..berkumpul ramai ramai..meriah sungguh ditambah dengan kehadiran orang baru yang comel tu. aku tolong laa jugak mana yang patut untuk siapkan juadah berbuka hari tu.. macam biasa orang perak tentu ade gulai tempoyak.hihii.. ade mee goreng jugak, nasi goreng , kuih muih , air bermacam air , buah etc.. tapi aku dengan selambe je teguk ayor 3 gelas masa berbuka hahha. haus sangatt. lapar nye tak. jeenuhh laa mak mertua ( amboi amboii ) aku duk suh makan..bukan segann..perut dah kembung dengan ayor..

sambil tu layankan anak buah tunang aku ni.. si adam.. sibuk duk bagi makan yaya
( nama hamster die ) makan kuaci.. hahaaa lawak sungguh...aku tak sempat snap gambo die sebab die asyik nak rampas je henpon aku kalau die nampak aku cube snap gambo die..

dialog antara aku , adam dan yaya (si hamster)

aku : adam bagi yaya makan kuaci tu , cakap yaya meh makan
adam : yayaaa...akan . ( pelat )
yaya : binatang mane buleh mecakap.. die nyuruk je balik gelung roda die bile adam bagi kuaci
adam : yaya aneee? 
aku : tuuu yaya nyuruk laa adam . 

* adam terus bagi dan bagi kuaci tu kat hamster . agaknye die dah lenguh n jenuh bagi makan die pun bagi alasan

adam : aabissss daaa.....a
aku : ??? ape yang abis adam oi






hahhaa aku pun kadang tak paham sangat ape si hero ni cakap , so kene ade translator iaitu ayah di atau mama die...kalau tak jenuhhh nak memaham nye.huhuu~

adam dengan acu . hihihii.. gambar raye tahun lepas ni weh !




pastu oleh kerana hari isnin lepas negeri perak ambil cuti umum nuzul quran so aku pun dengan senang hati nye balik kampungg lah.. weehoooo! syiok woo berbuka puasa di kampung.

kebetulan kengkawan ex-skolah rendah aku ade buat reunion majlis berbuka puasa ahad tu di nakhoda seafood umbai , join lah . syok jumpa kengkawan lama sekolah rendah ni weyh. nasib baik semua nye satu kampung, even ade yang duk jauh keje ( termasuk aku laa tu ) tapi aku sangat terharu dengan sokongan yang mereka mereka ni bagi bila ade diadakan acara reunion camni . bukan ape..mengeratkan silaturrahim sesama saudara kann.. ni nama je satu kampung tapiii tak bertegur..kan tak best tu..


antara menu menu yang ade malam tu , siakap 3 rasa , pari bakar sambal , ikan bakar air asam , sotong goreng tepung , kupang sambal cili , tomyam seafood ,kailan ikan masin,  creampuff ( ini aku yang buat tau ~) kek batik ( mira buat ) nasi putih air sirap limau...perghh mau nye tak terrmeletup perut malam tu hah.. dan kat situ disediakan kemudahan surau siap ade aircond lagi , sangat lah selesa wa cakap lu.. hehee.. promote nih !


kalau korang nak tahu lokasi nye sila google je , ikan bkar terapung umbai . hanya ada di melaka sahaja :)

antara teman teman yang hadir malam tu . u guys rawkkkk~


p/s  : berbuka berbuka juga...yang kurang berkemampuan jangan dilupa...hulur kan laa..mana yang mampu.. aku just baru share 2ketul kurma hari tu, masa berbuka puasa di bustand odw nak balik kg. bagi kat budak sebelah yang sama sama berbuka tunggu bas. patut lebihkan amalan bersedekah bulan puasa ni..tapi bukan setakat bulan ni je..:) peringatan untuk diri sendri jugak..bukan nak riak tau !


p/s lagiiiii : sila abaikan aku yang semakin demokk..huwaaaaaaaaaaa. takpe takpe pelan pelan kayuh..lama lagii nihh...hehe ;)