Sunday, 7 October 2012

baju nikah in the making

assalamualaikum

seperti yang aku beritahu dlm entry sebelum nih..aku nak pegi beli kain baju nikah last week kan. so actually semalam baru kami berkesempatan meng'hunting' kain kain yang diperlukan, weweweee~

mula mula masuk jakel.tapi pastu tak sampai 5 minit encik tunang cakap " jom lah kite pegi kamdar", aku pun macam kenapa?? ohohohooo.. mahal woo kain kat jakel.. sale dh abis masa raya ritu..now harga kembali seperti biasa.

uhmmm.. al kisah..aku beli 4meter plain off-white koroda satin utk aku je. sebab baju nikah encik tunang dh ade..jimat dh di situ, pastu beli 4 1/2 meter plain hoso warna mustard gold utk encik tunang nye baju utk malam lepas sanding, aku plak beli kain printed paisley warna tona yang sama..pulak tu dapat kain free sepasang..hehe. boleh buat baju banyak :))

baju bertandang maybe guna baju yang sedia ada..semalam aku try fitting baju sanding kakak bakal biras  muat muat je dengan aku..baju die dress labuh pastu sarung kain lace as kebaya labuh kt luar.. aku rasa kene buat lain utk outer je..baju dress dalam die dh ok ok. warna gold dark sket. huhuu..

just now nak pikir tentang baju sanding je....sedang mencari cari warna tema lagi...aku belum kompom nak warna ape..


checklist attire

baju nikah = offwhite ( L ) : baju siap
                                 ( P ) : tempah sendiri , tailor made , DIY veil n pearl beads

baju sanding = not decide yet *


baju bertandang = dark gold ( L ) : baju siap
                                            ( P ) : inner dress , outer belum siap
baju sesi buka hadiah = mustard gold ( L ) : baju melayu biasa
                                                         ( P ) : baju kurung moden







ermm... pening jugak pikir pasal baju ni kan. aku nak menghunting kain utk buat veil nikah panjang  lak ni. buat skali dengan shawl labuh...sebab nak cover pakai baju satin berkilat kan..kang nampak ape yang tak sepatutnya nampak huhuhu parahhh..

design baju nikah ade sedikit perubahan dari lakaran asal. perincian nye lebih kurang macam ni lah kot


inspirasi dari wedd dress bella. cuma part jarang belakang tu tak kot. nak ade butang tu..
aku agak tak berkeyakinan sebenarnye nak pakai kain jenis berkilat ni..tapi...sebab masa tunang dah pakai kain chiffon....ape salahnye nikah lain pulak kan...huhuhu *kenekuruskanbadanlagilahnihhhhh
erkkk..agak agak cukup ke kain 4meter nak buat cmtu? hahahahaa..adoiii..pandai betul aku ni kan. tak reti nak beli lebih sket..beli cukup cukup je pulak tu =.="


ohhhh my. tibe tibe rasa macam tak-tahu-nak mula mana dulu....

ok dah.sambung lagi nanti.tataa~




1 comment:

Mizz Farah said...

Jom LANGSING dan SIHAT dengan PREMIUM BEAUTIFUL !!!

http://nottygirlz.blogspot.com/