Tuesday, 20 March 2012

stresssss theraphy !

assalamualaikum
hello geng ! eheheee..kalau kamu kamu semua stress ape selalu yg kamu buat ?
a) tido
b) menangis
c) baling bantal
d) semua diatas
e) ade aku kesah

so..ade tak ade tak?? heheee.. sy hilang kan stress sy dgn cara tersendiri...jeng jeng jenggg.. MAKANNNN... yeahh ! stress theraphy yg sangat amat berkesan  ye  kawan kawan. tapi side effectnye anda sila tanggung sendiri ye. musuh ketat adalah mesin penimbang. nampakkkk je mesin beso tepi dinding kt shopping complex tu teruss rasa nak lari laju laju buat buat tak nampak. haha~ehehh..
stress dalam bahasa science nye ada lah.. stress jugak.hohoho.. tah le.. malas nk amek tau.. bia la ape orang nk panggil pun. inbalance hormone ke ape ke.. cuma yg sy tahu..stress terjadi bila anda berasa diri anda dalam zone terancam atau sedih atau ape ape yg membuat kan anda berasa tak best . ini adalah tindak balas yg sangat NORMAL . yahh. badan kita akan merembes kan hormon stress bernama CORTISOL dan ADRENALINE . best tak nama diorg? nak nama kan anak korang cmtu tak? hohohoo. =.=' *ok tepuk dahi sendiri.
pastu bile diorg ni dah berlumba lumba keluaq..ape lagi..korang rasa mcm jantung pam dgn sangat laju , tekanan darah akan naik , otot korang akan menegang , bernafas dgn laju dan korang jadi sgt peka atau sesitif . hehh~ so that korang akan lebih prepare dgn perkara yg akan hadir...means mcm itu persediaan la.. paham tak? ni mekanisma pertahanan badan korang sendiri sebenarnye stress ni..

okay.. cmne nk overcome stress?mehh sy bagi tips di sini :-
- korang makan coklat , susu , aiskrim etc yg sweet
- korang pegi basuh muka
- korang solat minta tenang hati pd DIA

senang kan? stress tak patut di handle secara stress jugak. masih ada kebaikan dari stress tu sendiri...dan tak salah utk kita rasa stress..kan? cuma the way how we treat it itu yg penting....
okay laa..sikit info dari sy yg tak seberapa ni. more info sila laa ke  SINI . take care geng ! tataaaa~

No comments: