Monday, 30 July 2012

resepi mudah dan sedap : salad telur + kentang

salam ramadhan untuk semua umat yang beragama islam . amacam puasa korang ? berebut rebut nak cari pahala ke berebut rebut nak beli makanan kat bazaar ramadhan ? hihihi..

aku so far alhamdulillah berbelanja di bazaar..masih terkawal lagi nafsu tu..cuma bila mengidam sesuatu tu tapi bila-tak-dapat ape yang dihajatkan rasa frust jugak. rase nak balik masak sendiri aje kekekekee~ 
tapi bila bulan puasa ni banyak makanan pilihan ade depan mata kan..so aku jarang masak..sebab nanti masak banyak pun tak habis..masak time sahur je lah..itupun ala kadar. setakat telur rebus 3/4 masak letak lada hitam + kicap je..takpun makan biskut cicah milo.hihi ;) aku sahur sangat simple . sebab bila makan berat makin rasa lapar siang hari tu..janji ade sesuatu untuk dimakan..bukan tak bangun sahur lansung..kan sunat tu...

eh ehh termembebel banyak pulak .sebenarnye dah tak tahu nak beli ape kat bazaar hari ni..baru 11 hari puasa..aku rasa dah takde yang menarik perhatian aku kat bazaar tu..ade tu yang tak menepati citarasa tekak jawa ala ala western aku ni hahhahaa.

so aku nak share dengan korang satu resepi yang bagi aku sangat mudah dan senang nak prepare . boleh buat untuk sahur jugak..waktu berbuka maybe kene ade sumthing yang lain protein tambahan sebab tak-cukup-nutrisi kalau setakat makan ni.. okeh jom kite check ape bahan bahan yang perlu untuk buat salad ni.

resepi salad telur dengan kentang



bahan bahan utama 

1. telur ayam dibasuh bersih - 3-4 biji
2. kentang US potato/ china etc - 3 biji
3. daun sup - 3 batang
4. bawang besar - setengah biji
5. sedikit perasa lada hitam
6. mentega - satu sudu makan

cara cara 

1. rebus kentang korang dulu . sampai empuk. fact* jangan kupas kulit kentang dulu, sebab bila dah rebus lepastu lagi senang nak kupas, guna jari pun bolehhh ;)

2. pastu rebus jugak telur ayam tu , yang ni memang tak boleh kupas kulit dulu lah kannn..pas masak baru leh kupas kulit

3. korang ketepi kan sume bahan utama tadi tu , sekarang nak buat bahan sos atau perasa die pulak 

4. cincang bawang besar dan daun sup/daun bawang tu macam biasa , then gaulkan sesudu mentega dan perasa lada hitam .

5. pastu masukkan kentang dan telur yang dah dipotong tadi.
siappppppp~

 
 aku suka makan camni je sebab aku dah kurang makan nasi sekarang . terpulang pada citarasa masing masing nak makan camne kan ;) yang pastinye makanan tu mesti berkhasiat dan seimbang .

kentang tu sumber karbohidrat jugak
telur tu sumber protein
 so kene tambah satu lagi hidangan berasaskan sumber serat iaitu sayur ;) 

*dalam sayur pun ade sumber karbohidrat tau ! contoh : lobak merah


okeh , tu saje sikit resepi yang aku nak share hari ni . salah dan silap harap ditegur .tataaaaa~

No comments: