Tuesday, 20 March 2012

stresssss theraphy !

assalamualaikum
hello geng ! eheheee..kalau kamu kamu semua stress ape selalu yg kamu buat ?
a) tido
b) menangis
c) baling bantal
d) semua diatas
e) ade aku kesah

so..ade tak ade tak?? heheee.. sy hilang kan stress sy dgn cara tersendiri...jeng jeng jenggg.. MAKANNNN... yeahh ! stress theraphy yg sangat amat berkesan  ye  kawan kawan. tapi side effectnye anda sila tanggung sendiri ye. musuh ketat adalah mesin penimbang. nampakkkk je mesin beso tepi dinding kt shopping complex tu teruss rasa nak lari laju laju buat buat tak nampak. haha~ehehh..
stress dalam bahasa science nye ada lah.. stress jugak.hohoho.. tah le.. malas nk amek tau.. bia la ape orang nk panggil pun. inbalance hormone ke ape ke.. cuma yg sy tahu..stress terjadi bila anda berasa diri anda dalam zone terancam atau sedih atau ape ape yg membuat kan anda berasa tak best . ini adalah tindak balas yg sangat NORMAL . yahh. badan kita akan merembes kan hormon stress bernama CORTISOL dan ADRENALINE . best tak nama diorg? nak nama kan anak korang cmtu tak? hohohoo. =.=' *ok tepuk dahi sendiri.
pastu bile diorg ni dah berlumba lumba keluaq..ape lagi..korang rasa mcm jantung pam dgn sangat laju , tekanan darah akan naik , otot korang akan menegang , bernafas dgn laju dan korang jadi sgt peka atau sesitif . hehh~ so that korang akan lebih prepare dgn perkara yg akan hadir...means mcm itu persediaan la.. paham tak? ni mekanisma pertahanan badan korang sendiri sebenarnye stress ni..

okay.. cmne nk overcome stress?mehh sy bagi tips di sini :-
- korang makan coklat , susu , aiskrim etc yg sweet
- korang pegi basuh muka
- korang solat minta tenang hati pd DIA

senang kan? stress tak patut di handle secara stress jugak. masih ada kebaikan dari stress tu sendiri...dan tak salah utk kita rasa stress..kan? cuma the way how we treat it itu yg penting....
okay laa..sikit info dari sy yg tak seberapa ni. more info sila laa ke  SINI . take care geng ! tataaaa~

Monday, 12 March 2012

layout baruuu !

assalamualaikum
yayy sy berjaya tukar layout baru utk blog sy nehh. ngeeee~
sbenarnye utk rasa keterujaan balik utk meng upload new entry dan utk dapatkan semangat balikkkk.. sbb makin lama makin hilang teruja je.. i need something new to refresh me again..
amacam geng ? okay takk layout baru sy ni? hehee..sy tak reti sgt dlm bab edit meng'edit nih.. almaklum..level belum smp tahap advance lagiiii.. tp ape ape pun rasanye puas hati la jugak..ade jugak yg harus di touch up kan jugak kan. slow slow la.. hihii.. sib baik mgu ni tak de byk sgt class practical yg kene hadap.. mauu muntah darah lagi nanti hohohoho..

penat weh. rasa nk  terbalik je dunia kalau hari hari ade class yg memerlukan kepakaran sy cewahhh~
semalam dtg keje tak bersemangat..hari ni punnn sama.. mana semangat sy pergi ek?? hehee..msti sy bersemangat balik bila dpt tgk Encik Syg sy kan kann.. ok sila muntah.
im counting the date now . lagi beberapa mgu je lagi ni..heee. yess hari yg bahagia..even ada lagi selangkah utk menuju ke fasa yg betul betul complete my life tu tapi this is a part from it..
semalam pening kepala sbb photographer yg diperlukan tak dpt memenuhi undangan , so balik umah mngadu kat mak mengadu kt cik abg dan end up nye my mum said
 ' anak nenek sdara kite tu kan ade.. biar je die yg amek nye.. hari tu abg sdara tu kawen die amek jugak gamba..cantik jugakk tgk   ..'
dan my cik abg pulak ckp..
' tak payahhhh..kawen nanti amek laa berapa byk punn awk nak gambar ...'
haaaa.. see..both of my love ones ckp tak payah.. huhuhu.. sy pun dh malassss nk pikior byk byk dah. duit kang mengalir lagi bila cr photographer yg lain kan..so sy pun decide no need la.. biar la kenangan tu abadi di hati.. hohoho~ kalau ade yg sudi jd photographer FOC..bolehh..di alu alu kan.. haa~

pastu td baru je jumpa blog yg jual kek dan cupcake di sekitar melaka-umbai.. so baru je hantar quotation kt owner blog tu huhuu..harap harap akan mendapat jwpn yg positif dari beliauu..heee.. sy nak deco yg paliingg simple dan takmo ade byk wording. semakk la.. ingat nak beli je di SR but then my mum said again tak cantik lah along..kene tempah yg lain kalau nk..hehe..dan of course laa harga pun 'bestt' kan..and... my future fiance said jangan membazir..okayy. this one is nice yet the price pun reasonable..okay laa tu kan..tema kaler tentu la pink putih..hehee.. they 'll give to u a special box in transparent mode and ade pemegang. ( i can't imagine actually but im sure it is nice ). so just wait and see...

humm..anyhow..mgu depan maybe have to go out with future fiance utk cari brg hantaran lagi..ade sikit sikit yg tak habis beli lagi..i wish the price berpatutan la..heeee~ plus kuar dating jugak laa. hohoo.. bagi la kami chance sket.. bukan selalu jumpa pun..

dia yang banyak bersabar dengan saya..yang banyak menasihati saya..yang selalu di sisi saya saat suka dan duka.. im presenting to u...my dear future fiance and insyaallah..future husband..
okayy muka time ni sangat tak boleh blah ! huhu. actually he doesn't like me capture his image when he was eating . hahahahaha. okayy pic lain pulak lah..

haaaa..baru nmpak sifat ke'bapaan terserlah di situ kan kann..hee. dat's his anak buah..adam ghazi nama nye. a very active lil boy . yet adorable..huhuu.sy suke die sbb die macho.  hahaa.. kidding..

okayy.. sebelum orang lain rasa annoy sbb sy letak banyak banyak gmbar cik abg sy nih..better stop sini je. hee. ehh tapi who cares kan? ni blog sy kan kan. suka sy la nk letak ape pun..heee. lagi pun ade kerja lain menanti ni.. now its lunch hour but tak rasa nk keluar makan, boringg.. hari hari lauk yg sama..benda yg sama..aihhh~ plus tadi dh makan lambat sket sbb pagi pagi ade class dah..so still kenyang..
okay kamu kamu sekalian..till then..tataaaaaaaaaa~

monday bluessssss~

assalamualaikum..
uhm. actually dh lamaa sgt termenung dpn pc ni nk type ape..fikiran kusut hati serabut...tapii nk meluahkan isi hati ni supaya takde bersarang tersimpan dlm ni je..huhuu..
isnin yg sgt laa tak best.. even bos takde..tapiii tak best je rasa..selalu tu kalau bos takde jeee..melonjak lonjak gembira tak terkata.haha.tipooo. tapi hari ni pegi keje dgn keadaan dah la mmg tak bersemangat.. pastu dpt pulak khabar yg tak berapa nak best..aihhh. buat hati tambah kusut..
selagi majlis sy ni tak selesai..selagi tu hati ni tak tenang..ade je plan yg tak jadi..adee je benda yg tak ikut seperti di rancang.. yupp..its soo true.. ' KITA HANYA MAMPU MERANCANG..TUHAN YG MENENTUKAN '.... but..i dont have any back up plan....huhuhuu... skng ni sedang berusaha utk mem plan kan Plan B pulak...hati dh tak tenteram dh.. sbb takut je nanti tak jadi seperti yg kita bayangkan..ya allah...bantu lahh hamba mu ini... permudahkan segala urusan kami.....
makan pun mcm tak kenyang.. ceh.. padahal dh telan ikan keli bakar besarrr punye td..hohoo..sdap gak la.. tapi hargaaa pun sedap la.. hehee.. sekali sekala boleh laa kot.. hari hari kayap laa..
di mana sy mahu cari photographer last minit niii... sy tak kenal mana mana photographer selain kawan kawan sy..wuwuwuuuuu.. kek hantaran pun tak tempah lagii.. nk order kek ape punn tak tahu lagii.. mmg ini yg biasa terjadi ke ek? T_T...

p/s :- aihhhh....mlm ni kompem tak dpt tido lagiiii....

Sunday, 4 March 2012

review movie + dating

assalamualaikum..
heloo semua..rindu sy takk...cewahh bajet mcm ramai je followers blog ciput ni kan. hahaha.tak kisah laa.. kalau sudi baca..alhmdulillah..kalau tak punn..alhmdulillah..sy sekadar suka suka dan nak berkongsi dgn kamu kamu semua ttg pengalaman hidup sy..yg tak seberapa ni..kalau tak sehebat novel..maaf lah.. sy bukan heroin..sy bukan nye Izzah..tapi..sy adalah sy..nurul raihan.. okay. cut the crapp!
Balik pada tujuan asal.. tetibe mood ala ala telenovela pulak kann. sbb smlm baru lepas tgk wyg dgn encik bakal cite ' Cinta Kura Kura ' . hahaha tgk tajuk je anda semua boleh rasa kan yg ini adalah cerita cinta muda mudi yg lawak. hohoho. seyesss..sy dgn encik bakal asyik tergelak je..sbb nye lawak sungguh cerita KRU ni yg rasanye bajet sgt ciput..tp guna teknologi maha krujaan diorg tu laa kan. oppss. hehe. okay..
Basically cerita ni mengisahkan tentang si anak dara cantik manis putih lansing ni NANI yg dilakonkan oleh Tizz Zakyah...die ni dah kehilangan ayah masa kecik..pastu die salu laa tulis nota dlm bentuk kapal dan hanyutkan kt tasik ke kolam ni tah..pastu tibe tibe satu hari tu muncul laa seekor kura kura, dan nani pun bela lah kura kura ni..pastu jiran sbelah umah die ni pulak adalah seorang  mamat ni dan mak die. nama mamat tu err. apetah seyes lupe. haha. tapi budak ni pelakon baru la jugak..
 So korang dah boleh agak laa kan plot cerita seterusnya.. diorg ni suka sama suka but the problem is kura kura yg boleh bercakap ni by Zizan tak suka mamat ni.. maka terjadilah konflik antara mereka..  yg kelakar nye kura kura a.k.a zizan ni nye lawak..huhu..buat orang pecah perut jugak la..so nak tau kesudahan cerita cinta mereka ni.. ape lagi.. tgk la sendiri. hehhee~ seyes genius KRU ni lah kan.. sbb diorg senang je nk buat movie..tak payah guna lagu orang lain.. props sume.. diorg punye..hehehe. orang kata serampang dua mata lah. sambil layan cerita promosi lagu diorg jugak..atau lagu terbitan diorg.
Hahaha.. sebenarnye kecewa sbb tak dpat tgk cite adnan sempit..sbb lambat sgt waktu tayangan nye..haihh.. tapi ape ape pun enjoy jugak laa.. dpt habiskan masa dgn yang tersayang..even tak la lama sgt..but its all about quality..not quantity am i right? hehe.. ada satu lagi cerita yg sy nanti nanti kan. mcm best jugak.. MIRROR MIRROR. haha. enchanted movie la. snow white and the 7 dwarf. tapi ubah sket kot kali ni.. so. tak sabar nak pegi  tgk hujung bulan ni yayyy!


okay lah..so limited time so much things need to say.. ahahhaa. sy nak update DIY pomander ball ni.. tapi masih tidak berkesempatan lagi. minggu ni sangat sangat bz ya kawan kawan. ni pun curi curi waktu lunch hour nak update. ehehe. macam ramai je yg nak baca kan kan. nanti bila ada masa terluang sgtttttt byk sy update entry utk buat sendri pomander ball korang. heheheyy.. okay laa. abis dah..tataa~