Thursday, 31 May 2012

mari buat kekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

assalamualaikum
di pagi jumaat yg indah lagi barokah ini sy dgn semangat berkobar kobar nak buat kek Banana Chocolate ala ala SR tapiiii...sekali google alamakk ! payah jugak nak membuat nye hehehe... dah la amatur je bab bab baking membaking nihh.. hari tu buat kek oren pun terlebih rapuh smpai nk potong pun berderaiii =.='


alkisah nye..sebab ade orang request nak makan kek pisang macam kt secret's tu lahh..jadi sy demi memenuhi impian dan cita cita sang kekasih hati pun merajen kan diri meng'google' lah resepi....jumpa ! tapi belum cukup keberanian nak mencuba yang mcm ni...hehe.. kalau awak awak sume nak try , meh tengok kat SINI , sebab die ade tunjuk step by step siap dengan picture skali . best kan? hihihii~ sape sape yang tak-tahu-cemana rupa bentuk adunan tu leh lah kan :)

pastu sy singgah sebentar di blog si BFF a.k.a master chef sy dalam bab kek ni cik INTANBERLIAN
kita , sebab resepi dia selalu nye mudah nak ikut dan dijamin sedap ! teheheheheee~ ( intan aku puji ko nihh..nanti nak pinjam Ipad ea ^.^ )

wahhhh..dapat resepi banana chocolate yg lagii simple dan senang nak buat. hehehe..jom kite check it outttttt ape bahan bahan nye


 RESEPI BANANA CHOCOLATE CAKE
       sumber asal dari :  BLOG INTANBERLIAN


BAHAN- BAHAN :
2 cawan gula (400gm)
1 3/4 cawan tepung (245gm)
3/4 cawan serbuk koko (75gm) - ayak
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
2 biji pisang besar ( 1 cawan pisang yang sudah dilenyek)
1 cawan air suam/panas (240ml)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar (120ml)
1/2 cawan minyak sayur (120ml)

CARA-CARANYA:
1) Preheat oven 175 celcius
2) Lenyek pisang dalam satu mangkuk, kemudian campurkan gula dan kacau sampai sebati.
3) Dalam satu bekas lain, pukul 2 biji telur sampai kembang. Kemudian campurkan pisang yang dah dilenyek, minyak sayur, susu segar, esen vanilla dan air suam/panas. Kacau sampai sebati menggunakan senduk.
4) Dalam satu bekas lain, campurkan tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati.
5) Buat lubang di tengah-tengah bahan kering, tuangkan bahan-bahan basah tadi ke dalam bekas berisi bahan kering. Kacau bahan-bahan tadi menggunakan senduk supaya sebati dan tak berketul-ketul.
6) Sapukan minyak/butter pada permukaan loyang dan tuangkan bahan-bahan tadi. Masukkan ke dalam oven pada suhu 175 darjah celcius selama 35-40 minit.



taraaaaaa~ senang kan kann . hehehe.bagi amatur seperti sy ni amat mudah nak ikut lah resepi cmni. tak rumit dan sume step senang nak paham . die ade letak picture jugak utk setiap step yg die buat, kalau nak tgk sila ke blog beliau ye..dulu dah pnah buat TIRAMISU kek..sedapp..:)
harap harap menjadilah, hehee..boleh bagi bakal MIL sy rase jugak..bukan bodek tau~ 
sy suke buat makanan sebab sy sendiri suke makan , dan suke tengok orang yang kita sayang makan sampai habis licin makanan yg kite buat tu . rasa hilang segala penat memasak sume tu..
berbaloi baloi ^.^

tu salah satu cara saya untuk tunjukkan kasih sayang , anda pulak bagaimana? heee~
ohh..saya sedang dlm proses diet sekarang..tapi even tengah diet tak salah kan utk kita nikmati sepotong kek,  hehe..pastu exercise lah..
jom baca blog encik SUSUSEJAT untuk tahu bagaimana diet yang betul dan seimbang 
   


sebelum tu meh share picture yang paling menyelerakan di pagi jumaat ni !

yumyummsss!

jumpa lagi di next entry ya.tataaaaaa

No comments: