Monday, 16 January 2012

persiapan rohani dan mental

assalamualaikum..
bila ckp bab kahwin..ramai yg suke..yela..boleh berhias cantik..dpt mcm mcm hadiah..tapi...bersediakah kita dalam menghadapi alam berumahtangga tu? dulu satu..kini berdua..ape ape pun mesti dimulakan dengan perbincangan kata sepakat dari kedua dua belah pihak.. bukan main redah je.. sy akui..sy memang selalu buat keputusan sendiri..sebabnye..sy ni anak 1st.. dah biasa buat semuanya ikut kata sendiri..kadang kadang ape yg mak cakap pun sy tak ikut...tp..sy dah belajar sesuatu.. naluri ibu tu...sangat tepat..yesss! so true.. dan.. sekarang ni..sy harus belajar utk menerima pendapat orang...sy beruntung dpt encik bakal yg selalu tegur sy..bilamana sy buat silap..selalu ingatkan sy betapa sy tak boleh hidup dengan fikir tentang diri sendiri je.. orang lain tolak tepi.. hummm..susah nak ubah tu..ye lah..sikap yg dh sebati dlm diri kita kan. bukan senang nk buang. tapi..demi kebahagiaan dan demi masa depan kami..sy akan cuba yg terbaik :))insyaallah.. orang kate..sedangkan lidah lagi tergigit....betul lah tu. dalam hidup ni..mesti ada forgive and forget...ikhlas hanya allah yang tahu...belajar dari kesilapan adalah asas kehidupan. kan? bila kita tak buat salah..kita takkan tahu benda tu betul ke tak..tapi..jangan la ulang kesalahan tu lagi..tu saje je tuuu..
sy perlu banyakkan membaca..ilmu tentang alam berumahtangga..rohani..fizikal..mental...persiapan dalam diri dan ilmu tu penting jugak kan ? sebab sy rasa lepas kahwin lagiiii banyak tanggungjawab yg bakal digalas. bukan nye fikir tentang persiapan sebelum je..selepas dan seterusnye tuuu lagi penting..
sy rasa..buku ni sesuai bukan saja utk isteri..atau suami..atau mereka mereka yg mahu menimba pengetahuan tentang ilmu berumahtangga mengikut garis panduan islam.. sy kagum dgn cara penyampaian Ustaz Hasrizal Abd Jamil ni..santai..bahasa yg digunakan mudah difahami..dan yg paling penting..sy rs sesuai dgn keadaan sekarang..dimana isteri dan suami bekerja. sy pernah baca buku Aku Terima Nikahnya dulu..dan buku Trilogi ni merupakan gabungan ketiga tiga buah buku beliau yang telah diterbitkan berasingan sebelum ni..kire buku kompilasi la..

TRILOGI AKU TERIMA NIKAHNYA merupakan gabungan buku best seller Aku Terima Nikahnya, Bercinta Sampai ke Syurga dan Murabbi Cinta. Ia diterbitkan dengan hard cover bersama tajuk depan dengan  Gold Hot Stamping bersama dan teks dalam yang dicetak dwi warna. Turut dihiasi dengan petikan-petikan daripada setiap artikel untuk kemudahan pembaca. Dihasilkan dengan sasaran menjadikannya sebagai cenderamata dan hadiah perkahwinan, juga sesuai sebagai koleksi peribadi.
Dicetak dengan jumlah yang terhad, TRILOGI AKU TERIMA NIKAHNYA sudah menerima tempahan daripada Popular Bookstores dan MPH dengan kuantiti 1000 naskhah setiap satunya. Insya Allah bakal berada di pasaran pada bulan November 2010 dengan harga RM55.
                                                              Abu Saif @ www.saifulislam.com

#sy nak beli lah .heee. untuk hantaran kepada encik bakal .nanti boleh baca sama sama :))

No comments: