Monday, 13 February 2012

V day??

assalamualaikum..
ok kawan kawan sekalian..sy bukan la nak berceramah berbahas tentang hukum hakam kita sambut Vday apekejadah sume ni..tapi cuma nak berkongsi pendapat sy yg cetek ilmu ni. Teringat kuliah subuh waktu di asrama MGHS (ohh.sy skolah tinggi perempuan ya ) dulu..pagi subuh 14 haribulan februari tahun 2003 tak silap.. masa tu sy form 4 laaa..
Maka nak di jadikan cerita kuliah subuh yang di adakan tu selepas solat subuh berjemaah di surau asrama pagi sabtu ke ahad tahh.. seorang ketua asrama merangkap kepada AJK surau telah bercerita tentang asal usul nya sambutan Vday ini yg kemudian telah menular dan menjadi ikutan anak anak muda belia yg baru mengenal erti keseronokan dan bercinta.
Sebenarnya..VALENTINE ni adalah nama seorang paderi atau martyr ( dalam islam di sebut syuhada ) di mana kerana kesalahan / dermawan dia diberi gelaran  Saint (Santo).
Pada 14 Februari 270 M, St. Valentine dibunuh sebab pertelingkahan dia dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Pastu utk mengagungkan dia (St. Valentine), yang dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, so para pengikut dia ni  memperingati kematian St. Valentine sebagai 'upacara keagamaan'. Tapi lama kelamaan upacara keagamaan tu bertukar menjadi perayaan kasih sayang dan kemudian di gabungkan pulak dgn unsur unsur dari Romawi kuno iaitu pesta kasih sayang yg disebut "supercalis". pastu orang Eropah pulak sibuk jugak nak kaitkan pesta atau hari kasih sayang ni dgn tema diorg sendiri iaitu hari cinta bersemi bak "..burung jantan dan betina".. so end up nye kita skang ni atau anak anak bangsa skang ni kenal hari Valentine ni melalui propaganda media dan promosi hebat hotel hotel dan kad kad atau benda yg comel comel warna merah supaya budak budak ni rasa ghairah nak sambut hari special ni dgn bofren gefren masing masing. aihhh~


ok..tu la antara ringkasan cerita asal usul skit skit dari ape yg sy dgr waktu kuliah subuh 9 tahun dulu ( err..sy dah tua rupa nya ekk..) tapi ni sy amek sikit tambahan info yg sy dh lupe laa dr sumber rujukan yg insyaallah sah.
Sy bukan nak kondem ke ape diorg yg nak wish sume ni..tapi laaa kan.. kite tak boleh laa ikut logik akal je.. sbb diorg ni ( umum ) selalu akan bg alasan   'so lame laa korang..aku wish je pun..bkn nak raikan pe benda bla bla bla'.. hehh..maaf la kalau ade yg terasa but ni kebenaran kan.. tapi..setahu saya..bila kita raikan sesuatu tu mengikut agama atau budaya sesuatu kaum lebih lebih lagi budaya bertentangan dgn islam ni.kan ke dh macam meniru diorang.. means meletakkan sesuatu lebih tinggi dan mulia dari Allah.. yela.. kite raikan hari yg memuja atau mengingati seorang paderi kan. hehe.. nmpk mcm lawak laa ape ke kolot sgt otak sy ni pikir kan.. tapi tu hakikat.. takkan korang main wish je sambut je tanpa tau hari tu ape makna nye sbenarnye..btul tak...

humm.. sy cuma menyatakan pendapat sy je..kalau ade yg terasa atau ape maaf lah.. sila rujuk kepada yg lebih arif ttg hukum hakam ni.. okay..
btw..nk raikan kasih sayang bukan setakat satu hari je.. tiap tiap hari punnn boleh....kan? tiap tiap pagi nk g keje sebelum keluar salam n cium pipi mak ayah ke suami punnn satu cara raikan kasih sayang jugak.. :)) coz love doesn't need to cost a thing am i right ? heee~
jalan berpegangan tgn tapi dgn suami kan lagi best kan kan kan :))

No comments: