Tuesday, 17 April 2012

facial treatment

assalamualaikum
hey kamu kamu semua..today last day keje yeaaahoooooo ! esok mmg official PUBLIC HOLIDAY bagi rakyat negeri Perak dan pastu sy akan bercuti sampai selasa mgu dpn hohoo. lame kan? saje je amek cuti lame lame sbb nye nk spend masa jugak dgn family..bkn senang nk balik..sebulan skali je..jauhh tu~ hehee
dannn..hari yg ditunggu tunggu pun bakal menjelang tiba..bukan hari raya yee..hari pertunangan sy dgn encik sayang. huhu.. makin lama makin terasa berdebar pulak, cehhhhh..bukan nk bernikah lg pun..kalau nk nikah sok tak tahu lah cmne berdebar nye pulak. hahahaa!

semalam sy buat facial treatment di rumah sendiri..alaa budget takde weh nk buat kt saloon. so buat sendiri je lah..seminggu ni..semalam sy baru guna 'Acai Berry mask' yg dibeli di GUARDIAN . hehehh..mask ni utk mencerahkan kulit yg terasa kusam tak bermaya dan melembutkan tekstur kulit. cewahhh. cakap macam ala ala beauty consultant je.hohoho~ okay sebenarnye sy ni jenis ikut mood kalau bab bab jaga kulit ni. ade mood rajen la mask scrub bagai. kalau dtg mood tak rajen..biar je muka tu berkerak hahahaha. tak la smpai cmtu skali kan.. just cuci guna pencuci muka biasa je laa..




dulu suka sapu lidah buaya kt kulit muka..sejukkk je rasa..especially bila time penat dan kulit rasa tak bermaya je.. so cara die senang je..amek je daun lidah buaya kt tepi rumah kamu tu..potoh setengah..pastu buang kulit luar die.. so dalam tu akan ada lapisa macam jeli dan berlendir la sikit.. yg tu laa yg kamu kamu akan sapu kt muka.. bau agak tak best sikit kot if yg fresh nye ni..lain la kalau kita beli comercial punya macam kt ELIANTO tu.. dh siap dalam bekas cantik lagi..tapi so far sy tak pernah laa guna yg kt elianto tu lagii..baik guna yg fresh je..hehhee..jimat  kan :)

pastu ade jugak try guna putih telur tu sapu kt muka buat mask..woowwww! kulit terasa tegang gila after tanggalkan mask tu wa cakap lu. ngeh ngeh ngehh. cara nye punnn senang..amek je telur dlm fridge tu..pastu pecah kan sket kulit die..slow slow keluarkan putih telur die je..yg kuning tinggalkan kt dalam..simpan balik..boleh guna buat masak ke kan. hehe. best guna putih telur ni if nak rasa kulit tu anjal je..tegang je..tak payah cucuk tang sana cucuk tang sini..nanti muka je tegang..leher kedut..kikikiiii..takpun jadi kejang semacam je pipi tu..opsss ~huhuu

satu lagi guna timun..yg ni sy tak pernah cuba lagi..heheee..nak cuba buat la balik rumah ni..cara nye punn senang jugak.. amek timun pastu blend..pastu campur dgn susu segar...tak pun camput je dgn putih telur tu..then sebelum nk guna tu make sure dh simpan dlm peti ais dulu lah..baru rasa sejukkkk je muka tu nanti..hehhee..
nenek sy banyak ajar sy petua petua org dulu dulu..cmne nk cantikkan muka laa..anti kedut laa..sihat dalaman la.macam macam air rebusan die suruh sy minum..tapi sy tak sukaaaaaaa..hahaha..selalu bagi alasan macam macam bila die suruh sy minum air ape tah. kunyit + temu pauh + lempuyang ke ape bende nye pun sy tak tau laaa.. yekkkk..rasa die tak sedappp.. cuba suruh sy minum tropicana twister ke..susu coklat ke..boleh laa..hehhee..

okayy..so itu sahaja segmen kita hari ini yaa puan puan. semoga bertemu kembali di lain waktu..hari yang sama.. di tibiiiiii....sepuluh..
hehhee.. tak sabar sabar nak jejak kan kaki kat rumah ;)..blog ini akan bercuti selama 6 hari..selasa depan jumpa lagi yee..tunggu entry terbaru..heee.. tataaaaaa~

No comments: