Thursday, 31 May 2012

mari buat kekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

assalamualaikum
di pagi jumaat yg indah lagi barokah ini sy dgn semangat berkobar kobar nak buat kek Banana Chocolate ala ala SR tapiiii...sekali google alamakk ! payah jugak nak membuat nye hehehe... dah la amatur je bab bab baking membaking nihh.. hari tu buat kek oren pun terlebih rapuh smpai nk potong pun berderaiii =.='


alkisah nye..sebab ade orang request nak makan kek pisang macam kt secret's tu lahh..jadi sy demi memenuhi impian dan cita cita sang kekasih hati pun merajen kan diri meng'google' lah resepi....jumpa ! tapi belum cukup keberanian nak mencuba yang mcm ni...hehe.. kalau awak awak sume nak try , meh tengok kat SINI , sebab die ade tunjuk step by step siap dengan picture skali . best kan? hihihii~ sape sape yang tak-tahu-cemana rupa bentuk adunan tu leh lah kan :)

pastu sy singgah sebentar di blog si BFF a.k.a master chef sy dalam bab kek ni cik INTANBERLIAN
kita , sebab resepi dia selalu nye mudah nak ikut dan dijamin sedap ! teheheheheee~ ( intan aku puji ko nihh..nanti nak pinjam Ipad ea ^.^ )

wahhhh..dapat resepi banana chocolate yg lagii simple dan senang nak buat. hehehe..jom kite check it outttttt ape bahan bahan nye


 RESEPI BANANA CHOCOLATE CAKE
       sumber asal dari :  BLOG INTANBERLIAN


BAHAN- BAHAN :
2 cawan gula (400gm)
1 3/4 cawan tepung (245gm)
3/4 cawan serbuk koko (75gm) - ayak
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
2 biji pisang besar ( 1 cawan pisang yang sudah dilenyek)
1 cawan air suam/panas (240ml)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar (120ml)
1/2 cawan minyak sayur (120ml)

CARA-CARANYA:
1) Preheat oven 175 celcius
2) Lenyek pisang dalam satu mangkuk, kemudian campurkan gula dan kacau sampai sebati.
3) Dalam satu bekas lain, pukul 2 biji telur sampai kembang. Kemudian campurkan pisang yang dah dilenyek, minyak sayur, susu segar, esen vanilla dan air suam/panas. Kacau sampai sebati menggunakan senduk.
4) Dalam satu bekas lain, campurkan tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati.
5) Buat lubang di tengah-tengah bahan kering, tuangkan bahan-bahan basah tadi ke dalam bekas berisi bahan kering. Kacau bahan-bahan tadi menggunakan senduk supaya sebati dan tak berketul-ketul.
6) Sapukan minyak/butter pada permukaan loyang dan tuangkan bahan-bahan tadi. Masukkan ke dalam oven pada suhu 175 darjah celcius selama 35-40 minit.



taraaaaaa~ senang kan kann . hehehe.bagi amatur seperti sy ni amat mudah nak ikut lah resepi cmni. tak rumit dan sume step senang nak paham . die ade letak picture jugak utk setiap step yg die buat, kalau nak tgk sila ke blog beliau ye..dulu dah pnah buat TIRAMISU kek..sedapp..:)
harap harap menjadilah, hehee..boleh bagi bakal MIL sy rase jugak..bukan bodek tau~ 
sy suke buat makanan sebab sy sendiri suke makan , dan suke tengok orang yang kita sayang makan sampai habis licin makanan yg kite buat tu . rasa hilang segala penat memasak sume tu..
berbaloi baloi ^.^

tu salah satu cara saya untuk tunjukkan kasih sayang , anda pulak bagaimana? heee~
ohh..saya sedang dlm proses diet sekarang..tapi even tengah diet tak salah kan utk kita nikmati sepotong kek,  hehe..pastu exercise lah..
jom baca blog encik SUSUSEJAT untuk tahu bagaimana diet yang betul dan seimbang 
   


sebelum tu meh share picture yang paling menyelerakan di pagi jumaat ni !

yumyummsss!

jumpa lagi di next entry ya.tataaaaaa

Sunday, 27 May 2012

setelah sebulan berlalu~

assalamualaikum
uhmm , actually pagi ni rasa lemau je badan..igt nak amek MC tp laagii malas nk g klinik check :), so gagahkan diri jugak ke ofis utk setelkan keje yg patut.
 last friday balik kampung sbb my lovely grandpa tak sihat..sgt risau risau risau hati tak tenteram so unplanned utk balik kampung last week sebab sepatutnya balik the next next week for KURSUS KAHWIN but then hati rasa tak sedap so balik je lah..even badan penat and keje melambak. 
dan balik pun bagus jugak sbb dapat ke kenduri kawen my BFF's sister..ieka..hehehe..dan disebabkan tak plan nk balik tu lenggang kangkung tak-bawak-baju then recycle je lahh baju bertunang hari tu..huhu..after a MONTH we were officially engaged then semalam sy pakai semula baju ituuuuu. weehuuu~ guest what , baju dah ketatttttt.hohohoho..OMG..haruslah berdiet kembali nih..tak boleh jadi nih..


aihhh..si BFF stat asking ' ehh ran apsal ko makin chubby neh ' 
so then ai pun jawab lahh  ' sebab makan banyakkkkk '..yeahhh..hahhaa..bak kata encik tunang mulut tu tak reti reti nak benti mengunyah...padahal bukan lapar sgt pun..eheheee..so , haruslah memulakan proses berdiet disamping menjimatkan duit..bawak bekal g opis n then malam tak payah makan nasi ( en.tunang ckp nasi je tak boleh..lain lain bolehhhh..hihihiii )


kesimpulannye ape yg boleh di simpul kan berdasarkan cerita di ats ini ialahh.. starting form now..sy nak memulakan proses pengurusan badn kembali...paling sikitttt pun 5kg atleastttt! hahahaha..nmpk cm sikit..tapiii skng susah gile nak turun berat...huhuu.. haruslah berusaha sepenuh hati..dah la gastrik makin teruk :( cehh..alasan je kan tanak diet..kuikuikui..insyaallah..sebelum hari bahagia menjelang..sy akan tampil langsing ~ yeahhhhh!!! mesti smp encik tunang pun tak kenal nanti weh weh wehh.hahhaa berangan je lebih..ok. esok baru stat diet. nk kua lunch nih..hahahaha.. ok lahh tataaa~




gambar pembakar semangat !
kurus gila time ni wehh..50kg jee...now...huhuhuu..malas nk cerita..

Monday, 21 May 2012

kawan sampai mati

assalamualaikum

entry ni cuma pendek je . tapi bagi sy sangat bermakna sebab mereka ni lah yg ada selain keluarga bila kita jatuh, kita tersadung,kita tersilap langkah. mereka mereka inilah yg akan pastikan kita berada di landasan yg betul kembali . bukan nye yg senang senang menjatuhkan hukuman bila kita tersilap langkah. takkkkkkk! tu bukan kawan nama nya, tu musuh dalam diam yg menunggu masa utk melihat kejatuhan kamu kamu :) 

hati hati lah.. ramai yg spesies cmni kt dunia ni.. atas nama kawan tapi sebenarnya bukan pun. spesies cmni sebenarnya cuma suka memerhati dan mencari kesilapan kita, tanpa ada rasa untuk memperbaiki dan menyatakan kepada kita bahawa " itu salah , awak patut cuba macam ni " . tak ramai pun manusia yg atas nama KAWAN ni akan buat cmtu pada kita, kecuali yg betul betul memahami erti :)

entry bukan makan dalam , tapi entry sebab biar lah tak ramai kawan tapi ada kawan yg betul betul jadi KAWAN  . peace yo !



                                                                 kawan sampai mati beb .



p/s :- pada yg takde dlm gambar ni jgn kecik ati pulak ye :) korang tetap kawan aku jugak . ngeeee~

Thursday, 17 May 2012

dear future husband~

assalamualaikum..dear my future husband.. this is not the promises but the things that i will do..suppose to do when we married..Insyaallah...

I  will cook, I will clean, I will shop
I will be the best housewife ever
INSYAALLAH


I will dress up for you, I will
maintain my appearance for you,
I will make sure I will be the best wife I can be.
INSYAALLAH


I will have as many children as you want,
I will raise our children to be the best they can be,
I will be the best mother.
INSYAALLAH


As long as you promise me one thing,
Help me get to  JANNAH




 tu versi english nye...meh tgk versi BM pulak..



untuk bakal suamiku..
sy akan memasak , mengemas , membeli barang dapur untuk keluarga..Insyaallah
tapi kalau masakan sy tak sedap dan tak menepati selera awk..maafkan...isterimu ini..sy akan berguru dgn Ibu mu :)

untuk bakal suamiku..
sy akan berhias hanya utk awk , sy akan pastikan penampilan sy membuatkan awk berbangga , sy akan berusaha menjadi isteri yg terbaik utk awk...Insyaallah
tapi kalau sy buat silap..tegur tegur kan lah isteri mu ini . kan kita saling melengkapi :)

untuk bakal suamiku..
sy akan beri sebanyak mana zuriat yg awk mahukan , sy akan didik anak anak kita seeloknya mereka , sy akan menjadi Ibu yang terbaik utk mereka...Insyaallah
tapi kalau sy tak mampu..bantulah sy mendidik mereka dgn sempurna...itu kan harta kita berdua :) 

asalkan awk sedia membimbing sy..
jalan untuk ke Syurga  



ikhlas dari ,
isterimu



p/s :- terima kasih , awk :)



Sunday, 13 May 2012

D.I.Y thank you tag

assalamualaikum
uhmmmm...agak lama jugak termenung depan diary budget kawen..adehh..tgh berfikir nak DIY sendiri thankyou tag ke.....tempah je..aihh~ kalau tempah mau dekat dua tiga rat tu.hihiii..duitt ohh duitt..boleh datang pada sy ramai ramai takkk?

pikir punya pikir...ahhhhhh...buat sendiri je lahh. cari je mane mane template yg ade kt tenet tu pastu edit lerr~ ngeh ngeh ngeh~ semudah ABC je sume nihh..kikikii. sy ni takde lah reti bebenor gamaknye nak design, tapi berbekalkan ilmu yg cetek ni boleh lerr buat utk wedding sendiri..kalau utk orang lain tak buleh le.. kot kot customer tu order yg gila-babun-canggih kang nayaa tak tahu buat..lagipunn kat ofis ni sy dh macam part-time free lancer  jugak ler..kejap kejap ade je doc suruh design logo lah , buat standard image utk label package lah...aihh..melukis lah..tapi sebab sy minat maka nya sy buat je.hihii :)

okeh , berbalik pada cerita asal ( merapuu je minah senget ni kan ! )...sy dah pikir masak masak nak wedding theme warna aqua turqoise + dark brown. tanya pada encik tunang die mampu angguk je. hehe. susah dapat si tunang yg degil ni.sume nak idea dieeeee je. takboleh kalah sikit. maap yeee syg. janji ni lasttt! (^,^)





heeeee, warna yg agak mustahil dan jarang nak dapat kan 


tapi takkk kire ! sy dh jatuh cinta dgn dua dua warna nihhhhh..tapi taknak warna gelappp sgt brown tu.kene cari yg satu tone cerah sket :)
uhmmm..pastu dah buat sketch utk baju nikah jugak sket sket.tapi takboleh upload pulakk..sy suke yg simple (again) but nice and soft. memandangkan ade tema turqoise..so sy rase nak perincian baju tu warna turqoise lah. white + turqoise (ade sket mcm warna aqua jugak)

weehuuuuuu~ * mood tak-sabar-nak-kawen*


errrr.tapi skang mmg la sume nampak senang kan..bile dh start buat nanti ade jeeee plan yg tak jadi dan tak ikut perancangan. sebab tu lahh 'KITA HANYA MAMPU MERANCANG , TUHAN YANG MENENTUKAN'

okeh. seterusnyaaaa thankyou tag sy..jangan gelak kalau takcantek! tutup mulut ketawa diam diam je okayy?

taadaaaaa~

 ni tak masukkan tarikh lagi. see..simple je kan ? 
almaklum..ai bukannye graphic designer ponnn~ wuhuhuhu

ade jugak design utk candy buffet table skali. heheee..masa tunang ritu tak sempat nak buat so this time nak plan betul betul nak buat semua yg sy rancang . insyaallahhhh~
yg utk candy buffet tu nanti nanti ek.upload utk entry khas candy buffet table je. and ohhh! nak DIY guestbook jugakkkk.weehuuuu..wish me luck babe ! tataaaaaaaaa.





Tuesday, 8 May 2012

suprise bufday celebration + movie marathon

assalamualaikum
hey hey heyy kamu semuaaaa... lama betul sy tak update blog kan..bukan malas tau..sibukk..ehehh~
sorry..anyway..nak share dgn kamu kamu tentang last friday bufday celebration my housemate..budak budak lagi punn..sy je yg dh tuaaa kt umah tu..lain sume bawah umur lagii..kekekeee~ tapi laagi advance dr sy! heheh..
actually bufday si tuan punya badan ni dh lepas..tapi disebabkan mereka ade exam final then tangguh dulu lah..tunggu waktu free baru boleh buat..so petang jumaat tu after office hour sy dan mereka mereka ni planning utk tgk movee cerita terbaru yg ada.....n malam sebelum nye tu dh siap siap preview cerita ape yg tgh in kt wayang.
tgh makan before masuk wayang . errr~ im having the doryfish with cheese. tak sedap sgttt :( 


planning nk tgk dua tiga movee sekaligus.hohoho lepas geram katenye..sy pun orait jeee lah..end up kami tgk dua cerita. The Lady dan Avengers. both cerita yg sangat berlawanan kan. hehee..minat masing masing tp sy layan jee dua dua tu.. anyway, 1st story (The Lady) is based on true story..tentang seorang wanita yg bersemangat kental dalam mempertahankan keadilan demi rakyat negara nya yg tercinta..Aun San Suu Kyi..im currently admire her :) . ade ternanges jugak laaa masa tgk tu..huhu~ sedihh woo.. touching gila dgn semangat  + mentally emotion yg sungguh kuattt.. then next cerita Avengers ( tak-ingat-tajuk-penuh ) pulak tentang re-unite superhero dunia yg famous ( kerr? ) iaitu Hulk ( my encik tunang used to called me hulk sometimes.huuu =.=' ), then Capt.America,Iron man, Thor ( my fav ), ape lagi tahh..lupaa..ohh Black widow.. so diorg semua nihh di panggil semula by SHIELD utk misi mempertahankan bumi dari diserang by the strangers..watak jahat dlm cerita ni ialah Loki ( what a name ? ). so kesudahan cerita nye anda saksikan lah sendiri ye.. tapi cerita ni starting die a bit slow lahh..lambat sgt nk perang perang aksi aksi sume tu muncul huhuhu. Anyway sy bukan peminat tegarr komik marvel..so cerita dia banyak gak yg sy tak tahu asal usul..then abis je cerita tu balik rumah sy tanya my housemate ade ke cerita mereka ni sume. asal usul mereka..then she said ade..so layan la sampai ke pagi..huhuhu..pastu sambung esoknye pulak khatam all the story. hihii..kan bagus kalau sy tgk awal awal dulu before tgk cerita Avengers tu..baru paham semua nyaaa..=.=' aihhhhhhh

ohhh..sangat seronok date with all my housemate. but picture tak sempat nk amek.. takde picture ramai ramai punn.. yg ada cuma picture this bufday girl yg sengihhh lebarr sampai ke telinga sebab tak sangka dapat sebijik kek yg comelll dan sedap! so layan kan

happy 20th birthday shazliana . may all the happiness and success will be yours !