Tuesday, 7 August 2012

sesi berbuka puasa

assalamualaikum
sedar tak sedar hari ni dah masuk hari ke- 19 umat islam berpuasa kan kann..sekejappp je ramadhan hampir berlalu. tup tup esok dah nak rayaaaa dah . errr tapi tahun ni lambat sket datang mood nak raya tu . nape ek?? sebab dah tak-dapat-duit-raya lagii kot..wuwuwuuuuu~

haiyoooo. tahun ni aku lah yang kopak..adik sepupu ramai..anak buah pun bertambah dah hohohoo..
ecececeee..bakal anak buah insyaallah..oleh kerana kakak ipar encik tunang telah selamat melahirkan baby pada 10 ramadhan yang lepas.. alhamdulillah..baby girl ..hihiii.. comel sungguh nama diberi oleh mama dan papa nye. Qaseh Amni Ramadhani..semoga membesar menjadi anak solehah nanti amni... 

Jadi secara tak-lansung nye berbuka lah sekali di rumah bakal MIL..berkumpul ramai ramai..meriah sungguh ditambah dengan kehadiran orang baru yang comel tu. aku tolong laa jugak mana yang patut untuk siapkan juadah berbuka hari tu.. macam biasa orang perak tentu ade gulai tempoyak.hihii.. ade mee goreng jugak, nasi goreng , kuih muih , air bermacam air , buah etc.. tapi aku dengan selambe je teguk ayor 3 gelas masa berbuka hahha. haus sangatt. lapar nye tak. jeenuhh laa mak mertua ( amboi amboii ) aku duk suh makan..bukan segann..perut dah kembung dengan ayor..

sambil tu layankan anak buah tunang aku ni.. si adam.. sibuk duk bagi makan yaya
( nama hamster die ) makan kuaci.. hahaaa lawak sungguh...aku tak sempat snap gambo die sebab die asyik nak rampas je henpon aku kalau die nampak aku cube snap gambo die..

dialog antara aku , adam dan yaya (si hamster)

aku : adam bagi yaya makan kuaci tu , cakap yaya meh makan
adam : yayaaa...akan . ( pelat )
yaya : binatang mane buleh mecakap.. die nyuruk je balik gelung roda die bile adam bagi kuaci
adam : yaya aneee? 
aku : tuuu yaya nyuruk laa adam . 

* adam terus bagi dan bagi kuaci tu kat hamster . agaknye die dah lenguh n jenuh bagi makan die pun bagi alasan

adam : aabissss daaa.....a
aku : ??? ape yang abis adam oi






hahhaa aku pun kadang tak paham sangat ape si hero ni cakap , so kene ade translator iaitu ayah di atau mama die...kalau tak jenuhhh nak memaham nye.huhuu~

adam dengan acu . hihihii.. gambar raye tahun lepas ni weh !




pastu oleh kerana hari isnin lepas negeri perak ambil cuti umum nuzul quran so aku pun dengan senang hati nye balik kampungg lah.. weehoooo! syiok woo berbuka puasa di kampung.

kebetulan kengkawan ex-skolah rendah aku ade buat reunion majlis berbuka puasa ahad tu di nakhoda seafood umbai , join lah . syok jumpa kengkawan lama sekolah rendah ni weyh. nasib baik semua nye satu kampung, even ade yang duk jauh keje ( termasuk aku laa tu ) tapi aku sangat terharu dengan sokongan yang mereka mereka ni bagi bila ade diadakan acara reunion camni . bukan ape..mengeratkan silaturrahim sesama saudara kann.. ni nama je satu kampung tapiii tak bertegur..kan tak best tu..


antara menu menu yang ade malam tu , siakap 3 rasa , pari bakar sambal , ikan bakar air asam , sotong goreng tepung , kupang sambal cili , tomyam seafood ,kailan ikan masin,  creampuff ( ini aku yang buat tau ~) kek batik ( mira buat ) nasi putih air sirap limau...perghh mau nye tak terrmeletup perut malam tu hah.. dan kat situ disediakan kemudahan surau siap ade aircond lagi , sangat lah selesa wa cakap lu.. hehee.. promote nih !


kalau korang nak tahu lokasi nye sila google je , ikan bkar terapung umbai . hanya ada di melaka sahaja :)

antara teman teman yang hadir malam tu . u guys rawkkkk~


p/s  : berbuka berbuka juga...yang kurang berkemampuan jangan dilupa...hulur kan laa..mana yang mampu.. aku just baru share 2ketul kurma hari tu, masa berbuka puasa di bustand odw nak balik kg. bagi kat budak sebelah yang sama sama berbuka tunggu bas. patut lebihkan amalan bersedekah bulan puasa ni..tapi bukan setakat bulan ni je..:) peringatan untuk diri sendri jugak..bukan nak riak tau !


p/s lagiiiii : sila abaikan aku yang semakin demokk..huwaaaaaaaaaaa. takpe takpe pelan pelan kayuh..lama lagii nihh...hehe ;)

No comments: